Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο.
Το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο στη Συρία και δεν λεγόταν σάμαλι εκεί.
Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου κατοχυρώθηκε το όνομα του για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.
Αυτά συνέβησαν τα χρόνια που η οθωμανική αυτοκρατορία, για 400 χρόνια, είχε ενώσει πλήθος κρατών.
Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου κατοχυρώθηκε το όνομα του για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.
Αυτά συνέβησαν τα χρόνια που η οθωμανική αυτοκρατορία, για 400 χρόνια, είχε ενώσει πλήθος κρατών.
Οι γεύσεις των λαών μεταφερόντουσαν από κράτος σε κράτος με τους ταξιδευτές και προσαρμοζόντουσαν στα διαθέσιμα υλικά και τον τρόπο μεταφοράς της συνταγής.
Στην Ελλάδα, το πολίτικο σάμαλι, πωλείτο από πλανόδιους σαμαλιτζήδες, όπως ήταν και οι χαλβατζήδες ή οι σαλεπιτζήδες. Υπήρξε πάντα αγαπημένο γλυκό των παιδιών που χόρταινε και έδινε χαρά.
Μπορούσε να γίνει μόνο με σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη για να είναι φθηνό, αν και η συνταγή του ζητά γιαούρτι νερουλό, σιμιγδάλι και ζάχαρη.
Το Σάμαλι πολλές φορές και ανάλογα με τον τρόπο χρήσης των υλικών του μπορεί να “μετατραπεί” σε ραβανί (αν βάλετε αυγά) ή γιαουρτόπιτα (αν βάλετε αλεύρι).
Σε μία λεκάνη ή μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Διαλύετε τη σόδα στο νερό και την προσθέτετε στο μείγμα γιαουρτιού - ζάχαρης.
Μπορούσε να γίνει μόνο με σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη για να είναι φθηνό, αν και η συνταγή του ζητά γιαούρτι νερουλό, σιμιγδάλι και ζάχαρη.
Το Σάμαλι πολλές φορές και ανάλογα με τον τρόπο χρήσης των υλικών του μπορεί να “μετατραπεί” σε ραβανί (αν βάλετε αυγά) ή γιαουρτόπιτα (αν βάλετε αλεύρι).
Υλικά
(Μερίδες: 10)
750 γρ γιαούρτι πλήρες(το αφήνετε 2 ώρες εκτός ψυγείου)
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα σκόνη
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα(κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
3/4 του φλιτζανιού βούτυρο
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
λίγο ξύσμα λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
φιστίκια Αγίνης ή αμύγδαλα
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ή μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Διαλύετε τη σόδα στο νερό και την προσθέτετε στο μείγμα γιαουρτιού - ζάχαρης.
Προσθέτετε κατόπιν τη μαστίχα και το σιμιγδάλικαι το μπέκιν κατά μικρές ποσότητες, ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφήνετε το μίγμα 2 ώρες να φουσκώσει.
Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί, ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε το σάμαλι σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά(30'-40').
Αφήνετε το μίγμα 2 ώρες να φουσκώσει.
Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί, ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε το σάμαλι σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά(30'-40').
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 10-15 λεπτά.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και ενώ είναι καυτό το χαράσετε με μαχαίρι .
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και ενώ είναι καυτό το χαράσετε με μαχαίρι .
Λιώνετε το βούτυρο που περίσσεψε και περιχύνετε το γλυκό.
Κατόπιν ρίχνετε και το ζεστό σιρόπι.
Αφήνετε αρκετές ώρες ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί από το γλυκό.
Σερβίρετε, αν θέλετε, το σάμαλι με παγωτό καϊμάκι γαρνιρισμένο με φιστίκια τριμμένα ή αμύγδαλα.
πηγη:icookgreek.com/tagioulia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου