Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Μύκητες στα πόδια:Πρόληψη και αντιμετώπιση με απλά βήματα

  No comments    
categories: 


Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που εμφανίζουν τεράστια ποικιλομορφία. Αρκετοί μύκητες ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο δέρμα και είναι αβλαβείς. Σε συνθήκες θερμότητας και υγρασίας, παθογόνοι μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν στο πόδι σας δημιουργώντας μια μόνιμη ενόχληση.

Μύκητες στα πόδια

Οι μύκητες αγαπούν τα πόδια, τα πόδια μας είναι ζεστά και υγρά, και αυτό είναι το ονειρικό περιβάλλον τους. Οι μύκητες του ποδιού συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου δακτύλου. Επειδή αυτή η περιοχή είναι η πλέον κλειστή, και έχει την υψηλότερη υγρασία.

Μύκητες μεταξύ των δακτύλων

Οι μύκητες μεταξύ των δακτύλων μπορούν να αναγνωριστούν από νιφάδες, λευκό μαλάκωμα του δέρματος, σκάσιμο, ερυθρότητα ή φουσκάλες στην πάσχουσα περιοχή.

Ονυχομυκητιάσεις

Εάν δεν περιποιηθείτε τα πόδια σας, ο μύκητας μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα νύχια σας.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα μολυσμένο νύχι;

Έχει λευκή, κίτρινη ή καφέ απόχρωση
Αλλάζει σχήμα, γίνεται παχύτερο
Γίνεται εύθραυστο και θρυμματίζεται εύκολα
Αποφύγετε τη μόλυνση με την κατάλληλη υγιεινή και προστασία των ποδιών σας.

ΒΗΜΑ 1

-Κρατήστε τα πόδια σας στεγνά:
Να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας, ειδικά μεταξύ των δακτύλων. Να φοράτε κάθε μέρα καθαρές κάλτσες. Να φοράτε κάλτσες από βαμβάκι ή μαλλί. Να φοράτε άλλα παπούτσια καθημερινά, ώστε να μπορούν να στεγνώσουν.
-Αφήστε τα πόδια σας να αναπνέουν:
Επιλέξτε ανοικτά, παπούτσια με καμβά που αερίζει την υγρασία και τον ιδρώτα. Τα κακώς αεριζόμενα παπούτσια, όπως τα αθλητικά παπούτσια, φορέστε τα για όσο το δυνατόν συντομότερο διάστημα.
-Αποφύγετε την πίεση και την τριβή: 
Μη φοράτε στενά παπούτσια γιατί μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες ή πληγές, μέσω των οποίων οι μύκητες μπορούν να εμφανιστούν.
-Σεβαστείτε τη φυσική προστασία της επιδερμίδας σας:
Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με νερό. Το πολύ σαπούνι δεν είναι υγιεινό για το δέρμα σας. Εάν πλένετε τα πόδια σας με σαπούνι, επιλέξτε ένα ουδέτερο σαπούνι που δεν αυξάνει την οξύτητα του δέρματος σας. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας. Ξεπλένετε τα πόδια σας καλά μετά το πλύσιμο, έτσι ώστε να μην παραμένει υπόλειμμα σαπουνιού.
-Αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη λοίμωξη:
Να φοράτε παντόφλες στα δωμάτια όπου πολλοί άνθρωποι περπατούν ξυπόλητοι. Πάντα να χρησιμοποιείτε τη δική σας πετσέτα για να στεγνώσετε το δέρμα σας. Εάν είχατε παλαιότερα μύκητες στα πόδια, κρατήστε τα παπούτσια και κάλτσες σας απολυμασμένα με πούδρα.

ΒΗΜΑ 2

Αν έχετε ενοχλητικά συμπτώματα στα πόδια σας, επισκεφθείτε έγκαιρα το Δερματολόγο σας για να διαγνώσει αν πρόκειται για μύκητες. Ακολουθήστε την αντιμυκητιασική θεραπεία που θα σας προτείνει (πχ. πούδρα, κρέμα). Χρησιμοποιήστε με συνέπεια, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και του Φύλλου Οδηγιών Χρήσης του Φαρμάκου.

Ενδεικτικά: Χρησιμοποιήστε τη θεραπεία 1-2 φορές την ημέρα, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αφού εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Συνήθως χρειάζονται 4-6 εβδομάδες χρήσης συνολικά (γιατί ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, δεν σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί και οι μύκητες).

Για ταχύτερη θεραπεία, χρησιμοποιήστε αντιμυκητιασική πούδρα, ιδιαίτερα μεταξύ των δακτύλων, καθώς και σε κάλτσες και παπούτσια.

ΒΗΜΑ 3

Αποφύγετε την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, τηρώντας πιστά τα μέτρα υγιεινής που περιγράφονται στο Βήμα 1.

Συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασική πούδρα μετά το πλύσιμο των ποδιών σας 1-2 φορές την εβδομάδα. Χρησιμοποιείτε επίσης σε παπούτσια και κάλτσες.

πηγη:iatronet.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου