Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Παστέλι αμυγδάλου


Τα καραμελωμένα αμύγδαλα ή αλλιώς παστέλι αμυγδάλου είναι το καλύτερο σνακ για όλες τις ώρες. Είναι ελάχιστα γλυκό, θεσπέσια νόστιμο και σίγουρα πολύ θρεπτικό. Σε αυτή την εκδοχή η καραμέλα που δένει τα αμύγδαλα ετοιμάζεται με ζάχαρη που τα κάνει τραγανά κι όχι με μέλι που δίνει πιο μαλακή και μαστιχωτή υφή στο παστέλι. 


Η συνταγή μπορεί εκτός από αμύγδαλα να γίνει και με άλλους ξηρούς καρπούς όπως φουντούκια, αράπικα φιστίκια, καρύδια πεκάν, φιστίκια Αιγίνης και φυσικά με σουσάμι για το ελληνικό παστέλι (που όμως παραδοσιακά ετοιμάζεται μόνο με μέλι). 
Μπορεί επίσης να γίνει με μείγμα ξηρών καρπών, αρκεί οι ξηροί καρποί που θα χρησιμοποιηθούν να καβουρδισθούν πρώτα για να είναι νοστιμότεροι.
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα ή παστέλι αμυγδάλου θα χρειασθώ…
Υλικά
(6 Μερίδες)

200 γρ. ωμά αμύγδαλα με την φλούδα 
(ή έτοιμα ψημένα κι ανάλατα αμύγδαλα),
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική.


Εκτέλεση
Καβουρδίζω τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό σκεύος για περίπου 1,5 ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία (4/10) ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να χάσουν όλη τους την υγρασία και να γίνουν τραγανά και εύγευστα. 
Αν δω ότι τα αμύγδαλα αρπάζουν κατά το ψήσιμο, χαμηλώνω την φωτιά γιατί δεν θα πρέπει να μαυρίσουν, μόνο να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τ’ αφήνω στην άκρη για να ετοιμάσω την καραμέλα.

Βουτυρώνω δύο φύλλα λαδόκολλας και τα κρατάω στην άκρη για αργότερα.

Η καραμέλα ετοιμάζεται σε δυνατή φωτιά με γρήγορες κινήσεις και με προσοχή για να μην μαυρίσει και καεί η ζάχαρη (πράγμα που θα αλλοίωνε την γεύση και το χρώμα της αφού γίνεται σκούρα καφέ και μυρίζει καμένο). 


Σε δυνατή φωτιά (9/9) ζεσταίνω σε αντικολλητικό σκεύος ένα μικρό μέρος της ζάχαρης (το 1/4) μέχρι να ρευστοποιηθεί ανακατεύοντας συνέχεια. 
Προσθέτω λίγη ζάχαρη ακόμη ωσότου ρευστοποιηθεί και ομογενοποιηθεί κι αυτή και συνεχίζω σταδιακά μέχρι να τελειώσει όλη η ζάχαρη. 
Η καραμέλα στο τέλος θα πρέπει να έχει ανοιχτό καραμελί χρώμα.

Κατόπιν προσθέτω στην καραμέλα τα αμύγδαλα και τα ανακατεύω να καλυφθούν καλά. Μεταφέρω αμέσως όλο το ζεστό μείγμα πάνω στην μία λαδόκολλα, τοποθετώ την άλλη από πάνω και με τον πλάστη πιέζω να ισοπεδωθεί η επιφάνεια τους. 


Αφαιρώ την λαδόκολλα και με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβω τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε μερίδες.


Τα καραμελωμένα αμύγδαλα ή παστέλι αμυγδάλου τρώγονται αμέσως αφού η καραμέλα κρυώνει και στερεοποιείται πολύ γρήγορα.


πηγη:dailycious.gr







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου