Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Λακωνική Μάνη:Με αφετηρία την Αρεόπολη εξερευνούμε το κομμάτι της Μάνης που ανήκει στη Λακωνία!


<Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό

αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω από τα ξένα βήματα

αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο

αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκαιο>.

Είναι οι 4 πρώτοι στίχοι από το ποίημα "Μάνη: Λουλούδι από πέτρα" του Λάκωνα στην καταγωγή μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που ο τίτλος του μέσα σε 4 μόλις λέξεις προσδιορίζει με ακρίβεια την ομορφιά και την ατμοσφαιρική ενεργεία της Μάνης.

Αρεόπολη


Με ορμητήριο την Αρεόπολη ξεκίνησα μια εξερευνητική διαδρομή στο μεσαίο πόδι, στο μεγαλύτερο μέρος της Λακωνικής Μάνης βλέποντας όσα περισσότερα μπορούσα από τα μαγικά, άγρια τοπία της, θαυμάζοντας την επιβλητική πέτρινη γη, νιώθοντας κοινωνός σε μια μυσταγωγία της φύσης! Το άγονο τοπίο, οι επιβλητικοί πύργοι, τα ιστορικά μνημεία, οι παραλίες, οι κολπίσκοι, τα γραφικά χωριά, οι ορεινοί όγκοι, τα πολλά εκκλησάκια και το απέραντο γαλάζιο αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Μάνης, επιβεβαιώνοντας όλα μαζί εκτός από την ομορφιά της, την κραταιά της θέση και τον δυναμικό ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια της ιστορίας, αντίκτυπο του τρόπου ζωής και της νοοτροπίας των ανθρώπων της.

Σημείωση: Οι αποστάσεις υπολογίζονται με αφετηρία την Αρεοπόλη εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

Τop εμπειρίες

Στη Μάνη μπορείς να δεις και να κάνεις πολλά, κάποια όμως πρέπει να τα κάνεις οπωσδήποτε!

Σπήλαια Διρού


-Μπείτε στα σπήλαια Διρού. Απέχει από την Αρεόπολη μόλις 10 χλμ. περίπου 15′ οδικώς, στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Το σπήλαιο της Βλυχάδας, (ένα από τα 3 σπήλαια συνολικά, τα άλλα είναι η Αλεπότρυπα και το Κατφύγι) είναι ένα από τα κορυφαία σπήλαια του κόσμου με την ηλικία του να υπολογίζεται στα 2 με 3 εκατομμύρια χρόνια! Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία… κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα!

Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων. Η ξενάγηση στο μεγαλύτερο μέρος της (1.200 μ.) είναι λιμναία γίνεται με καραβάκι και τον βαρκάρης να μας εξηγεί τι βλέπουμε, ενώ τα υπόλοιπα 300μ. μέχρι δηλαδή να βγούμε από την άλλη πλευρά, είναι χερσαίο και βγάζει στην πίσω έξοδο. Στις βάρκες μπαίνουν οι επισκέπτες ανά εξάδες. Το βάθος του νερού είναι από 15 εκατοστά έως 30 μέτρα, έχει σταθερή θερμοκρασία χειμώνα καλοκαίρι στους 18 βαθμούς και εικάζεται ότι μπορεί να φτάνει μέχρι τη Σπάρτη!

Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης με ενέργεια μοναδική…, σαν να απέχεις από το χωροχρόνο, μια σπουδαία εμπειρία αν και σε σημεία μπορεί λίγο να τρομάζει.

 
Αρεόπολη


-Κάντε βόλτα στα πετρόκτιστα πεζοδρομημένα σοκάκια της Αρεόπολης για βόλτα ή να αράξετε σε κάποιο από τα πολύ όμορφα μπαράκια για ποτό ή cocktail και socializing υπό τους ήχους happy μουσικών! Αν πριν ή μετά το ποτό σας, πεινάσετε, εκτός από ταβέρνες και εστιατόρια είναι αξιόλογες οι προτάσεις σε street food τύπου σουβλάκι, κρέπα ή sandwich.

Μαρμάρι

-Πηγαίνετε μέχρι το Μαρμάρι, μια από τις πιο γνωστές παραλίες στο νοτιοδυτικό μέρος και από τις ελάχιστες αμμουδερές παραλίες της Μάνης,μεγάλη σε μήκος με υπέροχα, κρυστάλλινα νερά. Έχει οργανωμένο μέρος με ξαπλώστρες (και η μόνη με sunbeds) και beach service αλλά και μη οργανωμένο κομμάτι για όσους θέλουν να απλώσουν τις πετσέτες τους! Πάνω από την παραλία, χτισμένα αμφιθεατρικά λειτουργούν ξενοδοχείο, καφέ και εστιατόριο πολύ όμορφα »μπλεγμένα» μεταξύ τους που θυμίζουν μικρό οικισμό.

Πόρτο Κάγιο

-Κάντε οδικώς την διαδρομή από την Αρεόπολη κατευθυνόμενοι νότια από τη δυτική πλευρά, φτάνοντας μέχρι Πόρτο Κάγιο.

Η διαδρομή συνολικά είναι 38 χλμ. και θα κάνετε περίπου 50 λεπτά γιατί ο δρόμος ναι μεν είναι καλός αλλά έχει στροφές. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο συχνά θα σταματάτε καθώς στη διαδρομή θα συναντήσετε τοπία, γραφικά χωριά και κολπίσκους απαράμιλλης ομορφιάς! Μάλιστα οι μικροί αυτοί κόλποι γεμάτοι άσπρες πέτρες και καταγάλανα νερά, δεν είναι ορατοί στην πλειοψηφία τους από το δρόμο, γι αυτό άλλωστε δεν είναι και γνωστοί. Αν προτιμήσετε κάποιον από αυτούς για μπάνιο θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο πάνω και να κατεβείτε με τα πόδια συνήθως από κάποιο μικρό μονοπάτι. Να είστε όμως σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει

Σημείωση: Στην διαδρομή θα συναντήσετε πολλά μικρά χωριουδάκια, εκκλησάκια, πύργους και παραλίες που πρέπει να βγείτε από τον κεντρικό δρόμο για να τα επισκεφτείτε. Εκτός αυτών, θα δείτε τον δημοφιλή πύργο Δυρού και τη Βάθεια (από τα πιο γνωστά χωριά της Μάνης). 

Μετά τη Βάθεια φτάνετε σε μια διασταύρωση που δεξιά θα συναντήσετε το Μαρμάρι ενώ αν πάτε αριστερά θα φτάσετε στο γνωστό Πόρτο Κάγιο.

Λάγια

– Αντίστοιχα στη διαδρομή με αφετηρία την Αρεόπολη κατευθυνόμενη νότια αλλά από την ανατολική πλευρά αυτή τη φορά, το νοτιότερο μέρος που μπορείτε να φτάσετε είναι πάλι το Πόρτο Κάγιο (49 χλμ. περίπου 1 ώρα και 10λεπτά) αλλά δεν το συνιστώ δεδομένου ότι από ένα σημείο και μετά (από το χωριό Λάγια συγκεκριμένα και περίπου για 11 χλμ.μέχρι την παραλία) ο δρόμος είναι κακής βατότητας. Προσωπικά κατεβαίνοντας νότια από την ανατολική πλευρά είχα τελικό προορισμό τον Άγιο Κυπριανό (30,5 χλμ. περίπου 47′). 
Η διαδρομή είναι εκπληκτική… εκτός από τα χωριουδάκια και τα »πέτρινα» επιβλητικά τοπία, βγαίνοντας από τον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε τη δημοφιλή παραλία του Κότρωνα σε κοντινή απόσταση από την Αρεόπολη. Εναλλακτικά επιλέξτε κάποιο από τους κολπίσκους ή τις λιγότερο γνωστές παραλίες της διαδρομής.

Βάθεια

-Κάντε έστω ένα stop over στη Βάθεια. Σταματώντας, θα δείτε μπροστά σας την ονειρεμένη εικόνα του πετρόκτιστου αυτού οικισμού. Αν και η Βάθεια είναι πολύ γνωστό χωριό και έχει σημεία για φαγητό και περίπατο, η ατμόσφαιρά και η ενέργεια της δίνουν μια αίσθηση σαν να »ξεπήδησε» από το παρελθόν, μιας ερειπωμένης πόλης που θα μπορούσε να είναι σκηνικό ταινίας…

Must see

-Στην Αρεόπολη την πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων αξίζει να επισκεφτείτε τον μητροπολιτικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821 και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. 

Άγιοι Ταξιάρχες

Ένα εμβληματικό μνημείο όχι μόνο για την Αρεόπολη αλλά για ολόκληρη τη Μάνη, κτίσμα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Εδώ στις 17 Μαρτίου 1821 (η ημερομηνία έχει κηρυχθεί επίσημη αργία στην περιοχή) οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κήρυξαν την επανάσταση μετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατακτητών.

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

-Στην Αρεοπόλη επίσης, κάντε μια βόλτα στην πλατεία Αθανάτων όπου εκεί δεσπόζει το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ο ναός του Αγίου Αθανασίου.

Οίτυλο

–Κάντε μια βόλτα μέχρι το Οίτυλο. Ο παραλιακός δρόμος του οικισμού είναι ιδανικός για βόλτα το απογευματάκι με πολλά καφέ στην μια πλευρά και τη θάλασσα στην άλλη για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Αν ο καιρός το επιτρέπει κάντε ένα μπάνιο, αλλά μόνο γιατί είναι μια εύκολη και κοντινή λύση αν αφετηρία σας είναι η Αρεόπολη. Δυστυχώς ούτε η παραλία, ούτε η θάλασσα είναι κάτι ιδιαίτερο.

Κότρωνας

– Πηγαίνετε για μπάνιο στον Κότρωνα. Ο Κότρωνας (16 σχεδόν χλμ. / 25′) είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με την ομώνυμη παραλία. Φτάνοντας, το τοπίο δεν θα σας ενθουσιάσει όπως και η παραλία, καθώς είναι στενή και δίπλα στο δρόμο αλλά μπαίνοντας στο νερό θα εντυπωσιαστείτε! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τις πιο γνωστές παραλίες! Η παραλία είναι οργανωμένη με beach service από το cafe – εστιατόριο ακριβώς απέναντι. Το μενού μοιάζει πολλά υποσχόμενο, αν και προσωπικά επέλεξα σνακ στη παραλία, που ήταν όντως νόστιμο. Σημείωση Οι τιμές είναι λογικές αλλά υψηλότερες σε σχέση με αυτές που θα βρείτε γενικά στη περιοχή.

Γύθειο

– Tο Γύθειο αξίζει σίγουρα μια τουλάχιστον βόλτα. Μια μεγάλη παραλιακή τουριστική πόλη με πολλές ψαροταβέρνες, καφέ και μπαρ. Χτισμένη και αυτή αμφιθεατρικά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, περισσότερο »ζωντανό» όσον αφορά στις πολλές επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και διαμονή.

-Αν σας ενδιαφέρει μια συνάντηση με την… ιστορία είστε στο κατάλληλο μέρος! Όλη η περιοχή είναι γεμάτη ιστορικά μνημεία, κάστρα, αξιοθέατα, εκκλησάκια…που μπορείτε να επισκεφτείτε, και »κουβαλούν» το καθένα μεγάλη ιστορία. Αν δεν βρεθείτε σε κάποια επί τούτου, κατά τη διαδρομή μπορείτε να σταματήσετε σε αυτά που βρίσκονται στο δρόμο σας.

Top secrets

-Το Σπήλαιο Βατσινήδη (ή Βοτσινίδη). Αν και δεν είναι εύκολο ούτε να το βρείτε, ούτε η διαδρομή, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!Στο δρόμο προς Καρδαμυλη, 100μ. περίπου περνώντας από την παραλία του Φονέα, δεξιά, αναζητήστε μια πινακίδα "scuba diving"που βρίσκεται στο σημείο καθώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο διακριτικό, αφήστε το αυτοκίνητο και κατεβείτε ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά. Από τον δρόμο δεν διακρίνεται το σπήλαιο.
Φτάνοντας, το άγριο τοπίο μαγεύει! Το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς ενάλιο σπήλαιο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο ενός βυθίσματος, με 2 εισόδους προστατευμένες από λιθότοιχους. 

Σπήλαιο Βατσινήδη

Έχει 2 κύριους πολύ μεγάλους θαλάμους με λίμνες με θαλασσινά νερά (αν είστε λίγο τολμηροί κάντε μπάνιο…) που συνδέονται μεταξύ τους με διάδρομο. Στην πρώτη αίθουσα ένας φεγγίτης επιτρέπει την είσοδο των ακτίνων του ηλίου που αντανακλούν στα νερά και δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο! Μετά από λιμναίο διάδρομο θα βρεθείτε στην δεύτερη αίθουσα που την καλύπτουν 2 λίμνες και ένας εντυπωσιακός σταλακτιτικός διάκοσμος που καθρεφτίζεται στο νερό ενώ μοναδικοί σταλαγμίτες έχουν αναπτυχθεί πάνω σε ογκόλιθους, ολοκληρώνοντας ένα απόκοσμα όμορφο σκηνικό…Απαραίτητο είναι να έχουμε μαζί μας φακό και σταθερά παπούτσια.

-Φτάστε στο ακρωτήρι Ταίναρο το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης ή όπως πιστευόταν την Πύλη του Άδη που σηματοδοτούσε το πέρασμα στον Κάτω Κόσμο. Αν και είναι σχετικά δύσκολη η πρόσβαση και δεν έχετε πράγματα να κάνετε εκεί, αξίζει κατεβαίνοντας νότια να φτάσετε σε αυτό το ατμοσφαιρικό σημείο, έστω να δείτε τον επιβλητικό Φάρο

Ακρωτήρι Ταίναρο

-Οποιαδήποτε διαδρομή και αν κάνετε θα συναντήσετε στο δρόμο μας μικρούς κολπίσκους με καταγάλανα νερά και παραλίες με κάτασπρες πέτρες ή βότσαλα. Ακόμα και αν ο καιρός δεν το επιτρέπει για να κάνετε μπάνιο, αξίζει να σταματήσετε έστω για λίγο προκειμένου να τις θαυμάσετε και να βγάλετε μια φωτογραφία από ψηλά!

-Φτάστε μέχρι την παραλία της Κοκκάλας ακολουθώντας της νοτιοανατολική διαδρομή (26,2 χλμ. / 38′). Το τοπίο θα σας συνεπάρει ενώ εδώ είναι λες και ο χρόνος έχει σταματήσει… Αν και η παραλία είναι πετρώδης τα νερά είναι καταγάλανα ενώ σκαρφαλώνοντας εύκολα στα ακριανά σημεία, θα δείτε τη θάλασσα και τον ουρανό να γίνονται ένα και τη δύναμη της φύσης να αγγίζει το μεγαλείο της.

-Κατεβείτε στη παραλία Χαλικιά (15,9χλμ. / 24′) επίσης ακολουθώντας της νοτιοανατολική διαδρομή. Βγαίνοντας από τον κεντρικό δρόμο θα ακολουθήσετε τον ελικοειδή κατηφορικό δρόμο περίπου για 10′, αλλά φτάνοντας θα εντυπωσιαστείτε! Εκπληκτική η παραλία, ιδανική για μια βουτιά όπως και οι 2 ταβέρνες (σερβίρουν και καφέ) πραγματικά ένα βήμα από το κύμα, για να απολαύσετε ολόφρεσκους, γευστικούς ψαρομεζέδες (κυρίως) και τιμές πολύ καλές!

Παραλία του Φονέα 

-Μεταξύ Στούπας (το χωριό όπου ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε και έγραψε το Βίο του Αλέξη Ζορμπά) και Καρδαμύλης, μετά το Οίτυλο περίπου μισή ώρα βρίσκεται και η »κρυμμένη», μαγευτική παραλία του Φονέα με τον χαρακτηριστικό της βράχο που τη χωρίζει στα δύο προσφέροντας έτσι μια φυσική σκιά. Αν ο καιρός είναι καλός, κάντε οπωσδήποτε μια βουτιά. Εναλλακτικά, αξίζει να πάτε μόνο και μόνο για να θαυμάσετε το τοπίο!

-Πηγαίνετε στο Σκουτάρι (19χλμ./23′). Εκεί θα συναντήσετε στο τέλος του δρόμου την ίγο παραλία του Βόδρωνα μια από τις ελάχιστες αμμώδεις της περιοχής. Η δεξιά της πλευρά είναι περισσότερο οργανωμένη, υπάρχει και ταβέρνα ενώ εναλλακτικά αράξτε απλώνοντας την πετσέτα σας στην αριστερή πλευρά (που τις χωρίζουν βράχοι) που αν και ανοργάνωτη εγγυάται μια εκπληκτική εμπειρία στα νερά της!

-Φτάστε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού (30χλμ./45′), μοναδικής ομορφιάς σημείο και συνδυάστε την παρουσία σας εκεί με μια βουτιά στις »κρυφές» κοντινές παραλίες Άμπελος και μετά Αλύπα (με τη σειρά που θα τις συναντήσετε).

Λιμένι

-Δείτε το ηλιοβασίλεμα από το Λιμένι (5χλμ./9′)! Η »βουτιά» του ήλιου μέσα στη θάλασσα και τα χρώματα που γεμίζει ο ουρανός είναι μοναδική εικόνα…

Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, στο δρόμο από Κελεφά προς Κρυονέρι. 
Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου από τη βορειοδυτική πλευρά βρίσκεται μια απότομη χαράδρα με σχεδόν κατακόρυφη κλίση και νοτιοανατολικά απλώνεται κοιλάδα με ελαιώνες. 
Χιλιάδες ελαιόδεντρα εγκαταλειμμένα σχεδόν όλα, έχουν ενωθεί σε ένα σφιχταγκάλιασμα με την άγρια φύση της περιοχής! 
Γενικά το ιστορικό της μονής δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Τα ελάχιστα βιβλία δεν αποκαλύπτουν κάτι ενώ οι καταστροφές και οι λεηλασίες που υπέστη εξαφάνισαν και κατέστρεψαν ότι θα μπορούσε να αναζητήσει κάποιος σχετικά με την ιστορία του. 
Από παραδόσεις και θρύλους μετρά 400 χρόνια ζωής και αφορμή να χτιστεί έγινε η εικόνα της Θεοτόκου που βρέθηκε στο σημείο.

Smart tips

-Αν και η εποχή είναι εξαιρετική για να πάτε, είναι γεγονός πως η τουριστική περίοδος στην περιοχή είναι συρρικνωμένη που σημαίνει να έχετε στο μυαλό σας ότι κάποια από τα μπαράκια ή τα μαγαζάκια ακόμα και ταβέρνες μπορεί να τα βρείτε και κλειστά.

-Δοκίμαστε (και πάρτε μαζί σας) αυθεντικό μανιάτικο σύγκλινο όπως και λουκάνικό με πορτοκάλι που φτιάχνεται εκεί. Πολύ ωραίες οι ελιές, θυμαρίσιο μέλι και βότανα.

-Γενικά οι θάλασσες -προς έκπληξή μου-, δεν είναι ιδιαίτερα κρύες όπως και δεν είναι ιδιαίτερα βαθείς.

-Αν και το Πόρτο Κάγιο είναι τόσο γνωστό οφείλω να ομολογήσω πως δεν βρήκα το λόγο… Βέβαια υπάρχουν αρκετά περιποιημένα μαγαζιά απέναντι από την παραλία που ίσως πραγματικά να είναι λόγος να φτάσεις μέχρι εκεί. Δυστυχώς ο χρόνος ήταν λίγος και δεν πρόλαβα να δοκιμάσω.

-Οι δρόμοι σε γενικές γραμμές είναι καλοί αν και έχουν αρκετές στροφές. Στα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος θα πάτε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε κάποια σημεία προκείμενου να φτάσετε θα χρειαστεί να μπείτε σε δρόμους κακής βατότητας αλλά και πάλι όχι κάτι υπερβολικό.

-Οι τιμές σε γενικές γραμμές ειδικά για περιοχή με τουριστικό ενδιαφέρον είναι καλές προς οικονομικές, τόσο στο φαγητό, το ποτό και τον καφέ όσο και στην παραλία (ξαπλώστρες κτλ). Σε καλό επίπεδο είναι και εκείνες της διαμονής.

-Για να μπείτε στα σπήλαια Διρού, να πάτε πολύ νωρίς για εισιτήριο γιατί διαφορετικά δεν θα βρείτε. Βέβαια εξαρτάται και από την περίοδο που θα πάτε. Τα δρομολόγια ξεκινούν περίπου στις 10:30 μέχρι τις 19:00.

-Ο φούρνος της Μηλιώς είναι σήμα κατατεθέν στην Αρεόπολη. Πολύ παραδοσιακός με ξυλόφουρνο, ψωμί και λιχουδιές ολόφρεσκες να βγαίνουν ζεστές από νωρίς το πρωί, αποκλείεται να περάσετε απ’έξω και να αντισταθείτε!

Πως να πάτε

Από την Αθήνα η Αρεόπολη απέχει 273 χλμ οδικώς περίπου 3, 5 ώρες.

πηγη:travelstyle.gr/Κατερίνα Ρίγκου



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου