Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ντοματόσουπα βελουτέ

  No comments    
categories: 



Με τον όρο σούπα, εννοούμε φαγητά με βάση τα υγρά (νερό, ζωμός κρέατος, ψαριού λαχανικών) που μπορεί να περιέχουν (όχι απαραίτητα) ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, κλπ.

Στην αρχή, επρόκειτο για ένα κομμάτι ψωμί που το βουτούσαν σε οποιοδήποτε υγρό, ακόμα και νερό. Περίπου τον 17ο αιώνα ξεκίνησε να σερβίρεται ο ζωμός χωρίς πλέον την προσθήκη του ψωμιού. Η είναι ένα από τα πιο αγαπητά πιάτα. Ο ρόλος της να διεγείρει την όρεξη και σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, που περιλαμβάνει ολοκληρωμένο γεύμα 3-6 πιάτων. 

Ωστόσο, αν και για τη λόγια κουζίνα η σούπα είναι ένα ορεκτικό, για τη λαϊκή/καθημερινή κουζίνα, η σούπα αποτελεί από μόνη της ένα ολοκληρωμένο γεύμα. 
Έτσι, ό,τι μπορούσε κανείς στο παρελθόν να έχει στο ψυγείο ή στην αποθήκη του, αποτελούσε την πρώτη ύλη για τη σούπα της ημέρας.

Κάθε κοινωνία σε κάθε εποχή δημιούργησε τις δικές της σούπες με βάση τα διαθέσιμα υλικά, τις συνήθειες και την οικονομικοκοινωνική κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες σούπας: οι ζεστές, που χωρίζονται σε διαυγείς σούπες (κονσομέ, ζωμούς από κρέας και ψάρι) και σε πυκνές (κρεμώδεις και βελουτέ από λαχανικά, όσπρια, οστρακόδερμα ) και οι κρύες.
Στις περισσότερες κρεμώδεις σούπες λαχανικών ταιριάζει μία κουταλιά sour cream ή γιαουρτιού, που θα προσθέσουμε τελευταία στιγμή στο πιάτο. Συνοδεύουμε με σπιτικά κρουτόν ή φετούλες από μπαγκέτα με τριμμένο τυρί, περασμένες λίγο από το γκριλ.



Υλικά
(Μερίδες:4)

4 ντομάτες μεγάλες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
4 φλιτζ. χυμός ντομάτας
1 φλιτζ. γάλα
1/2 φλιτζ. γιαούρτι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Βάζουμε τις ντομάτες και το χυμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να έρθουν σε σημείο βρασμού. 

Κατεβάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. 
Με το μπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά με το σύρμα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει, για περίπου 5 λεπτά. Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με μυρωδικά της επιλογής μας (βασιλικό ή μαϊντανό κλπ). 
Συνοδεύουμε τη σούπα με φρυγανισμένο ψωμί.

πηγη:mamapeinao.gr/athinorama.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου