Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πουρές:Συμβουλές για επιτυχημένους πουρέδες λαχανικών

  No comments    
categories: 

Ένας νόστιμος και ανάλαφρος πουρές μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το ρύζι, τα μακαρόνια και τις τηγανητές πατάτες, αποτελώντας μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή για μικρούς και μεγάλους.
Φανταστείτε λοιπόν, ένα πεντανόστιμο μαγειρευτό κρέας να συνοδεύεται από πουρέ αρακά ή ένα ψητό ψάρι από βελούδινο πουρέ καρότο.

Ο πουρές πατάτας, λόγω του ευπροσάρμοστου γευστικού χαρακτήρα του, μπορεί να εμπλουτιστεί με πουρέδες από διάφορα λαχανικά.Το μόνο λοιπόν που χρειάζεστε είναι λαχανικά και κάποια χρήσιμα tips που θα κάνουν τον πουρέ σας να ξεχωρίσει.

Υπάρχει σωστή αναλογία;
Αυστηρός κανόνας δεν υπάρχει. Για να μη σκεπάσουν τα άλλα λαχανικά τη λεπτή γεύση του πουρέ πατάτας, μια καλή αναλογία είναι: 
1.000 γρ. πουρές πατάτας + 500 γρ. πουρές άλλου λαχανικού. 
Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το γευστικό αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, είναι προτιμότερο να προσθέτουμε σταδιακά τον πουρέ του λαχανικού στον πουρέ πατάτας και να δοκιμάζουμε. Μόνο έτσι θα βρούμε τι πραγματικά μας αρέσει.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν θέλουμε να προσθέσουμε υλικά με ιδιάζουσα γεύση, όπως, για παράδειγμα, τα στυφά και ξινούτσικα κυδώνια, το βουτυράτο αβοκάντο, τα πικρά χόρτα.

Και βραστά, και ψητά, και στον ατμό
Ισχύει ό,τι και για τον πουρέ πατάτας: τα λαχανικά μπορούμε είτε να τα βράσουμε, είτε να τα μαγειρέψουμε στον ατμό είτε να τα ψήσουμε. 

Κάθε τρόπος μαγειρέματος δίνει ξεχωριστή νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα
-Με το βράσιμο τα λαχανικά χάνουν μέρος της γευστικής τους δύναμης (εκτός και αν τα βράσουμε σε ζωμό) και αποκτούν ήπια, απαλή νοστιμιά. 
-Με το ψήσιμο «καραμελώνουν» και αποκτούν την αίσθηση του φουρνιστού. 
-Στον ατμό διατηρούν τη φυσική τους γεύση. 


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πουρέδες από λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί με διαφορετικούς τρόπους 
Μπορούμε, για παράδειγμα, να φτιάξουμε πουρέ με βραστές πατάτες και ψητά καρότα, με μπρόκολο στον ατμό και πατάτες φουρνιστές, με κρεμμύδι σοτέ, πατάτες ψητές και καρότα βραστά. 
Πειραματιζόμενοι, θα βρούμε δεκάδες τρόπους να φτιάχνουμε ανάμεικτους πουρέδες λαχανικών.

Ακολουθούμε το βασικό κανόνα ή όχι;
Αν και ο βασικός κανόνας λέει ότι οι πατάτες είναι καλό να βράζουν με τη φλούδα τους, καθώς έτσι δεν απορροφούν νερό και διατηρούν όσο γίνεται πιο «ζωντανή» τη νοστιμιά τους, στους ανάμεικτους πουρέδες πατάτας οι σεφ... βάζουν νερό στο κρασί τους: οι περισσότεροι τις ξεφλουδίζουν και τις κόβουν σε μικρά κομμάτια τα οποία συμμαγειρεύουν με το άλλο λαχανικό. Ο λόγος; Οτι η νοστιμιά είναι εξασφαλισμένη εξαιτίας της ανάμειξης.
Ομως χρειάζεται προσοχή, καθότι ο χρόνος μαγειρέματος των λαχανικών είναι διαφορετικός. 
Τι κάνουμε; Είτε τα κόβουμε σε κομμάτια που να βράζουν στον ίδιο χρόνο (π.χ. τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, τα καρότα σε λίγο μεγαλύτερα) ή βγάζουμε από την κατσαρόλα όποιο λαχανικό έχει γίνει πρώτο. Προσοχή, δεν τα παραβράζουμε γιατί θα γίνουν «νερουλά». Για να μην παιδευόμαστε, μπορούμε να βράσουμε τα λαχανικά σε χωριστές κατσαρόλες.

Προσοχή στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά
Οι πατάτες ταιριάζουν με τα περισσότερα μυρωδικά και μπαχαρικά.
Το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, η κανέλα και το σαφράν δίνουν εξωτικό άρωμα στον πουρέ λαχανικών, ενώ η μουστάρδα και η καπνιστή πάπρικα μια πιο πικάντικη αίσθηση. 
Το μοσχοκάρυδο πάει σχεδόν σε όλα, αλλά και το κίμινο δίνει μιά εξωτική νότα στον πουρέ λαχανικών. Το ξύσμα πορτοκαλιού ταιριάζει με πολλά ενώ το μήλο δένει ιδιαίτερα με τη σελινόριζα.
Σε όλους τους πουρέδες μπορείτε ασφαλώς να προσθέσετε μαϊντανό, κόλιανδρο, εστραγκόν, φρέσκια ρίγανη και ό,τι άλλο μυρωδικό σας αρέσει.

Επίσης στον πουρέ που ετοιμάζετε μπορείτε να βάλετε και λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος, τότε αυτός θα αποκτήσει πιο απαλή και κρεμώδη υφή.

Από ποια λαχανικά μπορείτε να φτιάξετε πουρέ
Σίγουρα ο πουρές πατάτας είναι ευρέως ο πιο γνωστός από όλους τους πουρέδες λαχανικών και συνάμα ο πιο αγαπητός.
Όμως, μπορούμε να φτιάξουμε ιδιαίτερους και γευστικούς πουρέδες από πολλά λαχανικά, όπως π.χ.:
-σελινόριζα
-γλυκοπατάτα
-αγκινάρα
-καρότο
-κολοκύθα
-παντζάρι, κ.ο.κ. .

Πως να ξαναζεστάνετε τον πουρέ
Αν θέλετε να ξαναζεστάνετε τον πουρέ που φτιάξατε, μην τον βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί θα αποκτήσει υγρασία. Το καλύτερο είναι να τον ζεστάνετε σε μπεν μαρί ή αν έχει σφίξει από το ψυγείο να προσθέσετε ζεστό γάλα ή ζωμό και να ανακατέψετε με σύρμα.
Δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές που πραγματικά ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες.


Πουρές πατάτας με σελινόριζα
(Βασίλη Καλλίδη)

Υλικά
2 πατάτες µεγάλες
1 σελινόριζα µικρή σε χοντρά κυβάκια
1 ρέβα µικρή ή το 1/3 από µια πολύ µεγάλη
1 φλιτζάνι γάλα ζεστό
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουµε σε αλατισµένο νερό τα λαχανικά µέχρι να µαλακώσουν πάρα πολύ. Τα στραγγίζουµε και –όσο είναι ακόµη καυτά– τα ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα και τα λιώνουµε µε το εργαλείο του πουρέ ή τον µύλο των λαχανικών. Προσθέτουµε το αλατοπίπερο, το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύουµε µέχρι να δέσει ο πουρές. Σερβίρουµε τον πουρέ µε μοσχάρι κοκκινιστό

Tips
Αν βάλουµε πρόβειο βούτυρο, ο πουρές µας θα αποκτήσει πιο έντονο άρωµα. Αν µείνουν και µερικά κοµµατάκια λαχανικών ολόκληρα, ακόµη πιο νόστιµα.
Αν θέλουµε, µπορούµε να αρωµατίσουµε τον πουρέ µε λίγο ψιλοκοµµένο µαϊντανό.
Αν δε βρούµε ρέβα, µπορούµε να βάλουµε καρότα στον πουρέ.


Πουρές χειμωνιάτικων λαχανικών
(Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
1 κρεμμύδι
1 κολοκύθι
1 κομμάτι σέλερι
1 φλ. φρέσκο γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα λαχανικά για τον πουρέ λαχανικών. Τα βράζουμε για 20΄-25΄ μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αλέθουμε όσο ακόμα είναι καυτά.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο για 2΄,μέχρι να μυρίζει έντονα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το γάλα. Τα ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με κρέας,πουλερικά ή ψάρι.


Πουρές καρότου
(Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

Υλικά
1 κιλό τρυφερά καρότα
1 πατάτα
1 σπιτικό ζωμό ψυγείου
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος (λιωμένο)
2 φλ. ζεστό νερό
3/4 φλ. εβαπορέ γάλα χαμηλών λιπαρών
2 κ.σ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Αρωματίζουμε με
λίγο μοσχοκάρυδο 
ή αστεροειδή γλυκάνισο 
ή ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Για τον πουρέ καρότου, κόβουμε τα καρότα σε λεπτές φέτες και την πατάτα σε μικρά καρέ.
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα λαχανικά και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6-8′ ανακατεύοντας τα να γλασάρουν. Προσθέτουμε αρωματικό (ένα από όλα αυτά), τον σπιτικό ζωμό ψυγείου και περιχύνουμε με το ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσουν. Αν έχουμε αρωματίσει με αστεροειδή γλυκάνισο τον αφαιρούμε. 
Περιχύνουμε με το γάλα και αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει γία 1-2′.
Πολτοποιούμε τον πουρέ και προσθέτουμε το γιαούρτι. 
Ανακατεύουμε πολύ καλά.Σερβίρουμε με κρέας ή πουλερικά.


πηγη:gastronomos.gr/olivemagazine.gr/yiannislucacos.gr











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου