Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Το μενού της Τσικνοπέμπτης!


Το τρίπτυχο για επιτυχημένη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι είναι καλή παρέα, καλό κρασί και, φυσικά, άφθονα μεζεδάκια από κρέας που θα ψήσετε στη σχάρα, στο γκριλ, στο φούρνο ή στο τηγάνι και θα γεμίσει το σπίτι με τις λαχταριστές ευωδιές που απαιτεί η μέρα.

Για αυτή τη μέρα επιλέγουμε: σουβλάκια από χοιρινό αλλά και 

σουβλάκια από κοτόπουλο μπούτι για να είναι πιο ζουμερά. Επίσης, σουβλάκια από μοσχάρι,αρνάκι ή κατσικάκι ή και mix κρεάτων. Στις μπριζόλες επιλέγετε ανάμεσα σε χοιρινές και μοσχαρίσιες ενώ δε λείπουν και τα κλασικά, όπως χοιρινή πανσέτα και φιλέτο μοσχαριού.
Οι μερακλήδες δεν παραλείπουν το κοντοσούβλι . Όμως μην παραλείψετε σεφταλιές και μπιφτέκια. Όσο για τα λουκάνικα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε χοιρινό,μοσχαρίσιο, με ξύσμα πορτοκαλιού ή με πράσο.Αλλά επειδή Τσικνοπέμπτη χωρίς παϊδάκια δεν γίνεται μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αρνίσια ή κατσικίσια.
Όλα τα παραπάνω ψήνονται το ίδιο καλά σε θράκα από κάρβουνα, σε ηλεκτρική ψηστιέρα, σε ψηστιέρα γκαζιού, σε φούρνο, σχαροτήγανο και αντικολλητικό σκεύος μαγειρικής.

Για το μαρινάρισμα τους μπορείτε να κάνετε κάτι απλό αν δεν θέλετε πιο σύνθετη μαρινάδα.Πώς μεταφράζεται αυτό; Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και ελαιόλαδο είναι ότι καλύτερο. Από την άλλη, στο πιάτο σου μετά μπορείς να προσθέσεις χυμό λεμονιού, μουστάρδα ή κάποιο chutney! Όσο για το ψήσιμο, δεν χρειάζεται τεράστια μαγειρική εμπειρία, απλά καλή διάθεση και υπομονή.

Στόχος είναι να διασκεδάσουμε!



Όλα στη σχάρα με τις πιο ωραίες συνοδευτικές σάλτσες!


Υλικά
μπριζόλες μοσχαρίσιες
κόντρα μοσχαρίσιο φιλέτο σε φέτες
λουκάνικα χωριάτικα
πανσέτες
σουβλάκια χοιρινά
αλάτι
πιπέρι

Pepper steak sauce για τα ψητά
3 κ.γλ. ανάμεικτα πιπέρια σε κόκκους
3 κ.σ. βούτυρο
1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/3 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. ζωμός κρέατος
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
αλάτι


Ψητά λαχανικά
μελιτζάνα
χρωματιστές πιπεριές
φινόκιο
σπαράγγια
μανιτάρια πλευρώτους ή ασπρομανίταρα μεγάλα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Σάλτσα μουστάρδας με μέλι για τα ψητά λαχανικά
6 κ.σ. μουστάρδα με θυμάρι
2 κ.γλ. light μαγιονέζα
2 κ.γλ. μέλι
1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα
Εκτέλεση

Μπορούμε να κάνουμε μπάρμπεκιου, ψήνοντας όλα τα κρεατικά στα κάρβουνα, ή σε bbq με γκάζι. Εναλλακτικά, ψήνουμε σε γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας ή ακόμα και στην τοστιέρα ανοίγοντας την στα δυο!
Ψήνουμε τα κρεατικά σύμφωνα με το γούστο μας και ανάλογα με το πάχος του κάθε είδους.
Τα διατηρούμε μετά το ψήσιμο σε ζεστό πιάτο για 6-8′ σκεπασμένα, ώστε να ξεκουραστούν.
Τα σερβίρουμε με ψητές πατάτες, ψητά λαχανικά και pepper stake sauce.


Για τη σάλτσα για μπάρμπεκιου, Pepper steak sauce
Σπάμε τα πιπέρια σε γουδί ή με χοντρό πλάστη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3′, προσθέτουμε τα πιπέρια, σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος και βράζουμε για 3′. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγομαγειρεύουμε να έρθει στην επιθυμητή πυκνότητα. Αλατίζουμε στο τέλος.

Για τα ψητά λαχανικά
Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες. Τα αλείφουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.
Τα ψήνουμε σε σχάρα ή γκριλιέρα για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσουν ελαφρά. Τα βάζουμε σε έναν μεγάλο δίσκο.
Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.

Για τη σάλτσα μουστάρδα με μέλι
Ανακατεύουμε καλά, όλα τα υλικά σε ένα μπολ, μέχρι να ενωθούν σε μια ωραία σάλτσα.



Συνοδεύσετε τα ψητά σας με αυτή τη λεμονάτη εύκολη και απλή πατατοσαλάτα

Λεμονάτη πατατοσαλάτα

Υλικά 
(Μερίδες 4)

5 πατάτες
μισό φλ. ελαιόλαδο
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα
χυμός από ένα λεμόνι
1 κ.σ. κάπαρη
λίγη ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο μπούκοβο προαιρετικά

Εκτέλεση
Για να κάνουμε τη λεμονάτη πατατοσαλάτα, πρωτα πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας στον κόφτη του μίξερ για να γίνουν κρέμα, χύνουμε το νερό που βράσαμε τις πατάτες και αφήνουμε ελάχιστο στον πάτο.
Ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σερβίρεται ζεστή.




Μια εύκολη τυρόπιτα συμπληρώνει το μένου σας!
Μέσα σε 3 λεπτά την ετοιμάζετε, την ψήνετε και την απολαμβάνετε!

Τυρόπιτα της τεμπέλας

Υλικά
(Μερίδες 6-8)

2 έτοιμα φύλλα (λαδωμένα και τσαλακωμένα)
500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 αυγό
4 κ.σ γάλα
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση
Βγάζουμε τη συσκευασία με τα φύλλα για την τυρόπιτα της τεμπέλας από την κατάψυξη και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα.
Σε ένα μπoλ, βάζουμε τη φέτα θρυμματισμένη, τα τυριά τριμμένα και λίγο πιπέρι. 
Προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο με το γάλα, τρίβουμε πιπέρι κι ανακατεύουμε.
Ανασηκώνουμε το 1 φύλλο. Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε μια στρώση. 
Καλύπτουμε με το δεύτερο τσαλακωμένο φύλλο. 
Ραντίζουμε με τα δάχτυλα λίγες σταγόνες νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει καλά το φύλλο.


Τελειώστε το τραπέζι σας με μια εύκολη πορτοκαλόπιτα που μπορείτε να την φτιάξετε και από την προηγούμενη ημέρα η προετοιμασία και το ψήσιμο διαρκούν 45 λεπτά!
Πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς

Υλικά 
(Μερίδες 10-12)

450 γραμ. φύλλο κρούστας
250 γραμ. σπορέλαιο
250. γραμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
5 αυγά χτυπημένα
500 γραμ. γιαούρτι
200 γραμ. κρέμα γάλακτος 
(ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
20 γραμ. baking powder


Για το σιρόπι
600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλα
1 πορτοκαλι χυμό και ξύσμα
100 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι


Εκτέλεση
Θα ψήσουμε την πορτοκαλόπιτα σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.

Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.

Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
Για το σιρόπι

Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.

πηγη:argiro.gr/olivemagazine.gr







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου