Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Θεσσαλία:Σύντομο οδοιπορικό


Από τα επιβλητικά Μετέωρα μέχρι τα μαγευτικά τοπία των Αγράφων, το Περτούλι και τη θαυμαστή λίμνη Πλαστήρα, τα παράλια της Λάρισας, την Κοιλάδα των Τεμπών και το βουνό των Κενταύρων, που λοξοκοιτά τις ακτές των Σποράδων, η Θεσσαλία αναμφισβήτητα διεκδικεί το ρόλο ενός τουριστικού προορισμού όλες τις εποχές και με ποικιλία αποδράσεων.

Πλαστήρα, Περτούλι,Ελάτη

Το φράγμα του Ταυρωπού δημιούργησε έναν επίγειο παράδεισο με παραδοσιακούς ξενώνες και ταβέρνες με πεντανόστιμο φαγητό, ιδανικό για παραλίμνιες δραστηριότητες, διαδρομές με αυτοκίνητο και 4Χ4.

Η χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα προκαλεί για μια απόδραση στο ελβετικό τοπίο της λίμνης Πλαστήρα, αγκαλιασμένο από τις κορυφές των Αγράφων που κάθε χρόνο χρωματίζεται στα λευκά, δοκιμάζοντας χαλάρωση στην αγκαλιά της φύσης αλλά και περιήγηση με ποδήλατο, πεζοπορία ή και ιππασία.



Το πανέμορφο Περτούλι,το χιονοδρομικό του κέντρο και η όμορφη Ελάτη σας καλούν στην αγκαλιά της Νότιας Πίνδου, σε ένα αξεπέραστης ομορφιάς τοπίο με δάση, φαράγγια και ορμητικά ποτάμια, που στεφανώνονται από το βουνό του Κόζιακα.

Στο βουνό των Κευταύρων
Μαγική απόδραση στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας το θρυλικό βουνό του Πηλίου, κατάφυτο από οξιές, καστανιές, καρυδιές, αγριομηλιές, διασπείροντας στην ατμόσφαιρα απλόχερα την ευωδιά της ρίγανης, του θυμαριού και του φασκόμηλου.


Απολαμβάνοντας τα πηλιορείτικα χωριά με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της αρχιτεκτονικής με βασικό στοιχείο την πέτρα, από την οποία κατασκευάζονται τα αρχοντικά, οι βρύσες, τα γεφύρια και τα καλντερίμια της περιοχής.Ο Μουντζούρης, το τρενάκι του Πηλίου -τη γραμμή του οποίου υπέγραψε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του γνωστού ζωγράφου αποτελεί αλλό ένα αξιοθέατο. Ξεχωρίζουν η Πορταριά, η Μακρινίτσα, η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα, το Μούρεσι, ο Κισσός, η Βυζίτσα, οι Μηλιές.

Οι πόλεις της Θεσσαλίας με τη δική τους φυσιογνωμία!

Τα Τρίκαλα με το πέρασμα του ποταμιού από το κέντρο τους, η Καρδίτσα, μια μικρή πόλη με ένα δάσος 100 στρεμμάτων στο κέντρο της, η Λάρισα με το πάρκο Αλκαζάρ στις παρυφές της, ένα τεράστιο πάρκο με πλούσια φύση και μια λίμνη, ο Βόλος με το λιμάνι του και το μέτωπο του Παγασητικού να δίνει ευκαιρία για βόλτα και ουζάκι. 


Μάλιστα τα Χριστούγεννα τα Τρίκαλα και η Λάρισα σας προσκαλούν στο «Μύλο των Ξωτικών» και στο «Πάρκο των Ευχών» αντίστοιχα, ώστε μικροί και μεγάλοι να ζήσουν μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Όλυμπος και Κίσσαβος

Χωρισμένος στα δύο, ο Όλυμπος είναι περισσότερο γνωστός για το «μακεδονικό» του πρόσωπο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι παραλίες της Πιερίας και παραδοσιακοί οικισμοί όπως το Λιτόχωρο και ο Παλαιός Παντελεήμονας. Κι όμως, η θεσσαλική του πλευρά, αυτή που ανήκει στο νομό Λάρισας, διαθέτει εξίσου γραφικά χωριουδάκια και ακόμη περισσότερες αφορμές για φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Θα εξερευνήσετε τα γραφικά χωριουδάκια του «Κάτω Ολύμπου», όπως η Ραψάνη, που αποτελεί έναν «παράδεισο» για τους οινόφιλους, αφού παράγει το ομώνυμο διαλεχτό κρασί, ή η Κρανιά, που αποκαλείται και «μπαλκόνι του Ολύμπου», χάρη στην πανοραμική θέα που προσφέρει σε ολόκληρη την κοιλάδα, μέχρι τα παράλια. Στις πλακόστρωτες πλατείες των δύο χωριών, με τους αιωνόβιους πλάτανους και τις κρήνες, θα «στρωθείτε» για ελληνικό καφεδάκι, χωριάτικα τσιμπούσια και λιχουδιές από τους τοπικούς συλλόγους. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε τις πεζοπορικές εξορμήσεις ή την ανάβαση του «βουνού των βουνών» για τους πιο γυμνασμένους.


Στο «έτερον δέος» του Ολύμπου, την Όσσα, ένα χωριουδάκι γίνεται από μόνο του αφορμή να εξερευνήσουμε το «ηττημένο βουνό» που ωστόσο κερδίζει σε γραφικότητα και Ιστορία. Συγκεκριμένα, στην ιστορική κοινότητα «Αμπελάκια» που κρέμονται πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών μπορούμε να απολαύσουμε την μαγεία της φύσης και να πάρουμε μαθήματα… συνεργασίας, καθώς πρόκειται για τον τόπο που γέννησε τον πρώτο εμπορικό συνεταιρισμό παγκοσμίως. 

Σποράδες: Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος. 
Η χρυσή τριάδα. Νησιά καταπράσινα και γοητευτικά με ακτές-δαντέλα. Και ανάμεσά τους το περίφημο υποθαλάσσιο πάρκο των Βόρειων Σποράδων. 


Στη Σκιάθο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα «βαπτιστείτε» στις Κουκουναριές, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Στη Σκόπελο, όπου γυρίστηκε το Mamma Mia, θα θαυμάσετε τη μοναδική αρχιτεκτονική ταυτότητα της Χώρας της. Στην Αλόννησο θα χαρείτε την παρθένα φύση κάνοντας πεζοπορίες «ανακάλυψης».

Θρησκευτικός τουρισμός
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα και παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο της ανθρωπότητας βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλίας φυσικά είναι τα επιβλητικά Μετέωρα


Το «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας» από την UNESCO, που υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα και έχει αποτελέσει καταφύγιο μοναχών ασκητών, μπορείτε να το επισκεφτείτε ως προσκυνητές τα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου, του Βαρλαάμ, του Ρουσσάνου, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Στεφάνου. 

Και αν είστε λάτρεις της αναρρίχησης, το τοπίο είναι το πλέον κατάλληλο, αλλά για καλά μυημένους στο σπορ. Οι επιλογές για θρησκευτικό τουρισμό απλώνονται βέβαια σε όλη την Θεσσαλία και όχι μόνο στα Μετέωρα.

Θεσσαλικές γεύσεις
Σε όλη τη Θεσσαλία η γαστρονομία και η λαϊκή παράδοση σας προσκαλούν να μυηθείτε και να απολαύσετε τις ντόπιες γεύσεις και τα ακούσματα που κρατούν αγέρωχα στο χρόνο. Οι μυρωδιές από κοκορέτσι, παραδοσιακά κεφτεδάκια, αγριογούρουνο, πρασοσέλινο, λαγό στιφάδο και τηγανιά, οι ντόπιες χυλοπίτες με κόκορα τρώγονται πολύ αυτήν την εποχή, όπως και το τσαλαφούτι (σαν γαλοτύρι).

Η μπατζίνα (κολοκύθι, αλεύρι και ντόπιο τυρί), ο πλαστός (με φρέσκα χόρτα, φρέσκια φέτα και καλαμποκάλευρο), η τραχανόπιτα (από κανένα θεσσαλικό σπίτι δεν λείπει ο φρέσκος τραχανάς) και η χορτόπιτα αξίζουν δοκιμή.

Το Πήλιο ζητά γευσιγνώστες, προσφέροντας ιδιαίτερες γεύσεις. Οι φτεροκεφτέδες, μια συνταγή που δημιουργήθηκε τα δύσκολα χρόνια με τη χρήση βλασταριών φτέρης, πατάτας και αβγών, αλλά και σαλάτα φτέρης, τα τσιτσίραβλα, μια σαλάτα από τα νεαρά βλαστάρια του αρσενικού φυτού ενός είδους άγριας αυτοφυούς φιστικιάς, οι ρεβιθοκεφτέδες, κρίταμα τουρσί, τα μανιτάρια ριγανάτα στο τηγάνι είναι απόλαυση.


Όλες τις γευστικές διαδρομές συμπληρώνουν τα λικέρ παρασκευασμένα από ντόπιους καρπούς, ενώ σταθερή αξία έχουν τα γλυκά κουταλιού, κυδώνι, καρυδάκι, φιρίκι, σύκο και κεράσι. Σε όλη τη Θεσσαλία το ντόπιο τσίπουρο κάνει τη διαφορά, όπως και το ντόπιο κρασί.

Τουρισμός όλες τις εποχές του χρόνου
Και τις 365 μέρες του χρόνου ένας τέλειος τουριστικός προορισμός που βρίσκεται σε «απόσταση βολής» με εύκολη πρόσβαση για όλους, είτε ξεκινάτε από την νότια είτε από τη βόρεια Ελλάδα.

πηγη:dailythess.gr/in2life.gr/Γιώργου Κόκουβα/discovergreece.com






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου