Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κανταΐφι ορφανό


Το δυνατό χαρτί της ανατολίτικης κουζίνας είναι, αναμφίβολα, τα σιροπιαστά γλυκά της. Για τα περισσότερα από αυτά η ακριβής καταγωγή τους χάνεται μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 
Το κανταϊφι πρόκειται για ένα γλυκό ταψιού, το οποίο έχει κι αυτό τις ρίζες του στα βάθη της Μικράς Ασίας και φτιάχνεται με μια ειδική ζύμη, ινώδους μορφής. Αναφέρεται επίσης ως «καταΐφι» και συνήθως περιέχει φιστίκι και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. 

Πολύ γνωστές εκδοχές του κανταϊφιού είναι επίσης το κιουνεφέ και το Σαράι εκμέκ κανταϊφ.
Το Κιουνεφέ («konafah» κατά την πρωτότυπη ονομασία του) είναι ένα εξαιρετικό γλύκισμα, με τον περίτεχνο συνδυασμό γεύσεων από κανταΐφι γεμιστό με κρεμώδες τυρί, λουσμένο με βούτυρο και σιρόπι. Στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιούν ένα λευκό, υφάλμυρο μαστιχωτό τυρί, κάτι σαν το γαΐς των Ποντίων. Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα η μυζήθρα μαλακή μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.

Το εκμέκ κανταΐφι προέρχεται συγκεκριμένα από την περιοχή Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας. Εκμέκ, ονομάζεται ένα είδος ψωμιού το οποίο περιέχει βούτυρο, γάλα και αυγά. Η αρχική συνταγή θέλει το εκμέκ με μια στρώση του ψωμιού αυτού, μια στρώση καϊμάκι και σιρόπι. Στην Ελλάδα όμως, ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε, μια παραλλαγή του γλυκού αυτού, όπου περιλάμβανε στη βάση του κανταΐφι, έπειτα κρέμα και για τελείωμα πλούσια σαντιγί.


Ωστόσο η επικρατέστερη είναι η πιο απλή εκδοχή στην οποία προστίθεται αμύγδαλο, κανέλλα και μέλι.

Όποια εκδοχή λοιπόν κι αν επιλέξετε είναι εξίσου απολαυστική


Εδώ το κανταΐφι είναι σε μια διαφορετική εκδοχή. Απολαύστε το με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ, μετά το φαγητό.



Υλικά

1 πακέτο κανταΐφι
150γρ. βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
1½ νεροπότηρο ζάχαρη
2/3 του νεροπότηρου νερό
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
Για τη σαντιγί
250ml κρέμα γάλακτος πλήρη
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας λικέρ Grand Marnier

Εκτέλεση
Ξεκινάτε από το κανταΐφι: 

Ανοίγετε το πακέτο, το αφρατεύετε με τα χέρια σας και με ένα μεγάλο ψαλίδι το κόβετε σε μικρά κομματάκια.

Παίρνετε το ταψί φούρνου και το αλείφετε με λίγο βούτυρο γάλακτος. Ρίχνετε μέσα τουλάχιστον το μισό κανταΐφι, πιέζοντάς το με το χέρι σας να κάτσει καλά. Συνεχίζετε μέχρι το κανταΐφι να αποκτήσει μέσα στο ταψί ύψος τουλάχιστον 1½ πόντο.

Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο γάλακτος και με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνετε το κανταΐφι. Το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: 
Σε μια κατσαρόλα αδειάζετε τη ζάχαρη μαζί με την κανέλλα και το νερό. Αφήνετε το μίγμα να βράσει για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να δέσει και να γίνει ένα πολύ πηκτό σιρόπι.

Βγάζετε το κανταΐφι από το φούρνο και με τη βοήθεια ενός κουταλιού το περιχύνετε με το σιρόπι. Το αφήνετε ήσυχο να τραβήξει και να κρυώσει.
Ετοιμάζετε την σαντιγί:
Ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το λικέρ και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αρωματική λάσπη. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σας και τη χτυπάτε μέχρι να γίνει μια σφικτή σαντιγί. Ρίχνετε το μίγμα με το ξύσμα πορτοκαλιού μέσα στη σαντιγί λίγο λίγο. Όταν τελειώσετε τη διαδικασία, βάζετε τη σαντιγί στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Απλώνετε τη σαντιγί επάνω στο κανταΐφι και πασπαλίζετε με μπόλικο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Σερβίρετε το γλυκό στο τραπέζι μέσα στο ταψί του.

πηγη:olivemagazine.gr/Ηλίας Μαμαλάκης/
zaxaroplasteia.com







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου