Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Σπρέι μαυρίσματος:Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος self tan

  No comments    
categories: 

Μια δημοφιλής μέθοδος που εμπιστεύονται οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια είναι το self tan, προϊόντα δηλαδή αυτομαυρίσματος που δίνουν στο δέρμα το χρώμα του καλοκαιριού, χωρίς την απαιτούμενη έκθεση στον ήλιο.
Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πώς λειτουργούν τα σπρέι μαυρίσματος καθώς και άλλα παρόμοια προϊόντα που παρέχουν τεχνητό μαύρισμα. Αναδεικνύονται, επίσης, οι πιθανοί κίνδυνοι από την χρήση τους, αλλά και συμβουλές για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πώς λειτουργούν τα προϊόντα που υπόσχονται τεχνητό μαύρισμα
Τα σπρέι μαυρίσματος και τα υπόλοιπα προϊόντα για τεχνητό μαύρισμα μπορούν να προσδώσουν στο δέρμα σας μια μαυρισμένη όψη, χωρίς να το εκθέσουν στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου. 
Τα προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος πωλούνται συνήθως ως λοσιόν, κρέμες και σπρέι που εφαρμόζονται στο δέρμα σας. Υπάρχουν, επίσης, και ειδικοί επαγγελματικοί χώροι για τεχνητό μαύρισμα με ψεκασμό.
Το δραστικό συστατικό στα σπρέι μαυρίσματος είναι ένα πρόσθετο χρώματος που ονομάζεται διυδροξυασετόνη (dihydroxyacetone) ή αλλιώς DHA. 
Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, η DHA αντιδρά με τα νεκρά κύτταρα στην επιδερμίδα για να «σκουράνει» προσωρινά το δέρμα και να το κάνει να μοιάζει στην όψη, σαν να έχει προκύψει από ηλιοθεραπεία. Ο χρωματισμός αυτός συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες, ή «ξεθωριάζει» και αφήνει πιθανώς κάποια ίχνη αφότου κάνετε ντους, ή μπάνιο στην θάλασσα κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα περισσότερα προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος δεν περιέχουν αντηλιακό. Εάν κάποιο σπρέι μαυρίσματος περιέχει αντηλιακό, θα είναι αποτελεσματικό μόνο για μερικές ώρες. Το χρώμα που παράγεται από αυτά τα προϊόντα δεν προστατεύει το δέρμα σας από τις ακτίνες UV. Αν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, η συχνή και επαρκής εφαρμογή αντηλιακού παραμένει απαραίτητη.

Τι γίνεται με τα χάπια μαυρίσματος;
Αυτά περιέχουν κατά κανόνα το πρόσθετο χρώματος που ονομάζεται κανθαξανθίνη (canthaxanthin) και δεν είναι ασφαλή. Όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, η κανθαξανθίνη μπορεί να μετατρέψει το δέρμα σας πορτοκαλί ή καφέ και να προκαλέσει κνίδωση, ηπατική βλάβη και μειωμένη όραση.


Τεχνητό μαύρισμα: Είναι ασφαλή για την υγεία τα σπρέι μαυρίσματος και τα λοιπά προϊόντα;
Ναι, σε γενικές γραμμές θεωρούνται ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στην ηλιοθεραπεία, εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα τους.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει την DHA για εξωτερική εφαρμογή στο δέρμα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η DHA δεν πρέπει να εισπνέεται, ούτε και να εφαρμόζεται σε περιοχές του δέρματος που καλύπτονται από βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, της μύτης και των περιοχών γύρω από τα μάτια, επειδή οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί επαρκώς.
Αν χρησιμοποιείτε κάποιο σπρέι μαυρίσματος ή άλλο σχετικό προϊόν στο σπίτι, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα και προσέξτε να μην πάει στα μάτια, την μύτη και το στόμα σας. 
Εάν πηγαίνετε σε κάποιο κατάστημα για τεχνητό μαύρισμα, ρωτήστε πώς θα προστατευτούν τα μάτια, τα χείλη, η μύτη και τα αυτιά σας, καθώς και πώς θα προστατευτείτε από την εισπνοή του σπρέι μαυρίσματος.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσετε ένα προϊόν τεχνητού μαυρίσματος;

-Βρείτε την απόχρωση που σας αρέσει και ταιριάζει στον τύπο του σώματός σας.

-Ξεκινήστε τη διαδικασία 3 μέρες πριν οποιοδήποτε σημαντικό event έχετε προγραμματίσει, κι αυτό θα δώσει τον χρόνο που χρειάζεται στο μαύρισμα σας να φανεί όσο πιο φυσικό γίνεται.( Την πρώτη μέρα πάντα φαίνεται πιο «σκληρό»). Επίσης θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να το διορθώσετε σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά.


-Δοκιμάστε πριν το τεχνητό μαύρισμα μια απόχρωση, έναν τόνο πιο ανοιχτόχρωμη από αυτή που έχετε διαλέξει σε ένα μικρό τμήμα δέρματος. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να ανακαλύψετε το ακριβές τελικό αποτέλεσμα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

-Χρησιμοποίηστε γάντια σε όλη την διάρκεια και χρωματίστε τα χέρια σας τελευταία για αποφυγή λαθών.

-Το χρώμα σε υγρή μορφή ή σπρέι μπορεί να απλωθεί καλύτερα με την χρήση ενός σφουγγαριού και με μαλακές κινήσεις μασάζ θα εξαπλωθεί τέλεια.

-Πρώτα κάντε απολέπιση στην επιδερμίδα σας. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των περιττών νεκρών κυττάρων. Δώστε λίγη παραπάνω έμφαση και χρόνο απολέπισης στις περιοχές με παχύ δέρμα, όπως τα γόνατα, τους αγκώνες και τους αστραγάλους σας. Στην συνέχεια στεγνώστε το δέρμα σας με μια πετσέτα.

-Εφαρμόστε το προϊόν ανά τμήματα δέρματος. Κάντε μασάζ με το προϊόν στο δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις. Εφαρμόστε ανά τμήματα, όπως χέρια, πόδια και κορμός. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε τμήμα, για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό στις παλάμες σας.


-Σκουπίστε καλά τις αρθρώσεις σας. Τα γόνατα, οι αγκώνες και οι αστράγαλοι τείνουν να απορροφούν περισσότερο προϊόν. Για να μειώσετε την επίδραση από το σπρέι μαυρίσματος σε αυτές τις περιοχές, τρίψτε απαλά με μια υγρή πετσέτα.

-Αν το παρακάνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού μαζί με μαγειρική σόδα. Αναμίξετε και απλώστε το μείγμα πάνω στο δέρμα για μερικά λεπτά. Θα αφαιρέσει το χρώμα με τον πιο φυσικό τρόπο. Αν πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία που «ξέφυγαν» μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά επιθέματα λεμονιού-σόδας ή οδοντόκρεμα και βουρτσάκι.

-Αν και αυτό δεν πετύχει, μην απελπίζεστε. Δοκιμάστε ειδικά προϊόντα για αυτό τον σκοπό, βασίζονται στην τεχνική της απολέπισης και συνήθως λειτουργούν καλύτερα μετά από ένα χαλαρωτικό μπάνιο που θα ανοίξει τον δρόμο στις χρωματικά αφαιρετικές τους ιδιότητες.

-Προτιμήστε να ξεκινήσετε βράδυ για να αφήσετε αρκετό χρόνο στο προϊόν για να στεγνώσει στο δέρμα σας.Έτσι το πρωί θα μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας ή να κάνετε ένα μπάνιο με την άνεση σας και να απολαύσετε τα αποτελέσματα.
Πρέπει να ξέρετε ότι μετά τη διαδικασία αυτή υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορείτε να κάνετε στο υπόλοιπο της μέρας,δηλαδή πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά προτού ντυθείτε να φορέσετε χαλαρά ρούχα και να προσπαθήσετε να αποφύγετε την εφίδρωση.

πηγη:mayoclinic.org/iefimerida.gr







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου