Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Πιρόχ



Η ποντιακή κουζίνα δεν είναι μόνο αυτή που δημιουργήθηκε στην ορεινή ενδοχώρα.Τα συχνά ταξίδια στη Ρωσία τον καιρό της ευημερίας της αστικής τάξης, στα παράλια αλλά και ως πρόσφυγες μετανάστες το 1922 –1924 και ως εκτοπισθέντες αργότερα 1937-1949 από τη Ρωσία οι Πόντιοι κουβάλησαν την απλή  αλλά ενδιαφέρουσα κουζίνα τους.
Το πιρόχ’ είναι ρωσικής προέλευσης γλυκό (παρεμφερές της πάστα-φλώρα) και το έφεραν οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23. Μια όχι και τόσο γνωστή συνταγή που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε.


Υλικά
Για τη ζύμη
700 γρ. αλεύρι 
για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο γάλακτος 
ή μαργαρίνη
1 φλ. ζάχαρη
3 αυγά
ξύσμα ενός λεμονιού
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
1 φλ. μαύρες σταφίδες
1 φλ. καρύδια
1 κ.γ. κανέλλα
½ φλ. ζάχαρη
Αυτή είναι η παραδοσιακή γέμιση. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαρμελάδα οποιασδήποτε επιθυμητής γεύσης.

Εκτέλεση
Γέμιση
Βράζουμε τις σταφίδες με λίγο νερό και τη ζάχαρη, όταν δέσουν και μοιάζει με γλυκό κουταλιού προσθέτουμε τα καρύδια χοντροτριμμένα και ανακατεύουμε.

Ζύμη
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αυγά, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα για τάρτα, σε ομοιόμορφο πάχος. 
Πάνω στη ζύμη που έχουμε στρώσει στο ταψί απλώνουμε τη γέμιση.
Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε λωρίδες φάρδους περίπου 1 εκ., από τις οποίες τις μισές τοποθετούμε πάνω στη γέμιση παράλληλα και με μικρή απόσταση μεταξύ τους και από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες σε σχήμα ρόμβου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄ περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε το πιρόχ’ από το φούρνο, αλείφουμε γύρω-γύρω με βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

πηγη:pontos-news.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου