Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Βούτυρο αμυγδάλου




Το βούτυρο αμυγδάλου έχει φυτικές ίνες, που βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει σημαντικά περισσότερη βιταμίνη Ε σε σχέση με το φιστικοβούτυρο, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δρα σαν αντιοξειδωτικό για την προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
Επίσης περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο που βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία των μυών και φαίνεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Βοηθάει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. 
Στη μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών και στη μειωμένη πιθανότητα απόκτησης διαβήτη και ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο.
Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης σε άτομα που πάσχουν από αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τo μαγνήσιο και o ψευδάργυρος που περιέχει το βούτυρο αμυγδάλου φαίνεται να συμβάλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Για αυτό μπορείτε να το καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.
Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, μειώνοντας τη κακή χοληστερόλη LDL σε ανθρώπους που δε πάσχουν από κάποια άλλη ασθένεια και δεν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
Και τώρα κάτι που σίγουρα δε ξέρατε... Η κατανάλωση αυτού του βουτύρου συνδέεται με τη μειωμένη πιθανότητα απόκτησης χολόλιθων (ή αλλιώς πέτρες στη χολή), πιθανότατα λόγω των πολλών φυτικών ινών και ακόρεστων λιπαρών που αυτά τα βούτυρα περιέχουν.
Το βούτυρο αμυγδάλου θα μεταμορφώσει την υφή και τη γεύση στα σμούθι σας, θα απογειώσει τη ζαχαροπλαστική σας, θα γίνει ένα γρήγορο σνάκ αλειμμένο σε μια φέτα ψωμί σκέτη ή με μέλι.
Αποφεύγετε τα έτοιμα βούτυρα του εμπορίου που περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα έλαια (π.χ. φοινικέλαιο),ζάχαρη και πιθανότατα περισσότερο αλάτι για σκοπούς βελτίωσης της υφής τους.
Φτιάξετε μόνοι σας σπίτι γιατί είναι ταυτόχρονα κάτι υγιεινό και οικονομικό. 


Υλικά
250γρ.αμύγδαλα ωμά
1/2 κτλ γλυκού αλάτι
50γρ. ηλιέλαιο
Προαιρετικά
2κ.γ.κακάο
1κ.γ. μέλι

Εκτέλεση
Απλώνετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και καβουρδίζετε στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά. 
Το καβούρδισμα είναι αρκετά σημαντικό για να βοηθήσετε τα αμύγδαλα να απελευθερώσουν πιο γρήγορα το λάδι τους. Προσοχή να μην αρπάξουν γιατί θα βγεί πολύ καβουρδισμένη η γεύση.

Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ- μη προσπαθήσετε να το κάνετε σε μούλτι,θα το κάψετε-ενώ είναι ακόμα ζεστά μαζί με το αλάτι και το λάδι και χτυπάτε για περίπου 10-15 λεπτά (εξαρτάται από την ισχύ του μπλέντερ).

Σταματάτε ανά διαστήματα το χτύπημα για να μαζέψετε με τη σπάτουλα ό,τι τυχόν έχει μείνει στα πλαϊνά τοιχώματα.
Το μείγμα σιγά,σιγά θα αρχίσει να γίνεται πιο ρευστό. Αν το μείγμα έχει ακόμα τη μορφή πούδρας μπορείτε να προσθέσετε άλλη 1 κ.σ. ηλιέλαιο. 
Σιγά,σιγά τα αμύγδαλα θα μεταμορφωθούν σε μια υγρή, παχύρευστη ζύμη, σε αυτό το σημείο αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2κ.γ.κακάο και 1κ.γ. μέλι και να συνεχίσετε το χτύπημα. 
Όταν πια το μείγμα σας αποκτήσει μια μορφή σαν πάστα το αδειάζετε σε γυάλινο βαζάκι.
Διατηρείται σε δροσερό μέρος για ένα μήνα.

πηγη:akispetretzikis.com /keepup.gr/naturanrg.gr

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου