Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Οδηγός για να βρείτε το άρωμα που σας ταιριάζει

  No comments    
categories: 


Το άρωμα είναι μια προσωπική υπόθεση,αποπνέει το χαρακτήρα σας, φρεσκάδα και γοητεία αποτελεί βασικό στοιχείο της περιποίησης σας.Υπάρχει μια πολύ μεγάλη γκάμα αρωμάτων στην αγορά,ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει!!

Τύποι Αρωμάτων
Η ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται στο κάθε άρωμα καθορίζει και τον τύπο του αρώματος. Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι και μπορείς να επιλέξεις ένα άρωμα με βάση την ένταση που θέλεις να έχει πάνω σου.


Eau de Cologne
Τα Eau de Cologne έχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, από 2% έως 4%, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα ελαφριά. Μπορούν να ανανεώνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ενώ διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου 2 ώρες.

Eau de Toilette
Τα Eau de Toilette είναι ελαφριά και διακριτικά σε ένταση, με περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων που φτάνει το 5% έως 15%. Είναι τα πιο εμπορικά αρώματα σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη και για αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά. Η διάρκειά τους μπορεί να ξεπεράσει τις 3 ώρες, καθιστώντας τα κατάλληλα για τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ προτιμώνται πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Eau de Parfum
Τα Eau de Parfum αποτελούν τη πιο δυνατή εκδοχή των αρωμάτων, καθώς στη σύνθεσή τους περιέχουν 15% έως 20% καθαρό άρωμα. Είναι σαφέστατα πιο έντονα από τα Eau de Cologne και Eau de Toilette και διατηρούνται περισσότερο στο δέρμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της έντασης που έχουν οι βασικές νότες. Διαρκούν έως και 8 ώρες και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα εάν εφαρμοστούν απευθείας στα μαλλιά ή στα ρούχα μας.




Pure Parfum
Τα Pure Parfum είναι αυτό που φανερώνει το όνομά τους, δηλαδή το αγνό απόσταγμα των συστατικών του αρώματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των αιθέριων ελαίων, που συχνά φτάνει το 20% έως 40%, φοριούνται συνήθως σε μικρή ποσότητα και έχουν μεγάλη διάρκεια. Ενδείκνυνται για βραδινές ή επίσημες εμφανίσεις, καθώς είναι τα πιο έντονα και ακριβά αρώματα από τους υπόλοιπους τύπους.

Body Mist (ή Eau Fraiche)
Τα Body Mist (ή Eau Fraiche) αποτελούν την πιο ελαφριά εκδοχή του αρώματος με μικρή περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων από 1% έως 3%. Για το λόγο αυτό έχουν εξαιρετικά μικρή διάρκεια, άρα χρειάζονται ιδιαίτερα συχνή ανανέωση και είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.


Οι νότες του αρώματος

Το γεγονός είναι ότι η ακριβής σύσταση των περισσότερων αρωμάτων παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο, τα περισσότερα αρώματα μπορούν να προσδιοριστούν βάσει της κυρίαρχης νότας του αρώματος. Όπως οι sommelier αποδομούν το γευστικό προφίλ στο κρασί και το ουίσκι, με τον ίδιο τρόπο μια έμπειρη «μύτη» μπορεί να αναλύσει την αρωματική πυραμίδα ενός αρώματος σε 3 νότες:

-Νότες κορυφής (Υψηλές): οι νότες κορυφής είναι τα στοιχεία του αρώματος που μυρίζεις μετά την πρώτη εφαρμογή, η πρώτη εντύπωση που διαρκεί από 5’ έως 10’ και είναι πολύ σημαντική στην επιλογή του αρώματος.
-Νότες καρδιάς (Μεσαίες): οι μεσαίες νότες είναι το «σώμα» του αρώματος και τις αντιλαμβάνεσαι περίπου 20’ μετά την εφαρμογή. Διαρκούν συνήθως από 3 έως 5 ώρες και σκιαγραφούν το χαρακτήρα του αρώματος.




-Νότες βάσης (Βασικές): οι νότες βάσης απελευθερώνονται μετά από περίπου 40’ και αλλάζουν το άρωμα, καθώς αυτό αλληλοεπιδρά με το δέρμα σου, δίνοντας μια έντονη βαθύτερη διάρκεια που το καθιστά «μοναδικό» για εσένα και μπορεί να κρατήσει ως και 10 ώρες.

Οι μυρωδιές και οι ομάδες αρωμάτων
Η αρωματική πυραμίδα ενσωματώνει πολλές μυρωδιές, ώστε να καλύπτει ένα μεγάλο εύρος οσφρητικών προτιμήσεων.

-Φρουτώδη & Εσπεριδοειδή: εδώ συναντάμε όλα τα αρώματα όπου η πλειοψηφία των κυρίαρχων συστατικών στη βάση τους είναι διάφορα φρούτα, όπως λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο και μανταρίνι ή μυρωδιές του ωκεανού. Τα αρώματα που περιέχουν εσπεριδοειδή αποπνέουν μια αίσθηση φρεσκάδας, δροσιάς και καθαριότητας και για αυτό είναι κατάλληλα για τους θερμούς μήνες του χρόνου.
-Ξυλώδη: σε αυτήν την κατηγορία συναντάμε τις ευχάριστες μυρωδιές από γήινα αρωματικά έλαια, όπως ξύλα, σανταλόξυλο, αγριολούλουδα, κέδρο, κεχριμπάρι και γενικά όλες τις μυρωδιές του δάσους. Τα στοιχεία αυτά προσδίδουν ζεστασιά στα συγκεκριμένα αρώματα.
-Πικάντικα & Oriental: εδώ ανήκουν τα έντονα αρώματα που στη σύνθεσή τους περιέχουν διάφορες γλυκές μυρωδιές, όπως πιπεράτα μπαχαρικά, καρυκεύματα, σοκολάτα, βανίλια και ρητίνες. Τα στοιχεία αυτά συνήθως βαραίνουν το άρωμα και το καθιστούν περισσότερο κατάλληλο για χειμερινούς μήνες.
-Λουλουδάτα: σε αυτήν την κατηγορία βρίσκουμε αρώματα που κατά κύριο λόγο συντίθενται από αρωματικά έλαια λουλουδιών, με προτίμηση σε λουλούδια όπως τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες, το γιασεμί, τα γαρύφαλλα και οι κρίνοι. Αυτά τα αρώματα είναι ανάλαφρα και ιδανικά για πρωινές και απογευματινές εξόδους.

Επίλεξτε το άρωμα που σας ταιριάζει
-Ποτέ μην επιλέγετε ένα άρωμα στα τυφλά. Πριν το αγοράσετε καλό είναι να έχει προηγηθεί μια δοκιμή πάνω στο δικό δέρμα σας.
-Όταν επισκεφτείτε ένα κατάστημα, προτίμησε να δοκιμάσετε το άρωμα πάνω στο δέρμα σας και όχι στα χάρτινα testers που θα σας προτείνουν οι πωλητές.
-Αποφύγετε τη δοκιμή πολλών διαφορετικών αρωμάτων την ίδια ημέρα, διότι η όσφρηση σου ενδέχεται να μπερδευτεί και πιθανόν να μην κάνετε σωστή επιλογή. Η δοκιμή έως 3-4 αρωμάτων κάθε φορά είναι αποδεκτή.
-Αν πρόκειται να δοκιμάσετε πάνω από 1 άρωμα, προσπάθηστε ανάμεσα στις δοκιμές να καθαρίσετε την όσφρησή σας μυρίζοντας ένα φακελάκι τσάι.
-Το καλύτερο σημείο δοκιμής είναι το εσωτερικό των καρπών σου. Ψεκάστε 1 με 2 φορές και περίμενετε τουλάχιστον 15’ μέχρι να το μυρίσετε ξανά, ώστε να έχουν απελευθερωθεί οι νότες καρδιάς. Το ίδιο άρωμα μπορεί να μυρίζει τελείως διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.
-Μην τρίβετε ποτέ το άρωμα πάνω σας, γιατί αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα.

-Μη βιαστείτε να αποφασίσετε. Περάστε κάποιες ώρες με το άρωμα πάνω σας και ρωτήστε οικεία σας πρόσωπα πώς τους φαίνεται και αν πιστεύουν ότι σας ταιριάζει. Είναι σημαντικό η μυρωδιά σας να εξιτάρει τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε.



-Αν αγοράζετε ένα άρωμα για πρώτη φορά, προτιμήστε τη μικρή συσκευασία ακόμη κι αν δεν είναι πιο οικονομική. 
Το άρωμα δεν έχει απεριόριστο χρόνο ζωής -μάλιστα αρκετά έχουν ημερομηνία λήξης- και πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι θα μοιραστείτε μαζί του την καθημερινότητά σας, προτού αγοράσεις τα 100ml ή παραπάνω ποσότητα.

Διατηρήστε και προφυλάξτε το άρωμα σας

Το άρωμά σας περιέχει αλκοόλ και συστατικά που είναι ευαίσθητα στο φως, τη θερμοκρασία και την υγρασία, άρα αν θέλετε να διατηρήσετε την έντασή του, πρέπει να προσέξετε ορισμένα μικρά πράγματα στη φύλαξή του:

Αποφύγετε τα περβάζια των παραθύρων
Ενώ είναι βολικό να έχετε το άρωμά σας σε ένα εύκολο στη χρήση σημείο, όπως είναι ένα περβάζι ή πάνω από μια συρταριέρα, ωστόσο αυτά τα σημεία συχνά αποδεικνύονται τα χειρότερα για τα αρώματα.
Αυτό επειδή η έκθεση του αρώματος στο φως και η συχνή μεταβολή της θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες να χάσει το αρχικό του άρωμα.
Η έκθεση τόσο στο φυσικό όσο και στο τεχνητό φως διαλύει τις αρχικές συστάσεις του αρώματος, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να χάσει ακόμα και το χρώμα του ή και να αλλάξει η χημική του σύνθεση, αλλάζοντας και την τελική μυρωδιά του.
Είναι προτιμότερο να το κρατάτε μέσα σε ένα ντουλάπι, το συρτάρι ή τη ντουλάπα ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν ελάχιστη έκθεση στο φως και να διασφαλίσετε έτσι ότι θα παραμείνει στην αρχική του κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εναλλακτικά το άρωμα μπορεί να διατηρηθεί στην αρχική του συσκευασία ή σε ένα διακοσμητικό κουτί.

Μην το κρατάτε ποτέ στο μπάνιο
Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα αρώματά σας σε δροσερή και σταθερή θερμοκρασία. Όπως με το φως έτσι και με την θερμοκρασία του μπάνιου, που συνεχώς μεταβάλλεται εξαιτίας των υδρατμών από το κρύο στη ζέστη και το αντίστροφο, σίγουρα δεν καθιστά το μπάνιο το ιδανικό μέρος για την αποθήκευση αρωμάτων. Διαλέξτε ένα δροσερό χώρο που δεν είναι επιρρεπές σε ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας.

Φυλάξτε το άρωμα στο ψυγείο
Γνωρίζατε ότι το άρωμα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, όπως ακριβώς ένα καλό κρασί ή ένα μπουκάλι σαμπάνιας; Και μάλιστα στην πόρτα του ψυγείου. Προσοχή: στην πόρτα και όχι στο ράφι, γιατί και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία θα αλλοιώσει την μυρωδιά του, ενώ στην πόρτα του ψυγείου θα έχει την ιδανική θερμοκρασία.

Γνωρίζατε ότι:
-Το άρωμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια πάνω σε ενυδατωμένη επιδερμίδα; Όμως προσοχή, μην απλώσετε μια ενυδατική με άρωμα που μπορεί να κάνει contrast με το άρωμα που θα φορέσετε. -Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα σώματος από την αντίστοιχη αρωματική σειρά, είτε να απλώσετε ένα λάδι σώματος χωρίς άρωμα, π.χ. αμυγδαλέλαιο.
-Το φοράμε στο ντεκολτέ, το εσωτερικό των ώμων, πίσω από τα γόνατα, ακόμη και στους αστραγάλους.
-Αν θέλετε ένα άρωμα που να μην χρειάζεται να το ανανεώνετε συχνά, διερευνήστε τις κατηγορίες spicy και oriental.
-Το εφαρμόζετε πάντα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα, ιδανικά μετά το ντους σου, όταν και οι πόροι του δέρματος είναι ανοιχτοί και έτσι θα πετύχετε μεγαλύτερη διάρκεια. Αν έχετε ξηρό δέρμα ψεκάζετε παραπάνω ποσότητα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις λιπαρές επιδερμίδες.
-Δεν τρίβετε ποτέ το άρωμα πάνω στο δέρμα σας. Ψεκάζετε στα σημεία που θέλετε και αφήνετε να αναδυθεί από μόνο του.-Σε καμία περίπτωση δεν ψεκάζετε απευθείας πάνω στα ρούχα, γιατί υπάρχει περίπτωση με τα έλαια να δημιουργήσετε λεκέδες ή να κάνετε ζημιά στο ύφασμα. Επίσης, σίγουρα θα προκύψει εντελώς διαφορετικό οσφρητικό αποτέλεσμα συγκριτικά με την εφαρμογή απευθείας στο δέρμα.
-Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την ένταση του αρώματος, ενώ η χαμηλή τη μειώνει. Άρα, το καλοκαίρι επιλέγετε πιο ελαφριά αρώματα και το χειμώνα μπορείτε να δοκιμάσετε πιο βαριές νότες.
-Τα περισσότερα αρώματα χρειάζονται περίπου 30’ με 40’ μέχρι να απελευθερώσουν τις βασικές νότες μετά την εφαρμογή. Επομένως, είναι καλή ιδέα να φοράτε το άρωμα τουλάχιστον 30’ πριν φτάσετε στον προορισμό σας.

Πηγή: iefimerida.gr/skroutz.gr



















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου