Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Οι "ζωντανές πέτρες" Τrovant

  No comments    
categories: 


Το νότιο τμήμα της Ρουμανίας έγινε πρόσφατα γνωστό για τα εκπληκτικά ευρήματά του - «ζωντανές» πέτρες που μπορούν να αναπτυχθούν, να κινηθούν και ακόμη και να πολλαπλασιαστούν. Ο τοπικός πληθυσμός άρχισε να τους αποκαλεί Trovants.

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις ασυνήθιστες ιδιότητες των trowans για περισσότερα από εκατό χρόνια, αλλά δεν τους δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Στο παρελθόν, οι αναπτυσσόμενες πέτρες χρησιμοποιήθηκαν ως δομικά υλικά. Το Trovantes μπορεί συχνά να βρεθεί σε ρουμανικά νεκροταφεία - μεγάλες πέτρες τοποθετούνται ως ταφόπλακες λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής τους.
Συχνά αυτά τα πλακόστρωτα έχουν στρογγυλεμένο σχήμα, χωρίς αιχμηρές άκρες. Μόλις βρέξη οι πέτρες διογκώνονται σε όγκο και αρχίζουν να μεγαλώνουν σαν μανιτάρια. Ένα μικρό πλακόστρωτο που ζυγίζει μόνο λίγα γραμμάρια μπορεί να αναπτυχθεί χιλιάδες φορές.



Οι ερευνητές του ασυνήθιστου ευρήματος παρατήρησαν ότι οι νεότερες πέτρες μεγαλώνουν γρηγορότερα και εάν το trovant είναι ήδη παλαιό, η διαδικασία της ανάπτυξής της επιβραδύνεται σημαντικά.
Ωστόσο, τα trowants έχουν άλλο ένα χαρακτηριστικό. Οι ζωντανές πέτρες, εκτός από το να αναπτυχθούν είναι επίσης σε θέση να πολλαπλασιαστούν. Στην επιφάνεια της πέτρας, εμφανίζεται μια μικρή διόγκωση. Με την πάροδο του χρόνου, μεγαλώνει, όταν το βάρος της νέας πέτρας είναι αρκετά μεγάλο, αποσπάται από τη μητέρα.

Οι επιστήμονες μελετούν τα Trovantes
Οι πέτρες αποτελούνται κυρίως από ψαμμίτη. Ωστόσο, η εσωτερική δομή του λίθου φαίνεται πολύ παράξενη: όταν κόβονται στα μισά, οι ηλικιακοί κύκλοι είναι ορατοί, μοιάζουν με δαχτυλίδια όπως όταν κόβετε έναν κορμό δέντρου. Όλα βρίσκονται γύρω από έναν συμπαγή πυρήνα στο κέντρο της πέτρας.
Ορισμένοι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι τα trovants αποτελούν μέρος του αναπόσπαστου «οργανισμού» της Γης και εκτελούν τις συγκεκριμένες λειτουργίες τους. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι κρύβουν οι μυστηριώδεις "ζωντανοί" κυβόλινθοι, ποιος είναι ο ρόλος τους στην ανθρώπινη ζωή και την ιστορία της προέλευσής τους.
Υποτίθεται ότι τα trowants μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας τσιμεντοποίησης ψαμμίτη, και λόγω σεισμών ανεβαίνουν στην επιφάνεια της γης. Οι επιστήμονες κατάφεραν επίσης να εξηγήσουν την ανάπτυξη των κυβόλινθων. Κατά τη διάρκεια των βροχών, η επιφάνεια της πέτρας βρέχεται και τα μεταλλικά άλατα που βρίσκονται κάτω από το κέλυφος επεκτείνονται. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η πέτρα "μεγαλώνει".
Πρόσφατα, οι πέτρες της Ρουμανίας άρχισαν να προσελκύουν αυξημένο το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του μυστηρίου που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.


Οι Trovants πολλαπλασιάζονται. Και μοιάζει με αυτό: μόλις η πέτρα έρθει σε επαφή με το νερό, εμφανίζεται ένα εξόγκωμα στην επιφάνειά του, το οποίο μεγαλώνει περαιτέρω. Εάν το βάρος του λιθόστρωτου είναι μεγάλο, τότε το παράρτημα ξεσπά από την κύρια πέτρα και συνεχίζει να αυξάνεται από μόνο του. Πολλές νέες διαδικασίες μπορούν να εμφανιστούν από μια πέτρα. Αυτή η διαδικασία αναπαραγωγής Trovant μοιάζει με εκκόλαψη.
Τα Trovantes έχουν την ικανότητα της κίνησης. Μετρώντας το μέσο βήμα, οι ερευνητές φωτογράφισαν έναν από τους λίθους σε μεγάλα διαστήματα. Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκε ότι για δεκατέσσερις ημέρες, η πέτρα κινήθηκε 2,5 mm. Η ακαδημαϊκή επιστήμη αντέδρασε εξαιρετικά σκεπτικιστικά στη δήλωση των πειραματιστών, αρνούμενη, ωστόσο, "τη δυνατότητα ανεξάρτητης κίνησης." Η παράξενη κίνηση εξηγείται από την ψύξη ή, αντίθετα, από τη θέρμανση του εδάφους, η οποία, με κάποια περιοδικότητα, μετά "απορροφά", και αντίθετα "σπρώχνει" τις πέτρες από τον εαυτό της, λόγω των οποίων μπορούν να κινηθούν θεωρητικά. Η παλμός των λίθων είναι επίσης δυνατός λόγω της ανταλλαγής ιόντων με τον αέρα, καθώς και της απορρόφησης νερού και διοξειδίου του άνθρακα από μια πέτρα.
Πολλοί ειδικοί που μελετούν ασυνήθιστες πέτρες αναρωτιούνται: ίσως αυτοί οι κυβόλινθοι είναι εκπρόσωποι μιας ανόργανης μορφής ζωής που δεν είναι ακόμη άγνωστη στην επιστήμη;

Υπαίθριο μουσείο των Trovantes
Σήμερα η Trovanta είναι ένα από αυτά τα αξιοθέατα της Κεντρικής Ρουμανίας, που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο για να ρίξουν μια ματιά. Με τη σειρά τους, πολυμήχανοι Ρουμάνοι κάνουν αναμνηστικά και διακοσμήσεις από μικρούς τραβάνους, και ως εκ τούτου κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να φέρει μαζί του ένα κομμάτι από το πέτρινο αυτό θαύμα.


Πολλοί ιδιοκτήτες αναμνηστικών λίθων ισχυρίζονται ότι όταν βρέχονται, τα προϊόντα από trowans αρχίζουν να μεγαλώνουν.
Tο 2006, οι αρχές Vulči στο χωριό Costesti δημιούργησαν το μοναδικό υπαίθριο μουσείο των Trovantes σε ολόκληρη τη χώρα 
“Muzeul Trovantilator” (Trovants Museum National Reserve) και από τότε η περιοχή προστατεύεται από την UNESCO. 
Η έκτασή του είναι 1,1 εκτάρια. Στο έδαφος του μουσείου, συλλέγονται οι πιο ασυνήθιστοι στην εμφάνιση, το χρώμα και το μέγεθος των αναπτυσσόμενων λίθων από παντού, για παράδειγμα, trovants, που μοιάζουν με τεράστια σαλιγκάρια ή φανταστικά τέρατα ύψους έως 10 μέτρων.

Πέτρες παρόμοιες με trovants μπορούν να βρεθούν όχι μόνο στη Ρουμανία, αν και υπάρχουν οι περισσότερες εδώ, αλλά και σε άλλες χώρες.

πηγη:cultmix.ru






















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου