Oι σούπες θεωρούνται ένα αποκλειστικά χειμωνιάτικο πιάτο, αφού σερβίρονται και τρώγονται συχνά καυτές, με σκοπό να μας θερμάνουν μετά από μία κουραστική κρύα μέρα, δίνοντάς μας την ενέργεια που έχουμε ανάγκη. Oι σούπες μαγειρεύονται συχνά στα ελληνικά σπίτια, αν και προτιμώνται κυρίως οι κλασικές συνταγές: της κοτόσουπας, της ψαρόσουπας, του τραχανά κλπ. και πολύ σπανιότερα «εξεζητημένες».
Σούπα βελουτέ: Μυστικά που θα την κάνουν πραγματικά επιτυχημένη
Γεμάτη θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες, μια σούπα βελουτέ είναι ένα ιδανικό πρώτο πιάτο, ένα καθημερινό, ένα κυρίως γεμάτο θαλπωρή, ένα υγιεινό «ενδιάμεσο» μιας μικρής πείνας, ένας τρόπος να ανακυκλώσεις ό,τι περισσεύει και έχει χάσει την πρώτη του φρεσκάδα στο ψυγείο σου, ένας άλλος λόγος να ανακυκλώσεις το φαγητό της προηγούμενης μέρας και ένας ακόμη για να κρύψεις από τα παιδιά τα λαχανικά που δεν αγαπούν.
Δείτε:Σούπα βελουτέ:Μυστικά που θα την κάνουν πραγματικά επιτυχημένη
Η σούπα είναι το πρώτο φαγητό που σερβιρίστηκε δημόσια.
Σε αυτήν εξάλλου οφείλεται η λέξη ρεστοράν (restaurant) που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία τον 16ο αιώνα καθώς restaurant στα γαλλικά σημαίνει κάτι το τονωτικό, δυναμωτικό και ανορθωτικό.
Το 1765 λοιπόν, ένας παριζιάνος επιχειρηματίας άνοιξε τα πρώτα μαγαζιά που ονομάστηκαν ρεστοράν γιατί ειδικεύονταν σε τέτοιες δυναμωτικές σούπες.
Σε κάθε χώρα και ανάλογα με την εποχή έχουν επινοηθεί διάφορες συνταγές, όπως η γαλλική κρεμμυδόσουπα.
Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση.
Η ιστορία της σούπας μετρά πολλά χρόνια, αφού υπάρχουν στοιχεία που δηλώνουν την κατανάλωση σούπας 10.000 χρόνια πριν. Έχει υπάρξει, και εξακολουθεί να είναι βασικό φαγητό τόσο της μεσογειακής όσο και άλλων κουζινών. Και δικαιολογημένα, αφού τα οφέλη κατανάλωσης μίας σούπας είναι πολλά. Μια συνταγή από τις καλύτερες του διαγωνισμού «Τζέιμι Όλιβερ- Φαγητό σε 30 λεπτά».χειμώνα.
Ζεστές σούπες καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, καθώς απορροφούνται εύκολα οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ελληνικές σούπες χαρακτηρίζονται από την απλότητα των υλικών και την προετοιμασία τους.
Σε μια πιο δημιουργική εκδοχή της κλασικής συνταγής για σούπα, ο τραχανάς γίνεται εξαιρετική βελουτέ που μας κρατάει ζεστούς στα κρύα, αλλά μπορεί να σταθεί και ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι.
Η σούπα είναι ένα από τα πιο αγαπητά πιάτα. Ο ρόλος της είναι να διεγείρει την όρεξη και να σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι που περιλαμβάνει ολοκληρωμένο γεύμα 3-6 πιάτων.
Ωστόσο, αν και για τη λόγια κουζίνα η σούπα είναι ένα ορεκτικό, για τη λαϊκή/καθημερινή κουζίνα, η σούπα αποτελεί από μόνη της ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Κρεμμυδόσουπα με νιφάδες παρμεζάνας
Η σούπα είναι το πρώτο φαγητό που σερβιρίστηκε δημόσια.
Σε αυτήν εξάλλου οφείλεται η λέξη ρεστοράν (restaurant) που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία τον 16ο αιώνα καθώς restaurant στα γαλλικά σημαίνει κάτι το τονωτικό, δυναμωτικό και ανορθωτικό.
Το 1765 λοιπόν, ένας παριζιάνος επιχειρηματίας άνοιξε τα πρώτα μαγαζιά που ονομάστηκαν ρεστοράν γιατί ειδικεύονταν σε τέτοιες δυναμωτικές σούπες.
Σε κάθε χώρα και ανάλογα με την εποχή έχουν επινοηθεί διάφορες συνταγές, όπως η γαλλική κρεμμυδόσουπα.
Μπορς, σούπα με παντζάρι, λάχανο και μοσχάρι
Εύκολη σούπα λαχανικών
Δείτε:Εύκολη σούπα λαχανικών
Σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα
Ζεστές σούπες καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, καθώς απορροφούνται εύκολα οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ελληνικές σούπες χαρακτηρίζονται από την απλότητα των υλικών και την προετοιμασία τους.
Βελουτέ τραχανά με καρότο
Σε μια πιο δημιουργική εκδοχή της κλασικής συνταγής για σούπα, ο τραχανάς γίνεται εξαιρετική βελουτέ που μας κρατάει ζεστούς στα κρύα, αλλά μπορεί να σταθεί και ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι.
Η σούπα είναι ένα από τα πιο αγαπητά πιάτα. Ο ρόλος της είναι να διεγείρει την όρεξη και να σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι που περιλαμβάνει ολοκληρωμένο γεύμα 3-6 πιάτων.
Ωστόσο, αν και για τη λόγια κουζίνα η σούπα είναι ένα ορεκτικό, για τη λαϊκή/καθημερινή κουζίνα, η σούπα αποτελεί από μόνη της ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Δείτε:Ντοματόσουπα βελουτέ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου