Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Θέατρο στο ραδιόφωνο: Έγκλημα στο τρένο του Κώστα Παΐζη


 
Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα που έχει εντοπιστεί, χάρη στις έρευνες του συγγραφέα και μελετητή του είδους Φίλιππου Φιλίππου, είναι το «Σέρλοκ Χολμς σώζων τον κ. Βενιζέλον» αγνώστου συγγραφέα, το οποίο εκδόθηκε σε συνέχειες στο εβδομαδιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης «Ελλάς» από τον Δεκέμβριο του 1913 μέχρι τον Μάρτιο του 1914 και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Άγρα. Μπορεί ωστόσο στο μέλλον να ανακαλυφθεί και κάποιο παλιότερο «χαμένο» αστυνομικό στα περιοδικά και τις εφημερίδες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Πώς διαβάζεται ένα αστυνομικό βιβλίο;
Με πάρα πολλούς τρόπους. Οι πολλαπλές αναγνώσεις που προσφέρει ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένας βασικός λόγος της επιτυχίας του είδους. 
Ένας αναγνώστης μπορεί να εστιάσει στην πλοκή, η οποία προσφέρει σίγουρα μυστήριο και ενδεχομένως ένα αίνιγμα που ψάχνει λύση. 


Έπειτα η ιστορία συνήθως προσεγγίζει ένα ή περισσότερα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα μέσα από μια διαφορετική ή ακόμα και αιρετική ματιά. Και τέλος υπάρχει το υπαρξιακό δράμα των χαρακτήρων, θυτών και θυμάτων, το οποίο δίνει ακόμα περισσότερο βάθος σ’ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.
Το έργο Έγκλημα στο τραίνο του Κώστα Παΐζη είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ηχογραφήθηκε για το ραδιόφωνο το 1972 και μεταδόθηκε από την εκπομπή Το θέατρο της Κυριακής στις 21 Μαΐου 1972.

Υπόθεση
Στο κουπέ της πρώτης θέσης συνταξιδεύουν ο Άρης με τη Λέλα, που τους συνδέει παράνομος δεσμός. Η Λέλα, νέα γυναίκα εκρηκτικής ομορφιάς, μόλις χώρισε τον άνδρα της, ακολούθησε τον εραστή της εν αγνοία του. Η ξαφνική, απρόσμενη παρουσία της, προξένησε στον Άρη δυσάρεστη έκπληξη…
Πρόκειται για έργο γρήγορο στην πλοκή, με αστυνομική υφή, που εκτυλίσσεται στη ταχεία αμαξοστοιχεία Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε συμβεί πριν από δύο μέρες ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα.
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται: Αντιγόνη Βαλάκου, Πάνος Παπαϊωάννου, Γιώργος Μετσόλης, Αιμιλία Υψηλάντη, Βασίλης Παπανίκας, Σπύρος Καλογήρου, Αλέξης Μίγκας, Κώστας Ρήγας, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Μιχάλης Μπαλής, Νίκος Μπακογιάννης, Ελισάβετ Απτόσογλου* *Σκηνοθεσία Θεόφιλος Ζαμάνης*



πηγη:press.ert.gr/ethnos.gr











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου