Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό

  No comments    
categories: 

Το αυγό αποτέλεσε από την αρχαιότητα σύμβολο αναγέννησης, ζωής και γονιμότητας. Οι διαφορετικές θρησκείες το ενέταξαν στις τελετές τους και στα ιερά τους κείμενα, τιμώντας το παράλληλα με παραδόσεις που σχετίζονταν με τις βασικές έννοιες της ζωής. Πώς φτάσαμε όμως στο σοκολατένιο αυγό;


Το γερμανικό έθιμο
Το αυγό, τα κουνέλια και οι λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας. Το έθιμο λοιπόν, μας έρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο λαγός έρχεται από την εξοχή και φέρνει χρωματιστά αυγά. Το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα τα παιδιά βγαίνουν στο κήπο ή στο δάσος για να ψάξουν τα αυγά που έκρυψε. Το πασχαλινό λαγουδάκι (Osterhase), ή πασχαλινός λαγός (Sinterklaas) φαίνεται πως είναι πολύ αγαπητό και στην Ολλανδία, η οποία διεκδικεί τον τίτλο ως τόπος προέλευσης. Ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφήνει δώρα και πασχαλινά αυγά στα παιδιά, όπως ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα.


Υπάρχει ωστόσο και η άλλη εκδοχή. Με βάση αυτή την ιστορία, ο λαγός του Πάσχα, προέρχεται από αρχαίο θρύλο. Η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος ένα χειμώνα και για να το βοηθήσει να επιβιώσει το κρύο, το μετέτρεψε σε κουνέλι. Επειδή αυτή η διαδικασία δεν έγινε σωστά, το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά. Για να ευχαριστήσει την θεά που το έσωσε το μεταμορφωμένο κουνέλι χάριζε κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά στην θεά.

Μέσα από τους μύθους αυτούς και κατόπιν του εθίμου, έχει χτιστεί ολόκληρη βιομηχανία, που στηρίζεται στη λαχτάρα των παιδιών, για σοκολάτα είτε αυτό έχει τη μορφή λαγού, κοτούλας, αρνιού και ότι άλλο βάλει η φαντασία ενός δεξιοτέχνη ζαχαροπλάστη.

Η δημιουργία των πρώτων σοκολατένιων αυγών
Η Ευρώπη πριν τον 17ο αιώνα δεν χρησιμοποιείται ακόμα το κακάο. Τα πρώτα διακομισμένα αυγά που εμφανίζονται είναι αληθινά. Από τον Μεσαίωνα και μετά με κερί ή φυτικά υλικά, το αυγό άρχισε να “παίρνει χρώμα”, να γίνεται καμβάς και να διακοσμείται με σχέδια,

Το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα στη Γαλλία όπου και γνώρισε μια απίστευτα γλυκιά επιτυχία. Οι ζαχαροπλάστες εξελίχθηκαν σε δεξιοτέχνες του είδους με τους Γερμανούς συνάδελφους τους να τους συναγωνίζονται επάξια και μάλιστα ήταν εκείνοι που διακόσμησαν την επιφάνεια του αυγού με τις χαρακτηριστικές κάθετες γραμμές που βλέπουμε μέχρι και σήμερα. 


Τα πρώτα σοκολατένια πασχαλινά αυγά δεν ήταν πλούσια διακοσμημένα, αλλά πολύ απλά και τυλιγμένα σε απλό χαρτί. Στη συνέχεια, για λόγους εντυπωσιασμού τυλίγονταν σε χαρτί με ζωηρά, έντονα χρώματα, συσκευάζονταν σε πολυτελή κουτιά ή καλάθια και φυσικά ήταν αρκετά ακριβά προορισμένα μόνο για λίγους. Τα πρώτα αυτά αυγά ήταν συμπαγή, αρκετά βαριά και δεν ήταν εύκολο να καταναλωθούν πολύ γρήγορα, αφού οι ζαχαροπλάστες για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσαν αρκετές στρώσεις πάστας σοκολάτας.

Η πρόοδος στα σοκολατένια πασχαλινά αυγά ήταν πολύ αργή έως ότου βρέθηκε μια μέθοδος ώστε να μπορεί να ρέει η σοκολάτα και να μπαίνει σε καλούπια. Το 1873 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία του σοκολατένιου αυγού, αφού η αγγλική εταιρεία Js Fry δημιουργεί για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή το πρώτο σοκολατένιο αυγό σε καλούπι με μια λεπτή πλάκα σοκολάτας και άδειο στο εσωτερικό του. Το αγγλικό κοινό ενθουσιάζεται με συνέπεια πολλές εταιρείες στην Αγγλία αλλά και σε ξένες χώρες να αρχίσουν τη μαζική παραγωγή σοκολατένιων αυγών του Πάσχα.

Η εταιρεία Cadbury
Ο John Cadbury έφτιαξε την πρώτη «πλάκα γαλλικής σοκολάτας » το 1842, αλλά το πρώτο σοκολατένιο αβγό το δημιούργησε το 1875. Τα πρώτα σοκολατένια αβγά Cadbury έγιναν από «μαύρη» σοκολάτα με απλή λεία επιφάνεια, ήταν γεμιστά με κουφέτα και ήταν διακοσμημένα με λουλούδια από πάστα πικραμύγδαλο (marzipan).

Σύντομα ακολούθησε η διακοσμητική δεξιοτεχνία και η φαντασία για τον στολισμό τους και μέχρι το 1893 υπήρχαν στον κατάλογο της Cadbury Brothers, στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 19 διαφορετικά ήδη πασχαλινών σοκολατένιων αβγών. Το 1905 η εταιρεία Cadbury έφτιαξε το πρώτο πασχαλινό αυγό από σοκολάτα γάλακτος.
Η καλλιτεχνική επιδεξιότητα του Richard Cadbury έπαιξε αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στην διακόσμηση των αβγών.Τα περίτεχνα σχέδια του με τα οποία διακοσμούσε τα αυγά είναι μοτίβα εμπνευσμένα από τη γαλλική, ολλανδική και γερμανική τέχνη αλλά και από την αγγλική τέχνη της Βικτωριανής εποχής.

Το σοκολατένιο αυγό στην Ελλάδα
Από το 1830 και μετά ειδικά στην Αθήνα υιοθετήθηκαν πολλές ευρωπαϊκές συνήθειες. Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, διάστημα κατά το οποίο η Αθήνα εξελίχθηκε ραγδαία ως πόλη, τα ζαχαροπλαστεία της οδού Πανεπιστημίου, του Γιαννάκη και το Maison Dorée ή τα Ηνωμένα Βουστάσια και το Πανελλήνιον, είναι πιθανό να προσέφεραν την απόλαυση του σοκολατένιου πασχαλινού αυγού, σε μια πόλη που φιλοξενούσε οικογένειες της πρώιμης αστικής τάξης.

Από τα πιο ακριβά σοκολατένια αυγά
Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα πασχαλινό αυγό; Η απάντηση είναι 495 βρετανικές λίρες, δηλαδή περίπου 571 ευρώ για ένα αυγό που πουλήθηκε το 2019! Πρόκειται για ένα έργο τέχνης στην κυριολεξία και η δημιουργία αυτού του πασχαλινού αυγού αποτελεί μια ετήσια παράδοση του οίκου Bettys( bettys.co.uk) με ιστορία από το 1919.

Ένα λαμπερό pink Easter egg 5,8 κιλών από Grand Cru ελβετική σοκολάτα που στο εσωτερικό του έχει κι άλλο αυγό . Με χειροποίητα τριαντάφυλλα από ζάχαρόπαστα, χρυσά φύλλα και λεπτεπίλεπτη διακόσμησή.


πηγη:lavriaki.gr/chocolatefactory.gr/thebest.gr/glow.gr/mensarena.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου