Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Παραδοσιακή λαμπροκουλούρα Κρήτης

  No comments    
categories: 

 

Η λαμπροκουλούρα μπορεί να γίνει όπως το καθημερινό ψωμί ή να γίνει γλυκιά, με διάφορα μυρωδικά. 
Η Πασχαλινή κουλούρα της Κρήτης είναι ένα γλυκό παραδοσιακό ψωμί που κόβουμε τη Λαμπρή και μοσχοβολάει πορτοκάλι και μαστίχα.
Αυτό όμως που ξεχωρίζει μια λαμπροκουλούρα από ένα απλό ψωμί είναι και το στόλισμά της με σχέδια από ζυμάρι.
Το γλυκό παραδοσιακό ψωμί που κόβουμε τη Λαμπρή στην Κρήτη φέρει ένα χαρακτηριστικό σταυρό πάνω του.


Υλικά
500 γρ αλεύρι σκληρό 14% πρωτεΐνες
120 ml γάλα ζεστό
25 γρ φρέσκια ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
160 γρ ζάχαρη
ξύσμα ½ πορτοκαλιού
2 σταγόνες μαστίχα Χίου
½ κγ μαχλέπι
¼ κγ εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ βούτυρο μαλακό
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό για επάλειψη
σουσάμι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
-Στο μπολ ρίχνω το ζεστό γάλα και μέσα του διαλύω τη μαγιά μαζί με 1 ΚΣ ζάχαρη. Προσθέτω 3-4 ΚΣ αλεύρι και ανακατεύω να γίνει ένα ελαφρύ κουρκούτι.
-Το αφήνω σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά (βγάζει φουσκάλες μικρές στην επιφάνεια).

-Στο γουδί χτυπάω ½ ΚΣ ζάχαρη μαζί με τη μαστίχα Χίου να γίνουν σκόνη.
-Στο μίξερ χτυπάω την υπόλοιπη ζάχαρη με το αυγό.
-Προσθέτω το προζύμι και τα αρωματικά, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και το εκχύλισμα βανίλιας.
-Σταδιακά ρίχνω το βούτυρο έχοντας προσαρμόσει το γάντζο στο μίξερ.
-Αναμιγνύω το αλεύρι με το αλάτι και τα βάζω λίγα-λίγα στο μείγμα.
-Αφήνω να ζυμωθεί για 7 λεπτά στο μίξερ ή 10 λεπτά αν ζυμώνω στο χέρι.

-Μεταφέρω τη ζύμη σε μπολ που έχω αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, αλείφω και από πάνω τη ζύμη όμοια με ελαιόλαδο και σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας.
-Αφήνω σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη, για περίπου 2 ώρες. Αν έχει κρύο ζεσταίνω το φούρνο στη χαμηλότερη θερμοκρασία (50*C) τον κλείνω και αφήνω το φως αναμμένο βάζοντας το μπολ μέσα.
-Η ζύμη είναι έτοιμη όταν βυθίσω το δάχτυλό μου και δεν επανέλθει πίσω εξαφανίζοντας το.

-Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει την βγάζω από το μπολ, τη ζυμώνω λίγο με τα χέρια και πάντα από έξω προς το κέντρο.
-Την πλάθω σε μπαλίτσα και την βάζω πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί.
-Χωρίζω ένα μικρό κομμάτι για να φτιάξω το σταυρό. Αυτό το κομμάτι ζύμης, το χωρίζω στα δύο, τα πλάθω σε κορδόνια και στις άκρες τους με ένα ψαλίδι τις κόβω στα δύο.
-Με λίγο νερό τα κολλάω κάθετα πάνω στην κουλούρα, ώστε να δημιουργηθεί ένας σταυρός.
-Σκεπάζω με πετσέτα και βάζω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα (αν το βάλω σε ζεστό φούρνο αρκούν 30 λεπτά).

-Όταν περάσει η ώρα, χτυπάω σε ένα μπολάκι ένα αυγό μαζί με 1 ΚΣ νερό, αλείφω την κουλούρα και πασπαλίζω με λίγο σουσάμι.
-Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα και 15 λεπτά. Όταν πάρει χρώμα σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
-Την βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά, τη μεταφέρω σε σχάρα και την αφήνω να κρυώσει τελείως.

Την αποθηκεύω σε καλά κλεισμένο δοχείο ή την τυλίγω με μεμβράνη.
Αποθηκεύεται και στην κατάψυξη κλεισμένο με μεμβράνη και σακούλα κατάψυξης. Όταν την βγάλω, την αφήνω πρώτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κόψω
.



πηγη:paxxi.gr







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου