Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσφορο με προζύμι


Το πρόσφορο είναι το ψωμί ή αλλιώς ο άρτος που προσφέρουν οι άνθρωποι στην εκκλησία, ώστε να γίνει το Σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το πρόσφορο μπορεί να φτιαχτεί από ευσεβείς χριστιανούς ή μοναχούς ή μοναχές και λόγω του ότι το προσφέρουν στον Θεό, στην Εκκλησία, ονομάζεται πρόσφορο. Από αυτό το ψωμί, δηλαδή το πρόσφορο, θα βγει το κέντρο του που γράφει Ιησούς Χριστός Νικά (ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ) και αυτό θα μετατραπεί σε Σώμα του Κυρίου μας κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όπου από αυτό θα Κοινωνήσουν οι πιστοί.



Το πρόσφορο περιέχει επίσης τη μερίδα της Παναγίας με τα γράμματα Μ και Θ, δηλαδή Μήτηρ Θεού. Η τριγωνική μερίδα της Παναγίας τοποθετείται δεξιά του Αμνού στο Δισκάριο και από τα εννέα τριγωνάκια που βρίσκονται στο δεξί μέρος του προσφόρου, βγαίνουν οι μερίδες των αγγέλων και όλων των αγίων και τοποθετούνται αριστερά του Αμνού. Το υπόλοιπο πρόσφορο που θα απομείνει κόβεται αντίδωρο και δίνεται σε όσους δεν πάρουν το Δώρο. 
Το Δώρο είναι ο Χριστός που βρίσκεται μέσα στο Άγιο Δισκοπότηρο, μαζί με τον οίνο που προσφέρει ο πιστός, όπου και εκείνο μετατρέπεται σε Αίμα Κυρίου.

Στο Άγιον Όρος, πριν αρχίσει το ζύμωμα των προσφόρων, ανάβουν λαμπάδα στο προσκυνητάρι με τις εικόνες της Παναγίας και του Αγίου της Μονής, το οποίο βρίσκεται μέσα στο προσφορείο. Η λαμπάδα θα καίει συνέχεια, ώσπου να βγουν τα πρόσφορα από τον φούρνο. Έρχεται ο παπάς, θυμιάζει και διαβάζει την ειδική ευχή. Οι ζυμωτές ψάλλουν το απολυτίκιο του Αγίου Τύχωνος, επισκόπου Αμαθούντος. Στη συνέχεια, όσο ζυμώνουν απαγγέλουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας.
Υλικά
750 γρ. αλεύρι
(αλεύρι κίτρινο ή αλεύρι σκληρό)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γρ. προζύμι
Νερό (όσο πάρει)

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το προζύμι. Διαλύουμε το αλάτι σε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή. Ρίχνουμε το νερό στη λεκάνη και ζυμώνουμε για 20 λεπτά. Μετά σκεπάζουμε με μία πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε για 10 λεπτά και ξανασκεπάζουμε για άλλα 10 λεπτά. Ζυμώνουμε τρίτη και τελευταία φορά για 20 λεπτά.

Έπειτα, φτιάχνουμε τα πρόσφορα ως εξής: Πλάθουμε δύο μπαλίτσες και κολλάμε τη μία πάνω στην άλλη. Στην επάνω μπαλίτσα πατάμε δυνατά τη σφραγίδα. Κάνουμε το σημείο του Σταυρού, και πατάμε τη σφραγίδα στο μέσον της ζύμης, ώστε να χωθεί καλά στο ζυμάρι. Κρατάμε 2-3 δευτερόλεπτα και μετά την αποσύρουμε με προσοχή. Προσέχουμε να μη υπερχειλίσει η ζύμη γύρω από την σφραγίδα, γιατί τότε η σφραγίδα δεν αποκολλάται.

Έτσι, σχηματίζεται ένα πρόσφορο. Κάνουμε το ίδιο, ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε τα πρόσφορα σε ταψί αλευρωμένο, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να φουσκώσουν. Όταν θα αρχίζει να σκάζει λίγο στα χείλη, είναι έτοιμα. Με ένα ψιλό βελόνι τρυπάμε τα πρόσφορα στις τέσσερις γωνιές της σφραγίδας και στη μέση (το βελόνι δεν πρέπει να φτάσει μέχρι κάτω).

Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45 λεπτά ή και μία ώρα αναλόγως μεγέθους του πρόσφορου.

Προσέχουμε να μη σκουρύνουν από πάνω, μόνον να ροδίσουν. • Όταν το βγάλουμε από την φωτιά, το τυλίγουμε με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε μια νάιλον σακούλα, την οποία δένουμε. Το αφήνουμε έως ότου κρυώσει,αυτό γίνεται για να γίνει η άνω κόρα μαλακή, και να μπορεί ο ιερέας εύκολα να εξαγάγει τον Αμνό, τη Θεοτόκο και τα εννέα τάγματα των αγίων. Όταν κρυώσει είναι έτοιμο για τον ναό. Τυλίγουμε το πρόσφορο σε λευκή και καθαρή πετσέτα και το προσφέρουμε.

Προσοχή: Τα σκεύη που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το Πρόσφορο δεν τα χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις στην κουζίνα μας.

Πως να κάνετε εύκολα προζύμι βήμα βήμα


πηγη:vimaorthodoxias.gr/.monastiriaka.gr/mountathos-eshop.com/foodaholics.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου