Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Καρδιτσιώτικη πουτίγκα


Η Καρδίτσα βρίσκεται ανάμεσα στη Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα.Αξίζει αν την επισκεφτείτε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή καρδιτσιώτικη πουτίγκα, την κοφτή, όπως τη λένε εδώ. Μια σιροπιαστή καρυδόπιτα με κανελογαρύφαλο και από πάνω κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Το συγκεκριμένο γλυκό συνήθως φτιάχνεται στην Καρδίτσα και στα γύρω χωριά, κυρίως τις γιορτινές μέρες, όπως το Πάσχα, σε αρραβώνες, σε ονομαστικές γιορτές κλπ.
Την συνταγή μας την δίνει η Τασούλα Κουφοπούλου, η πιο γνωστή μαγείρισσα της πόλης που έχει τιμηθεί με βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2010 από τον Αlpha Guide και το Αθηνόραμα.
Υλικά 
9 αβγά
9 κ.σ. ζάχαρη
9 κ.σ. καρύδια
9 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι
2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλο σκόνη
Μαργαρίνη Βιτάμ Soft
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες

Για το σιρόπι
3 φλ. νερό2 ½ φλ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα από ½ πορτοκάλι
1 φέτα λεμόνι
1 βανίλια

Για την κρέμα
1 φλ. κορν φλάουρ
1 φλ. ζάχαρη
2 κρόκους αβγών
2 βανίλιες
3 ποτ. φρέσκο γάλα
2 φλ. κρέμα γάλακτος
2-3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Soft
1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση 

Ξεκινάμε από το κέικ. 
Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι μέχρι να σφίξουν και να γίνουνμαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκουςμε τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Σε ένα τρίτο μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά δηλαδή καρύδια, φρυγανιά, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλιες.

Τρίβουμε ένα πορτοκάλι για το ξύσμα του, βάζουμε το ξύσμα σε ένα σακουλάκι και το χτυπάμε με ένα γουδοχέρι ή με ένα μπουκάλι για να λιώσει και να βγάλει τα αρώματά του. Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο μείγμα στερεών υλικών και ανακατεύουμε.

Σιγά σιγά προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων, λίγη μαρέγκα, λίγο από το μείγμα με τα στερεά υλικά και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με το μιξερ χειρός στην χαμηλή ταχύτητα. Θέλουμε όλα τα υλικά να εσωματωθούν σε ένα μείγμα.

Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με αρκετή μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για περίπου 40 – 50 λεπτά.

Όση ώρα ψήνεται το κέικ φτιάχνουμε την κρέμα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, τους κρόκους, το αλάτι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και καθώς ξεκινάει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε συνεχώς μέχρινα πάρει βράση και να δέσει.
Μόλις δέσει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη – ανακατεύουμε για να λιώσει και να γυαλίσει η κρέμα.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε λίγη λίγη τη σαντιγί στην κρέμα και ανακατεύουμε συνεχώς για να γίνει βελούδινη και αφράτη.

Βγάζουμε την κοφτή από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για 7-8 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός). Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της κοφτής και τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

Προσεκτικά αναποδογυρίζουμε την κοφτή σε μεγάλη πιατέλα, και την περιχύνουμε με την κρέμα. Πασπαλίζουμε κανέλλα και τριμμένα καρύδια. 
Αφήνουμε ιδανικά στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.


πηγη:chefonair.gr












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου