Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Γκασπάτσο, η κρύα σούπα ντομάτας από την Ανδαλουσία

  No comments    
categories: 

Το Γκασπάτσο (Gazpacho) μπορεί να είναι η πιο διάσημη κρύα σούπα στο κόσμο και προέρχεται από την Ανδαλουσιανή κουζίνα.Ένας λόγος που ταιριάζει απόλυτα στη χώρα μας ως καλοκαιρινή συνταγή είναι ότι τα καλοκαίρια στην Ανδαλουσία είναι τόσο ζεστά όσο και τα δικά μας.

Η ντομάτα που σήμερα θεωρείται το βασικό υλικό, προστέθηκε στη πορεία μετά τον 16ο αιώνα, όπως και οι πιπεριές και το αγγούρι.Βέβαια δημιουργήθηκαν πολλές τοπικές εκδοχές γκασπάτσο σε όλη την Ανδαλουσία,με διαφορετικά υλικά, που τα χτυπούσαν σε ένα ξύλινο γουδί που ονομαζόταν dornillo, με την επικρατούσα διεθνώς να είναι απ’ τη περιοχή της Σεβίλης.

Το γκασπάτσο εκτός από ελαφρύ γεύμα ή πρώτο πιάτο, μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτικό σε σφηνάκι, σε κάθε περίσταση, είτε καλοκαιρινή, είτε χειμωνιάτικη. Θέλει 10 λεπτά προετοιμασία και για τη παρασκευή χρειάζεται απλά ένα μπλέντερ.
Υλικά
Μερίδες4

1 κιλό ντοματες(πομοντόρια μακρόστενα)
1 αγγούρι(λεπτό τρυφερό)
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης 
1 μικρή πιπεριά πράσινη κέρατο 
2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 σκ. σκόρδο
1/2 ξερό κρεμμύδι
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί(χωρίς κόρα)
2 κ.σ ξύδι λευκό βαλσαμικό 
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση 
Συγκεντρώνουμε τα λαχανικά μας. Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια για το γκασπάτσο.Ρίχνουμε τη σπασμένη σκελίδα.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο με το ξύδι.
Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και ζουλάμε τα λαχανικά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους.
Σκεπάζουμε τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αφού μαριναριστούν τα υλικά για τη σούπα γκασπάτσο, τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Επειδή το πιο πιθανό είναι ότι δεν χωράνε όλα μαζί,τα βάζετε απλά σε δυο δόσεις.
Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε σε δοχείο στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Tips
-Προσθέτετε από 3-4 παγάκια σε κάθε μια απ’ τις δυο δόσεις που πολτοποιείτε στο μπλέντερ, για να αραιώσει και να κρυώσει η σούπα.
-Μπορείτε να παραλείψετε το ψωμί, απλά θα έχει πιο υγρή σύσταση η ντοματόσουπα.
-Το γκασπάτσο διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες καλά σκεπασμένο.
-Την σερβίρετε κρύα,περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, γαρνίρετε με το γιαούρτι και συνοδεύετε με σκορδόψωμο.

Για τα σκορδόψωμα
Κόβουμε μια μπαγκέτα σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε τις φέτες σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ραντίζουμε το ψωμί με ελαιόλαδο και το αλείφουμε με τριμμένο σκόρδο το αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Ψήνουμε τα σκορδόψωμα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 7΄να ροδίσουν.

πηγή:argiro.gr/neolaia.gr/caruso.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου