Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας

  No comments    
categories: 

Το 1908 ήταν η χρονιά που χαράχθηκε η Οδός Πατησίων ενώνοντας τα Άνω Πατήσια με την Ομόνοια. Έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος και ο δρόμος αυτός που συνέδεε τα Πατήσια με την Αθήνα, περνούσε από άκτιστες εκτάσεις. 
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο δρόμος αυτός έγινε μάρτυρας πολλών ιστορικών εξελίξεων που αποτυπώθηκαν στην οικιστική του μορφολογία.
Η εισροή νέων πληθυσμιακών ομάδων από την ανταλλαγή πληθυσμών, από τους Βαλκανικούς πόλεμους και από την καταστροφή της Σμύρνης, οδήγησαν σε έναν οικοδομικό οργασμό.
Ο Κεφαλλονίτης εφοπλιστής Γιαννουλάτος, έχτισε ή αγόρασε ένα εντυπωσιακό κτίριο χτισμένο περίπου το 1925 το οποίο διασώζεται ακόμη και σήμερα, στη συμβολή των οδών Πατησίων 346 και Λασκαράτου 2. 
Πιθανολογείται ως η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας, χτισμένη περίπου το 1925.
Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης έμπορος από την Κωνσταντινούπολη, αγόρασε αυτό το σπίτι, γύρω στο 1930, από τη σύζυγο του Γιαννουλάτου όταν εκείνος πέθανε.


Η αρχιτεκτονική ομάδα Monumenta (www.monumenta.org) καταγράφει από το 2013 τα αθηναϊκά κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1940, η πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Πατησίων 346 και Λασκαράτου 2 ήταν το πρώτο κτίριο που κατέγραψε η ομάδα.
Είναι εκλεκτικιστικού στιλ, ενός αρχιτεκτονικού στιλ του 19ου και του 20ού αιώνα που ως βασικό χαρακτηριστικό είχε τη χρησιμοποίηση ποικιλίας στοιχείων διαφόρων εποχών και ρυθμών σε ένα ενιαίο κτίσμα.
Οι τοίχοι του κτιρίου, με τα εφτά διαμερίσματα, είναι από πέτρα κι έχουν πάχος 70 εκατοστά.
Η αρχική μορφή του κτιρίου δεν ήταν όπως η σημερινή. Μπροστά στην Πατησίων υπήρχε ένας ψηλός μαντρότοιχος που δεν επέτρεπε στα αδιάκριτα μάτια να δουν προς τα μέσα, καθώς και μια μεγάλη σιδερένια πόρτα. Ακόμη, τα υπόγεια της αριστερής πλευράς ήταν καταστήματα που μεταγενέστερα μετατράπηκαν σε διαμερίσματα.


Ακόμη και σήμερα μπροστά στην είσοδο υπάρχει ο λασπωτήρας.
Είναι ένα μικρό σιδερένιο όρθιο πραγματάκι για να σκουπίζεις τα παπούτσια σου από τις λάσπες, γιατί ο δρόμος τότε ήτανε χωματόδρομος.

Στην πολυκατοικία κατοικεί από τότε που γεννήθηκε,το 1954, ο εγγονός του Δημητριάδη.


πηγη:el.m.wikipedia.org/ipolizei.gr/athensvoice.gr



















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου