Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Λουκουμάδες με πορτοκάλι



Από την μεριά της Πέρα Φαγητούπολης, οι συνοικίες είναι τεράστιες πιατέλες γεμάτες λουκουμάδες με πορτοκάλι και κάθε λογής γλυκό συστατικό. 
Συνυπάρχουν μεγάλοι, μεσαίοι ή μικρότεροι, ανοιχτόχρωμοι ή ροδισμένοι ή μελαμψοί, απλωμένοι σε ένα επίπεδο ή σε μικρά γκρουπάκια ή και ο ένας πάνω στον άλλο σαν πολυκατοικία αφηρημένου αρχιτέκτονα-ζαχαροπλάστη.
Οι γειτονιές επίσης, έχουν γεύση και μυρίζουν διαφορετικά. Έτσι, όταν κάποιος θέλει ν’ αλλάξει λουκουμαδόσπιτο, μπορεί να διαλέξει αν το κανούργιο σπίτι που θα μετακομίσει θέλει να μυρίζει βανίλια ή πορτοκάλι ή κανέλα κι αν προτιμάει να βρίσκεται δίπλα σε λόφους από κρέμα ή παγωτό ή και πλάι σε λίμνη από μέλι και παραλία με βραχάκια από φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ακόμη και κάσιους ή ό,τι άλλο η ψυχή του και οι αισθήσεις του επιθυμούν.

Υλικά 

(για 30 περίπου λουκουμάδες, διαμέτρου 3-3,5 εκ.)

1 φλ.τσ. γάλα
1 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
½ μαγιά μπίρας φρέσκια (21 γρ.) διαλυμένη σε 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό
¼ κ.γ. αλάτι
2 φλ.τσ. και 1 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
λάδι για τηγάνισμα (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο ή μίγμα των δυο)
μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα


λουκουμάδες με πορτοκάλι

λουκουμάδες με πορτοκάλι

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά με το χέρι, ώστε να μην υπάρχει κανένας σβόλος. Το αποτέλεσμα είναι μία ζύμη ρευστή.
Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και ένα πανί (τύπου κουβερτούλα κουζίνας) για να διατηρείται το μείγμα ζεστό και το αφήνετε έτσι 2 ώρες.
Σημείωση: Δεν το βάζετε στο φούρνο.


Προετοιμασία: Περίπου 20 λεπτά με επιπλέον τις 2 ώρες που η ζύμη απλώς κάθεται σκεπασμένη για να φουσκώσει. Μπορείτε να κάνετε τους λουκουμάδες με πορτοκάλι και νωρίτερα και να τους αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.


λουκουμάδες με πορτοκάλι

Kάνετε τους λουκουμάδες: Μετά τις 2 ώρες, το ξεσκεπάζετε και δεν το ανακατεύετε. Ζεσταίνετε καλά το λάδι, σε φριτέζα. Θα πρέπει να καίει αλλά να μην καπνίζει. Με ένα κουτάλι, το οποίο βρέχετε σε ένα ποτήρι νερό, που κρατάτε δίπλα σας, παίρνετε μια κουταλιά από τη ζύμη και την ρίχνετε σιγά-σιγά στο καυτό λάδι.  Συνεχίζετε να προσθέτετε κουταλιές ώσπου να γεμίσει η επιφάνεια του λαδιού με λουκουμάδες. Στο 1 λεπτό περίπου, μόλις έχουν ροδίσει ελαφρώς από τη μια πλευρά, τους γυρίζετε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνα. Τηγανίζετε άλλο 1 λεπτό περίπου από την άλλη και τους βγάζετε σε πιατέλα, πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Σημείωση: Mην τους αφήσετε πάνω στο χαρτί της κουζίνας για πολύ ώρα. Αφού στραγγίξουν (1 λεπτό), αν δεν τους σερβίρετε αμέσως, που έτσι πρέπει, μεταφέρετέ τους σε πιατέλα που έχει στρωθεί με λαδόχαρτο, ώστε να μην μουσκεύουν.

Σερβίρισμα: Bάζετε τους λουκουμάδες με πορτοκάλι σε πιατέλα ή σε ξεχωριστά πιάτα, τους περιχύνετε με μέλι (κατά βούληση) και τους πασπαλίζετε με κανέλα και τριμμένους ξηρούς καρπούς. Γαρνίρετε με ξυλάκια κανέλας και φλούδες από πορτοκάλι.

Πηγή:pandespani.com














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου