Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Μανιτάρια φρικασέ


Τα μανιτάρια δεν ανήκουν στα λαχανικά, έχουν όμως υψηλή διατροφική αξία. Μπήκαν τα τελευταία χρόνια στα σπιτικά ψυγεία αλλά και στις σελίδες των καταλόγων γκουρμέ και μη εστιατορίων, χαρίζοντας απολαύσεις χωρίς ενοχή. Είναι φτωχά σε θερμίδες, χορταίνουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και ενισχύουν τον οργανισμό.

Χαρίζουν μόλις 23 θερμίδες ανά 100 γρ., ενώ δεν έχουν καθόλου λιπαρά. Εμπεριέχουν κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σύμφωνα με τα δεδομένα επιστημονικών ερευνών τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού) και εν γένει ενισχύουν το ανοσοποιητικό.


Ευαίσθητη τροφή, τα μανιτάρια απαιτούν προσοχή τόσο στη συντήρηση όσο και στο μαγείρεμα. Τα φρέσκα διατηρούνται για σχεδόν δύο εβδομάδες από την ώρα που θα κοπούν. Μπορείτε να τα τυλίξετε σε υφασμάτινη πετσέτα ή να τα φυλάξετε σε χάρτινη σακούλα στο ψυγείο. Τα τάπερ και οι πλαστικές σακούλες δεν είναι κατάλληλες λύσεις.
(tovima.gr)

Υλικά
(Mερίδες: 5)

500 γρ.μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα, πλευρώτους, πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι γλασέ
2 κ.σ. ταχίνι 
αλάτι
πιπέρι

το χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα μανιτάρια, το μαρούλι, τα μυρωδικά και προσθέτουμε 3 φλ. νερό.
2. Αφήνουμε να βράσουν για 5΄. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε μέχρι να βράσει και να δέσει το ζουμί.
3. Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι που το έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό και στο χυμό των λεμονιών.
4. Ανακατεύουμε καλά τη σούπα μέχρι να ασπρίσει και σερβίρουμε.

πηγη:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου