Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Φράουλα γλυκό κουταλιού


Γλυκά του κουταλιού
Η υπεροχή αυτή της εναλλακτικής είναι ότι τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη μιας και κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και όχι βούτυρο, αυγά ή λάδι. 
Αυτό εξηγεί και τη χαμηλότερη θερμιδική τους αξία συγκριτικά με τα υπόλοιπα γλυκά. Συγκεκριμένα, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού έχει 100-200 θερμίδες έναντι των 600 θερμίδων που έχουν τα γλυκά ταψιού, οι πάστες κτλ.
Επιπλέον, τα γλυκά του κουταλιού λόγω του ότι η πρώτη ύλη τους είναι τα φρούτα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο) τα οποία προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τον καρκίνο και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού.  

Το γλυκό κουταλιού φράουλα είναι η αχώριστη παρέα των παγωτών, της σαντιγής και της σοκολάτας.
Υλικά

1 κιλό φράουλες
750 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
χυμό από 3-4 λεμόνια
3 βανίλιες
Εκτέλεση

Αγοράζετε φράουλες μεγάλες γερές και αγουρωπές. 
Τις πλένετε καλά και τις καθαρίζετε, τις βάζετε με σειρά σε πιατέλα ή μπολ. Τις ραντίζετε με τον χυμό 3-4 λεμονιών και τις αφήνετε για 3-4 ώρες. 
Βράζετε την ζάχαρη με το νερό ανακατεύοντας στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνετε για 5΄ μέχρι να δέσει το σιρόπι.
 Στραγγίζετε τις φράουλες από το λεμόνι, τις ρίχνετε στο σιρόπι να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5΄-8΄ περίπου. 
Βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρείτε τις φράουλες προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα. Ξαναβάζετε το σιρόπι στην φωτιά να δέσει καλά και ξαναρίχνετε τις φράουλες. 
Αφαιρείτε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα και αφού δέσει το γλυκό, προσθέστε 1κ. χυμό λεμονιού. Αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμα και προσθέστε τη βανίλια. 
Αποσύρετε και όταν κρυώσει μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

πηγη:gastrotourismos.gr/boro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου