1. Τυριά
Μια πιατέλα τυριών είναι μια πολύ καλή λύση και δεν υστερεί σε τίποτα από ένα μαγειρεμένο φαγητό. Προτιμήστε ελληνικά τυριά από την τεράστια ποικιλία που διαθέτουμε και συνοδέψτε τα με κρακεράκια, κριτσίνια πολύσπορα ή με σουσάμι ή με μπουκίτσες παξιμαδιού.
Μια πιατέλα θα πρέπει να περιέχει 2 με 3 διαφορετικά τυριά. Πολύ καλές επιλογές είναι το κασέρι ή λαδοτύρι Μυτιλήνης, το αρσενικό Νάξου, το μανούρι, το μετσοβόνε, η γραβιέρα Αμφιλοχίας ή Κρήτης που είναι και πιο γλυκιά καθώς και το συριανό Σαν Μιχάλη.
2. Αλλαντικά
Με το ίδιο σκεπτικό, μπορείτε να ετοιμάσετε και μια πιατέλα με διάφορα αλλαντικά τα οποία και θα ταιριάξουν γευστικά και με μια πιατέλα τυριών, αλλά και με κριτσίνια ή κράκερς.
Προτιμήστε λευκαδίτικο σαλάμι αέρος, απάκι ή σύγκλινο, καπνιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο ακόμα και μορταδέλα. Και για την ευκολία των καλεσμένων σας, τις φέτες που είναι αρκετά μεγάλες, καλό θα είναι να τις κόψετε στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια.
3. Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι το πιο συνηθισμένο συνοδευτικό για ένα ποτήρι κρασί ή ακόμα και για το οποιοδήποτε ποτό. Δοκιμάστε, όμως, διάφορα ψητά λαχανικά ή και τουρσί όπως αγγουράκια, καρότα, πιπεριές ακόμα και κουνουπίδι.
Μια ακόμα έξυπνη λύση είναι οι γεμιστές ελιές καθώς η πάστα ελιάς ή πιπεριάς Φλωρίνης.
4. Finger food
Το λεγόμενο finger food είναι αυτό που χρειαζόμαστε για τέτοιου είδους βραδιές, αφού πρόκειται για εύκολες συνταγές ιδανικές για να σερβίρονται σε πολύ μικρές μερίδες, δεν απαιτεί να στρώσουμε τραπέζι και μπορεί να υπάρχει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της βραδιάς χωρίς να μας στερεί από την παρέα μας.
Εμείς σας έχουμε εύκολα finger foods που σίγουρα θα αποζημιώσουν γευστικά τους καλεσμένους σας.
Pigs in a Blanket
"Χοίρος σε Κουβέρτα" ονόμαζαν στην Αμερική το λουκάνικο που ήταν τυλιγμένο σε ζύμη κατά τη δεκαετία του 50, που αργότερα έγινε το γνωστό σε όλους Hot-Dog.
Είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή που μπορεί να σας λύσει τα χέρια, αφού γίνεται και με παραλλαγές: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί με σφολιάτα ή να προσθέσετε σάλτσα ντομάτας!
"Χοίρος σε Κουβέρτα" ονόμαζαν στην Αμερική το λουκάνικο που ήταν τυλιγμένο σε ζύμη κατά τη δεκαετία του 50, που αργότερα έγινε το γνωστό σε όλους Hot-Dog.
Είναι μια απλή και νόστιμη συνταγή που μπορεί να σας λύσει τα χέρια, αφού γίνεται και με παραλλαγές: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί με σφολιάτα ή να προσθέσετε σάλτσα ντομάτας!
Μίνι σάντουιτς
Ίσως το πιο απλό και διαδεδομένο finger food! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά διαφορετικά είδη ψωμιού, όπως γαλλική μπακέτα, ιταλικό καρβέλι ή ολικής άλεσης, καθώς και πολλά υλικά που θα το εμπλουτίσετε.
Από το κλασικό σάντουιτς τυρί-ζαμπόν μέχρι σάντουιτς με μαρούλι, τόνο, μαγιονέζα και καλαμπόκι. Φροντίστε πάντως, εάν θέλετε να βάλετε ντομάτα ή κάποια σως, να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα, γιατί αλλιώς το ψωμί σας θα "ποτίσει" και χαθεί η φρεσκάδα!
Ίσως το πιο απλό και διαδεδομένο finger food! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά διαφορετικά είδη ψωμιού, όπως γαλλική μπακέτα, ιταλικό καρβέλι ή ολικής άλεσης, καθώς και πολλά υλικά που θα το εμπλουτίσετε.
Από το κλασικό σάντουιτς τυρί-ζαμπόν μέχρι σάντουιτς με μαρούλι, τόνο, μαγιονέζα και καλαμπόκι. Φροντίστε πάντως, εάν θέλετε να βάλετε ντομάτα ή κάποια σως, να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα, γιατί αλλιώς το ψωμί σας θα "ποτίσει" και χαθεί η φρεσκάδα!
Γαρίδες
Ο ευκολότερος τρόπος για να μετατρέψετε τις γαρίδες σας σε λαχταριστό finger food να τις βάλετε στον ατμό για λίγα λεπτά και αργότερα να τις παρουσιάσετε στους φίλους σας μαζί με κάποια σως.
Μην ξεχνάτε ότι το μαγείρεμα στον ατμό είναι πολύ υγειινό και ακόμα κι αυτοί που προσέχουν τη σιλουέτα τους θα σας είναι ευγνώμονες!
Ο ευκολότερος τρόπος για να μετατρέψετε τις γαρίδες σας σε λαχταριστό finger food να τις βάλετε στον ατμό για λίγα λεπτά και αργότερα να τις παρουσιάσετε στους φίλους σας μαζί με κάποια σως.
Μην ξεχνάτε ότι το μαγείρεμα στον ατμό είναι πολύ υγειινό και ακόμα κι αυτοί που προσέχουν τη σιλουέτα τους θα σας είναι ευγνώμονες!
5.Dips
Διάφορα dips τυριών σε κρέμα, χούμους ή καβουριού που σερβίρονται σε κράκερς ή ψωμί είναι τα πιο δημοφιλή στην Αμερική. Άλλα γνωστά και αγαπημένα μεσογειακά dips είναι η γνωστή πάστα ελιάς και το ιταλικό πέστο.
Δες μερικές πανεύκολες συνταγές για dips.
Για την εκτέλεση των ντιπ απλά χτυπήστε στο μπλέντερ τα υλικά της κάθε συνταγής που ακολουθεί, μέχρι να ομογενοποιηθούν ή ανακατέψτε με το χέρι.
Ντιπ με ελιά και μασκαρπόνε
1 πακέτο(200γρ.) μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα
2 κουταλιές της σούπας πάστα μαύρης ελιάς
Αλάτι, πιπέρι
Ντιπ με λιαστή ντομάτα και φέτα
1 κούπα φέτα τριμμένη
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
10-15 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Λίγη ρίγανη
2 ώριμα αβοκάντο
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κ.σ φρέσκια ντομάτα χωρίς τη φλούδα
1 κ.σ φρέσκο κόλιαδρο
Χυμό από μισό lime
1/2 σκελίδα σκόρδο
(προαιρετικά προσθέστε λίγο chili)
Αλάτι, πιπέρι
Lampne (λιβανέζικο ντιπ)
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
1 κ.σ φρέσκο δυόσμο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ φρέσκο κρεμμυδάκι
Πικάντικο ντιπ φρέσκιας ντομάτας
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες χωρίς τους σπόρους
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2 κ.γ μπούκοβο
1/2 κ.γ ρίγανη ή θυμάρι
1 κ.σ βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
6. Γλυκές συνταγές σε 5 λεπτά
Ένα γλυκό κλείνει ιδανικά μια ωραία βραδιά. Κι ένα καλό γλυκό δεν θέλει κι απαραίτητα πολλά υλικά ή προετοιμασία. Δείτε πως φτιάχνονται σε 5 μόλις λεπτά και αποφασίστε με πιο θα κακομάθετε τους καλεσμένους σας.
Μους γιαουρτιού
Υλικά
250 ml κρέμα γάλακτος
1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Πώς θα το φτιάξεις
Χτυπάμε για λίγο την κρέμα γάλακτος στο μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαντιγί. Ρίχνουμε το λεμόνι. Αφαιρούμε από το μίξερ το μπολ και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε άλλη μια φορά την σαντιγί. Στην συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά πριν σερβίρουμε. Μπορούμε να τρίψουμε μπισκότο ή και δημητριακά.
Σοκολατένιο fudge
Υλικά
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 μεγάλη, πολύ ώριμη μπανάνα
λίγο αλάτι
1 κουτ. γλυκού μέλι
1/4 φλιτζ. άγλυκο κακάο
Πώς θα το φτιάξεις
Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Κατόπιν αναμειγνύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ. Ρίχνουμε το μείγμα σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς, τοποθετούμε το καπάκι και το παγώνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Moυς σοκολάτας
Υλικά
500 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια ή σταγόνες
250 γρ. πλήρες γάλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Πώς θα το φτιάξεις
Λιώνουμε την κουβερτούρα στο γάλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει παχύρρευστη μορφή (δηλ. να γίνει σαντιγί) και την προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε πολύ ελαφρά. Σερβίρουμε τη μους σε ποτηράκια ή μπολάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 20 λεπτά.
πηγη:mamapeinao.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου