Αφράτες, αέρινες, με χρυσαφένιο χρώμα και με τη διακριτική μυρωδιά του βούτυρου, οι βάφλες είναι μια λιχουδιά που έχει αγαπηθεί από πολλούς, με πρώτους τους αρχαίους Έλληνες! Ναι, είναι αλήθεια, αφού οι πρόγονοί μας έφτιαχναν ένα είδος επίπεδου κέικ που το έψηναν πάνω σε μεταλλικές πλάκες. Η συνταγή για αυτά τα κέικ διατηρήθηκε αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, ενώ τον 13ο αιώνα δημιούργηθηκαν μεταλλικές πλάκες με κυψελωτά σχέδια και κάπως έτσι η βάφλα απέκτησε το διάσημο και χαρακτηριστικό σχέδιό της.
Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο σκεύος, δηλαδή τη βαφλιέρα. Αν η βαφλιέρα που έχουμε δεν είναι αντικολλητική, αλείφουμε τις επιφάνειες της βαφλιέρας με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο. Πολύ σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα είναι να διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης για την ποσότητα ζύμης που πρέπει να βάλουμε και τον χρόνο που χρειάζεται για να ψηθούν οι βάφλες μας.
Τo μυστικό για να μην κολλήσουν οι βάφλες βρίσκεται στη ζύμη. Προσθέτουμε λίγο λάδι ή βούτυρο για να έχουμε μια ζύμη αφράτη που σίγουρα δεν θα κολλήσει στα τοιχώματα της βαφλιέρας.
Απαραίτητα υλικά για την παρασκευή βάφλας είναι το βούτυρο και το γάλα, τα οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τραγανές κι αφράτες βάφλες θα πρέπει να προσθέσουμε ξεχωριστά το ασπράδι και τον κρόκο του αυγού. Πρώτα θα χτυπήσουμε τους κρόκους και θα τους προσθέσουμε στα υπόλοιπα υγρά υλικά και στο τέλος, αφού ρίξουμε και το αλεύρι, θα προσθέσουμε στο μείγμα μας το χτυπημένο ασπράδι.
Δουλεύουμε τη ζύμη μας απαλά και όχι με γρήγορες και έντονες κινήσεις. Είναι προτιμότερο να ανακατέψουμε τη ζύμη με μια πλαστική σπάτουλα την οποία θα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος για να βγάλουμε τις βάφλες από τη βαφλιέρα.
Για επιπλέον γεύση σε γλυκιές βάφλες, μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη σε ελάχιστη ποσότητα εκχύλισμα βανίλιας, κανέλα σε σκόνη, τριμμένο μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ.
Αν η αδυναμία μας είναι οι αλμυρές βάφλες μπορούμε στη ζύμη να προσθέσουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι.
Οι βαφλες σερβίρονται ζεστές και, κατά προτίμηση, αφού τις έχουμε περιχύσει με λίγο λιωμένο βούτυρο. Αν φτιαξουμε αρκετές βάφλες και θέλουμε να τις σερβίρουμε όλες μαζί, για να τις διατηρήσουμε ζεστές τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90ο C απευθείας πάνω στη σχάρα και τις αφήνουμε μέχρι να τις σερβίρουμε.
πηγη:mamapeinao.gr
πηγη:mamapeinao.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου