Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Μια εύκολη και λαχταριστή σοκολατόπιτα



Η ιστορία της πίτας εν γένει πάει πίσω στην αρχαιότητα, αυτή της πίτας σοκολάτας είναι ωστόσο αρκετά νεότερη. 
Η πιο παλιά γραπτή αναφορά στη “σοκολατόπιτα” (ως σοκολατόπιτα, chocolate pie) στις ΗΠΑ γίνεται το 1880, στο βιβλίο της Maria Parloa (Miss Parloa’s New Cook Book, 1880, 1882) που έδινε συνταγές χρησιμοποιώντας τη σοκολάτα Bakers. 
Η ίδια η εταιρία Bakers of Dorchester μάλιστα, όπως και άλλες της σοκολατοποιίας, προωθούσαν ήδη ενεργά τα προϊόντα τους δίνοντας ιδέες για την παρασκευή τους ανάμεσα στις οποίες και η πίτα/κέικ ή η κρέμας σοκολάτας. 
Ο όρος σοκολατόπιτα αναφέρεται επίσης στο βιβλίο του Λευκού Οίκου το 1887 (White House Cook Book, Janet Halliday Ervin & Fannie Gilette, 1887), αν και η συνταγή αφορά σε κρέμα.
Οι σημερινές συνταγές για σοκολατόπιτα ανά τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης όψιμα της Ελλάδας) δεν διαφέρουν από αυτές τις πρώτες, που εξελίχθηκαν ταχύτατα πάνω στη βασική σύνθεση ‘αβγά, ζάχαρη, σοκολάτα, αλεύρι, βούτυρο’ και έδωσαν διάφορες εκδοχές σε δομή και εμφάνιση: αφράτες περισσότερο ή λιγότερο, με κρούστα ή χωρίς, ζουμερές και κρεμώδεις ή πιο στεγνές, σε συνδυασμούς με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, αρωματικά τε και μπαχαρικά κλπ κλπ, αλλά και στρογγυλές, ψηλές, χαμηλές, σαν σκακιέρες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. 
Η ιδέα πάντως του γλυκού εξακολουθεί να κινείται μεταξύ ενός ζουμερού κέικ-τούρτας και ενός περίπου σουφλέ, ίδια κι απαράλλαχτη δυο αιώνες τώρα, πριν λανσαριστεί στα καθ’ ημάς με καθυστέρηση. Σημειωτέον ότι η σοκολατόπιτα σε ανάλογη ποικιλία μορφών, αποκαλείται από τον εκτός Αμερικής κόσμο γλυκό σοκολάτας ή κέικ σοκολάτας ή τούρτα σοκολάτας, όπως δηλαδή το λέγαμε κι εμείς πριν τα τελευταία βαφτίσια. (pandespani.com)


Είναι γρήγορη, εύκολη οικονομική, λαχταριστή Κι εννοείται ότι θα τη λατρέψουν τα παιδιά μας! Τι άλλο να περιμένουμε από ένα γλυκό; 

Υλικά



1 πακέτο μαργαρίνη 

4 αυγά 
1 βανίλια 
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι φαρίνα -

3/4 φλιτζάνι τσαγιού κακάο
2 κουταλιές σούπας κονιάκ (προαιρετικό)
1 κουταλιά της σούπας baking powder
1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, το κακάο και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού στην άκρη.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μετρίου μεγέθους και αδειάζουμε το μείγμα μας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ακριβώς για 18 λεπτά (όχι παραπάνω γιατί το θέλουμε μαλακό).

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε με το μείγμα που είχαμε κρατήσει στο φλιτζάνι.

Σερβίρεται ζεστή.


πηγη:imommy.gr










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου