Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Cheese Cake Μπακλαβάς


Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.
Η παλαιότερη συνταγή ενός είδους πρωτο-μπακλαβά υπάρχει σε ένα Κινέζικο-Μογγολικό βιβλίο με συνταγές του 1330, με την ονομασία güllach.
O καθηγητής Βρυώνης (1971) υποστήριξε ότι το ελληνικό γλύκισμα κοπτή ήταν η βυζαντινή έκδοση του σημερινού μπακλαβά. Παρ'όλα αυτά ο Perry (1994) υποστήριξε ότι ενώ η κοπτή περιείχε ξηρούς καρπούς και μέλι, η συνταγή δεν περιλάμβανε ζύμη. Συγκεκριμένα, στην προετοιμασία του βράζανε σε λάδι, μέλι και νερό φρούτα, τα ανακατεύανε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και το σερβίρανε.
Οι Έλληνες έμποροι ήταν αυτοί που τον έφεραν στην Αττική και στους Αθηναϊκούς φούρνους, ενώ τον 3ο π.Χ. αιώνα δεν υπήρχε ελληνικό σπίτι που να μη σέρβιρε μπακλαβά.
Αν και το 2008,η Τουρκία κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως Π.Ο.Π. μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών ο μπακλαβάς δεν έχει… σύνορα, αυτό που έχει σημασία, είναι ότι η γεύση του είναι το ίδιο γλυκιά, είτε τον δοκιμάσεις στην Ανατολή, είτε στη Δύση..
Το cheese cake Μπακλαβάς είναι ένα πρωτότυπο γλυκό που στηρίζετε σε μια παραδοσιακή, αγαπημένη συνταγή. Μια συνταγή cheesecake που σίγουρα θα εντυπωσιάσετε.



Υλικά

Για τη βάση
7 φύλλα κρούστας
3 κ.σ. ζάχαρη
1 φλ. καρύδια ψιλοτριμμένα 
½ κ.γ. κανέλα
150 γρ.βούτυρο γάλακτος 

Για την κρέμα
600 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
80 γρ. ζάχαρη άχνη 
200 γρ. κρέμα γάλακτος 
1 βανιλίνη 
1 κ.γ. κανέλα σκόνη



Για το σιρόπι 
250 γρ.ζάχαρη 
200 γρ.νερό 
1 ξυλάκι κανέλας 
ξύσμα από ένα πορτοκάλι 

Για το σερβίρισμα
λίγο καρύδι 
1 φύλλο που το ψήνετε χωριστά σ΄ένα ταψάκι
μέχρι να ροδίσει και το σπάτε σε κομμάτια

Εκτέλεση
Για τη βάση
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια,την κανέλα και την ζάχαρη. 
Βουτυρώνουμε τη βάση ενός ταψιού 24 εκατ.καλό θα ήταν να είναι με αποσπόμενα τοιχώματα και τοποθετούμε τσαλακωμένα τα δυο πρώτα φύλλα,βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε λίγο από το μείγμα του καρυδιού.Προσπαθούμε να βάζουμε τα φύλλα μας και το βούτυρο πολύ απαλά για να μη τα πιέζουμε και να γίνει το γλυκό μας αφράτο.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Βουτυρώνουμε και το τελευταίο φύλλο χαράσσουμε ελαφρά σε κομμάτια
δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

Για το σιρόπι
Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σ΄ένα κατσαρολάκι και τα βράζετε για 8-10 λεπτά. 
Αμέσως μόλις βγάλετε τον μπακλαβά από τον φούρνο, περιχύστε τον με το σιρόπι. Είναι σημαντικό να είναι τόσο ο μπακλαβάς όσο και το σιρόπι καυτά, έτσι ώστε να μην παπαριάσουν τα φύλλα και να παραμείνουν τραγανά.

Για την κρέμα
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο σε μια σφιχτή σαντιγί.
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και την κανέλα για λίγο, μέχρι να αφρατέψει.
Ενσωματώνουμε την σαντιγί και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα (περίπου 3-4 ώρες).

Σερβίρισμα
Για να  παρουσιάσετε τον μπακλαβά σας τον πασπαλίζετε  με το σπασμένο φύλλο και λίγο καρύδι. 

TIP:Ανάλογα με τι σας αρέσει ο μπακλαβάς μπορείτε να τον φτιάξετε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φυστίκια Αιγίνης ή με όλα μαζί!

πηγη:constantinoupoli.com/el.wikipedia.org/detoxnews.gr/pirouni.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου