Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ο τρύγος


Ο Κώστας Κρυστάλλης γράφει: 
                   "Αμπέλι μου πλατύφυλλο, 
                    και καλοκλαδεμένο,
                    δέσε σταφύλια κόκκινα,
                    να μπω να σε τρυγήσω,
                    να κάμω αθάνατο κρασί,
                    μοσχοβολιά γεμάτο."

Η λέξη τρύγος προέρχεται από το αρχαίο ρήμα τρυγάω, τρυγώ που το χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ο Όμηρος,ενώ στην Ιλιάδα κάνει αναφορά στον τρύγο.Ο τρύγος αποτελούσε μια γιορτή από την αρχαιότητα προς τιμήν του θεού Διονύσου και γινόταν σε όλες τις τότε Ελληνικές πόλεις.Ο Στάφυλος κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Διόνυσου και της Αριάδνης.


Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατ΄εξοχήν μήνας του τρύγου των αμπελιών γι΄αυτό ονομάζεται και "τρυγητής". Ο τρύγος είναι η πιο σημαντική φάση της αμπελοκομίας, στη σωστή χρονική στιγμή πρέπει να μαζευτεί ο πολύτιμος καρπός.

Τα παλαιότερα χρόνια σε όλα τα χωριά μας ο τρύγος είχε τη μορφή γιορτής, συμμετείχαν όλοι με κέφι, χαρά και τραγούδια. Στις μέρες μας οι βιομηχανοποίηση των πάντων χάλασε αυτή την ειδυλλιακή εικόνα του τρύγου.Όμως σε αρκετά μέρη τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν όλο εκείνο το παλιό τελετουργικό του τρύγου,της παραγωγής μούστου, τσίπουρου ή ρακής.

Μόλις βγει ο μούστος μεταφέρεται σε ξύλινα βαρέλια για να αρχίσει η ζύμωση. Η πρώτη δοκιμή του νέου κρασιού γίνεται τη μέρα του Αγ. Δημητρίου, 26 Οκτωβρίου.

Έπειτα σειρά έχουν τα στράφυλα, είναι ότι απόμεινε από το πάτημα των σταφυλιών. Με την επεξεργασία της απόσταξης με το ειδικό καζάνι θα μας δώσουν το τσίπουρο ή τη ρακή.
 Επίσης από το μούστο οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα μουστοκούλουρα και τη μουσταλευριά.

Συνταγές με μούστo

Τις συνταγές που θα σας δώσουν τα "Μικρά Μυστικά" τις φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια.

Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Γλυκά στη γεύση με κεχριμπαρένιο χρώμα τα σταφύλια μας δίνουν ένα γλυκάκι κουταλιού παραδοσιακό.

Από το μούστο όμως βγαίνει και το πετιμέζι που παλιά χρησίμευε ως θεραπευτικό ρόφημα για το χειμώνα ενώ στις μέρες μας χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές.


Όμως με τον τρύγο και το αμπέλι ασχολήθηκε και η λαϊκή παράδοση δημιουργώντας τραγούδια και παροιμίες.

"Άλλοι σκάβουν και κλαδεύουν και άλλοι πίνουν και μεθούν"    











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου