Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Αθήνα:Φθινοπωρινοί περίπατοι στην πρωτεύουσα!


Ναι, εντάξει, κόκκινα δάση σημύδας μπορεί να μην φύονται στις πλαγιές του Υμηττού, και τα χρώματα του φθινοπώρου μπορεί να μην είναι εμφανή ανάμεσα στις πολυκατοικίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιούστε να γκρινιάζετε κάθε χρόνο ότι «στην Αθήνα δεν υπάρχουν εποχές» –όπως «δεν υπάρχει πράσινο», «δεν υπάρχουν πάρκα» και «δεν υπάρχουν μέρη να καθίσεις, είναι όλα κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα». Όλα αυτά υπάρχουν, αρκεί να θέλεις να τα δεις, και ενίοτε να είσαι διατεθειμένος να διασχίσεις την απόσταση που σας χωρίζει. Αφήνουμε, λοιπόν, τις γκρίνιες στο σπίτι και ξεκινάμε να… πιάσουμε τον Νοέμβρη σε επτά «εξοχικές» γωνιές της Αθήνας.

Υμηττός
Μισή ωρίτσα απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, κι εσείς ακόμα πιστεύετε ότι πρέπει να φτάσετε μακριά για να βρείτε δάσος; Μια βόλτα στα χωμάτινα μονοπάτια που διατρέχουν τις κατάφυτες πλαγιές του Υμηττού θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.

Η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος πλημμυρίζει τις διαδρομές σας, και η Αθήνα… πιάτο, από κάθε πιθανή κι απίθανη γωνία, κάνει στο φόντο την τέλεια αντίθεση με το φυσικό περιβάλλον.


Απαραίτητες στάσεις στη διαδρομή, η περίφημη Μονή Καισαριανής, κτισμένη επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Δήμητρας, κίονες του οποίου στέκονται ακόμα στο προαύλιο της, το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο και ο βυζαντινός Πύργος της Ανθούσσας.
                                                             
Πάρνηθα
Θα σας πουν ότι «κάηκε ολόκληρη στις φωτιές του 2007». Θα σας πουν ότι «έχει απομείνει μόνο το καζίνο και οι βίλες των καταπατητών». Εσείς, βέβαια, δεν θα πιστέψετε τίποτα απ’ όλα αυτά, και θα ακολουθήσετε τους δρόμους που ανηφορίζουν από την Εθνική Οδό προς το βουνό της Αθήνας, για να περιπλανηθείτε σε υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια στις καταπράσινες πλαγιές του, που ναι, υπάρχουν ακόμα, και να απολαύσετε τα φθινοπωρινά χρώματα των δασών που απλώνονται μέσα και γύρω από το Τατόι. 



Θα κάνετε και μερικές παρακάμψεις στη διαδρομή, για να φτάσετε στην συμπαθέστατη λίμνη Μπελέτσι, με τον μίνι ζωολογικό κήπο στη μια της όχθη, να επισκεφθείτε το φαντασμαγορικό Σπήλαιο του Πανός. 
Τα μονοπάτια Είναι άπειρα, πανέμορφα, ιδανικά για πεζοπορία και mountain bike, μικρά και μεγαλύτερα, κατάλληλα για αρχάριους και προχωρημένους. 
Μπορείτε να τα διασχίσετε μόνοι σας, ή οργανωμένα μαζί με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Αθηνών και Αχαρνών. Μπορείτε να πάρετε ιδέες για τις διαδρομές σας από το επίσημο site του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ή να... αυτοσχεδιάσετε, ανακαλύπτοντας τις δικές σας –αρκεί να διαθέτετε μια σχετικά καλή αίσθηση προσανατολισμού.

Τα καταφύγια
Δύο ωραιότατα, και άρτια οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια, το Μπάφι (το οποίο διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Αθηνών) και το Φλαμπούρι, ολοκληρώνουν την εμπειρία της απόδρασης στο βουνό –ναι, κι ας βρίσκεστε μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας– φροντίζοντας και για τη διανυκτέρευσή σας. 


Οι τιμές ξεκινούν από 10€ το άτομο, ενώ θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το sleeping bag σας. Πληροφορίες για το Φλαμπούρι θα βρείτε στα τηλέφωνα 210 2464666 και 6972 256215, και για το Μπάφι στα 210 2403556 και 210 2469050. Σημειώστε πως και τα δύο είναι ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα, αλλά μπορούν να σας φιλοξενήσουν και τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης.

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος
Στο λόφο Χαϊδαρίου, σχεδόν δίπλα στη Μονή Δαφνίου, ο Διομήδειος Κήπος είναι ο μεγαλύτερος/ ομορφότερος/ εντυπωσιακότερος και πιο άγνωστος στο ευρύ κοινό βοτανικός κήπος της Ανατολικής Ευρώπης. 


Είναι, επίσης, ο μόνος βοτανικός κήπος στον κόσμο που διαθέτει «ιστορικό τμήμα», που φιλοξενεί φυτά που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα –όπως ο νάρθηκας, Ferula communis, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους ή το κώνειο, Conium maculatum, που σκότωσε τον Σωκράτη– και ο μοναδικός βοτανικός κήπος στα 1.860 στρέμματα του οποίου συνυπάρχουν η φυσική δασική βλάστηση με καλλιεργούμενα φυτά και λουλούδια.
Μόνο ξεκινήστε νωρίς, γιατί ο κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό μόνο μέχρι τις 14.00 τις καθημερινές, και μέχρι τις 15.00 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.



Κτήμα Συγγρού
Αλλιώς γνωστό και ως πάρκο Συγγρού ή άλσος Συγγρού. Τι σημασία έχει το όνομα, όμως; Η αγαπημένη όαση των κατοίκων των Βορείων Προαστίων είναι ένα κανονικότατο δάσος πνιγμένο στα πεύκα, τους ελαιώνες, τις αμυγδαλιές και τα περιβόλια, που αυτήν την εποχή ευωδιάζουν φθινόπωρο. 
Τα χωμάτινα μονοπάτια που τα διατρέχουν σχεδόν προκαλούν για πολύωρες πεζοπορίες, ενώ αν έχετε πιτσιρίκια σημειώστε και την ύπαρξη της φροντισμένης παιδικής χαράς.

Πέραν του φυσιολατρικού, το Δάσος Συγγρού παρουσιάζει και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον: η μοναδική στην Ελλάδα ορθόδοξη νεογοτθική εκκλησία, αυτή του Αγίου Ανδρέα, βρίσκεται κρυμμένη πίσω από την πυκνή του βλάστηση, όπως και το σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού. 
Και τα δύο μνημεία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Εθνικός Κήπος
Βασικό πλεονέκτημα: Δεν χρειάζεται καν να οδηγήσετε. Το μετρό σας αφήνει ακριβώς έξω από μια εκ των πιο πράσινων, πιο γαλήνιων και πιο… παραγνωρισμένων αθηναϊκών οάσεων. 


Μεγάλος και καταπράσινος, ο πάλαι ποτέ «Βασιλικός Κήπος», έμπνευση της Αμαλίας και δημιουργία του Γερμανού κηπουρού της, Friedrich Schmidt, εκτείνεται σε 155 στρέμματα –ή 285, αν προσθέσουμε και τα στρέμματα του Κήπου του Ζαππείου, με τον οποίο επικοινωνεί– και φιλοξενεί έναν μίνι ζωολογικό κήπο, παιδική χαρά, δύο λιμνούλες, και το café Ο Κήπος, που σερβίρει μεταξύ άλλων (τσιμπημένες) ουζοποικιλίες στη σκιά των δέντρων. Το πραγματικό αξιοθέατο, όμως, εδώ είναι τα πλακόστρωτα μονοπάτια, που περνούν κάτω από θεόρατους κορμούς δέντρων και πλάι σε καταπράσινα ξέφωτα, όπου οικογένειες και παρέες στρώνουν τις κουβερτούλες του πικνίκ. Μόνο εσείς λείπετε από το σκηνικό.

Τατόι
Πικνίκ στη σκιά των ανακτόρωνΣκιερά μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές, οικογένειες σε πικνίκ, καταπράσινα τοπία, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και όμορφα κτίρια που γερνούν ξεχασμένα. 
Την «είσοδο» των κτημάτων θα την βρείτε ανεβαίνοντας από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης, και αρκετά αφού περάσετε την αεροπορική βάση της Δεκέλειας στη λεωφόρο Τατοΐου, στο δεξί σας χέρι –θα δείτε είτε την κόκκινη κορδέλα της Ελληνικής Αστυνομίας, είτε την ουρά από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Μαμάδες με καροτσάκια, ζευγάρια με ποδήλατα, παρέες που απλώνουν τραπεζομάντηλα του πικνίκ κάτω από τα δέντρα, παιδιά που τρέχουν με τα σκυλάκια και τα ποδήλατά τους, ένας ζωγράφος που έχει στήσει το τελάρο του μπροστά από το ανάκτορο, ένας κύριος με τον εννιάχρονο γιο του που μας ρωτά αν είναι ακόμα επισκέψιμοι οι βασιλικοί τάφοι, «είχα έρθει τότε που πέθανε η Φρειδερίκη» λέει. 
Η μισή Αθήνα μοιάζει να είναι εδώ πάνω, στα μονοπάτια που ξεκινούν από την τριπλοκλειδωμένη κίτρινη καγκελόπορτα και διασχίζουν τα 42.000 στρέμματα των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι.

Οι διαδρομές, τα καταπράσινα τοπία, τα σπάνια δέντρα που φυτεύτηκαν εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα για να δημιουργήσουν ένα δάσος σχεδόν εκ του μηδενός, η ησυχία που όσο περισσότερο σκέφτεσαι πως βρίσκεσαι μόλις 18 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα τόσο περισσότερο σε εντυπωσιάζει, και η αρχιτεκτονική των πιο αναπάντεχων κτιρίων –από τους στάβλους μέχρι το οινοποιείο, και από το κτίριο της φρουράς μέχρι τον ξενώνα. «Τατόι» δεν είναι μόνο το ανάκτορο, αλλά σαράντα συνολικά κτίρια, εκ των οποίων τα εικοσιεννιά έχουν ανακηρυχθεί, δικαίως, διατηρητέα.

Λόφος Φιλοπάππου
Επτακόσια ολόκληρα στρέμματα πνιγμένα στα πεύκα, χωμάτινα μονοπάτια ιδανικά για εξερευνήσεις, ξύλινα γεφυράκια, συν το sightseeing που προσφέρουν οι δημιουργίες του Δημήτρη Πικιώνη που τον στολίζουν και το εντυπωσιακό μνημείο του Γάιου Ιούλιου Αντίοχου Φιλόπαππου που του έδωσε το όνομά του.


Αν αυτοί δεν είναι λόγοι αρκετοί για να ανηφορίσετε τα πλακόστρωτα δρομάκια του –ή τον περιφερειακό από τα Πετράλωνα, οι λάτρεις της οδήγησης– προσθέστε και την καλύτερη, με διαφορά, θέα στην Ακρόπολη ολόκληρης της Αθήνας.


Αν έρθετε προετοιμασμένοι με καλαθάκια του πικνίκ και καρό τραπεζομάντηλα, θα στρωθείτε στη σκιά των φουντωτών πεύκων του λόφου. Αν, πάλι όχι, θα ακολουθήσετε μετά την βόλτα σας το περίφημο πλακόστρωτο (του Πικιώνη, τα είπαμε) που ξεκινά στο δεξί σας χέρι λίγο πιο πάνω από τον Λουμπαρδιάρη, και θα κατηφορίσετε από το διπλανό λοφάκι της Πνύκας στην «πίσω» πλευρά του Θησείου, για να πιάσετε τραπεζάκι σε κάποιο μαγαζί.


Άλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής
Αν υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα που υπάρχει περίπτωση να πετύχετε στρωμένο με κιτρινισμένα φύλλα δέντρων, που κάνουν τον χαρακτηριστικό ήχο όταν τα πατάτε, αυτό είναι το Άλσος της Καισαριανής. 


Πανέμορφο και καταπράσινο, όλο πλακόστρωτα δρομάκια και προσεκτικά μελετημένες γωνιές: γκαζόν σε αρκετά σημεία, ξύλινες περιφράξεις, περίτεχνα παγκάκια και μια φροντισμένη παιδική χαρά για να μη βαρεθούν τα πιτσιρίκια σας, το μικρούλι πάρκο είναι ό,τι πρέπει για τις φθινοπωρινές μέρες που θέλετε να… πατήσετε λίγο χώμα, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθείτε πολύ από το κέντρο της Αθήνας.

Ένα συμπαθέστατο café σερβίρει τα απαραίτητα σε αναψυκτικά, αλκοόλ και σνακ, ενώ αν… νυχτώσετε τα φημισμένα ταβερνάκια γύρω του προσφέρονται για το ιδανικότερο κλείσιμο της ημέρας.



Πηγή:in2life.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου