Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Σούπες για τις κρύες μέρες του χειμώνα

  No comments    
categories: 

Η σούπα είναι είδος φαγητού που γίνεται με βράσιμο σε νερό ή άλλα υγρά στερεών τροφών όπως κρέας και λαχανικά. Για να πυκνώσουν οι σούπες χρησιμοποιούνται συνήθως αμυλούχες τροφές, όπως ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά ή σιτάρι.
Ζεστές σούπες καταναλώνονται κυρίως το χειμώνα καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, καθώς απορροφούνται εύκολα οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ελληνικές σούπες χαρακτηρίζονται από την απλότητα των υλικών και την προετοιμασία τους. Σε αντίθεση με αρκετές άλλες χώρες αποφεύγεται το αλεύρι. Το άμυλο για το πήξιμο της σούπας προέρχεται συνήθως από ρύζι, ζυμαρικά ή όσπρια.
Ορισμένες θρησκευτικές εορτές συνοδεύονται κατά παράδοση από την κατανάλωση σούπας:
την ημέρα των Χριστουγέννων καταναλώνεται κοτόσουπα.
την Καθαρά Δευτέρα σε πολλές περιοχές μοιράζεται φασολάδα.
το Πάσχα, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τρώγεται παραδοσιακά μαγειρίτσα.

Βελουτέ τραχανά με τραγανούς κύβους φέτας


Υλικά
Για τον τραχανά
1½ φλιτζ. τσαγιού ξινός τραχανάς
4 φλιτζ. τσαγιού νερό ή 1/2 κύβο λαχανικών
ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
60 ml ελαιόλαδο

Για τους κύβους φέτας
200 γρ. φέτα, σε κύβους
περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
(για το πανάρισμα)
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Τραχανάς:
Ζεσταίνουμε το νερό ή το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά (προσέχουμε γιατί φουσκώνει και «αφρίζει»).

Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά περισσότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας (αν έχουμε τραχανά χύμα, υπολογίζουμε ότι σε γενικές γραμμές ο ξινός μαγειρεύεται συνήθως σε 10 - 15 λεπτά). Πρέπει να μαλακώσει και να φουσκώσει καλά, για να πολτοποιηθεί εύκολα.

Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο μείγμα. Αν δεν χωράει όλη η ποσότητα στο μπλέντερ (ή αν κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι), την πολτοποιούμε σε δύο δόσεις, βάζοντας το μισό λάδι σε κάθε δόση. Αφήνουμε τη βελούδινη σούπα κατά μέρος, ζεστή.

Κύβοι φέτας:
Εν τω μεταξύ, βάζουμε κρύο νερό σε ένα μπολ και σε ένα πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε όλα μαζί τα κυβάκια φέτας στο νερό και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε αμέσως, αφήνοντας να στραγγίξει το νερό από τις τρύπες της κουτάλας.

Τα ρίχνουμε στο πιάτο με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας. Τα τινάζουμε, παίρνουμε μικρές δόσεις και τα τηγανίζουμε, γυρίζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, για 1 - 2 λεπτά. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το τυρί.

Σερβίρουμε την κρεμώδη σούπα σε βαθιά πιάτα και βάζουμε από μερικά κυβάκια στο κέντρο της σούπας, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Ψαρόσουπα

Υλικά

3-4 πατάτες
5 μέτρια κρεμμύδια
5 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
800 γρ. ψάρι μπακαλιάρο
ρύζι
λάδι
2 αυγά
3 λεμόνια
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα λαχανικά και τελευταίο το σέλινο μέσα σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε λίγο λάδι και τα βράζετε.
Βγάζετε τα λαχανικά από την κατσαρόλα, προσθέτετε στο ζουμί που έχει μείνει από τα λαχανικά, το ψάρι και βράζετε 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά.
Το ψάρι είναι έτοιμο όταν "σκάσει" στην ουρά.
Βγάζετε το ψάρι από την κατσαρόλα και στραγγίζετε την ψαρόσουπα, ώστε να μη μείνουν λέπια.
Ρίχνετε πάλι την ψαρόσουπα στην κατσαρόλα, προσθέτετε το ρύζι και σιγοβράζετε.
Χτυπάτε σ' ένα πιάτο τα αυγά και τα λεμόνια, προσθέτετε μία κουταλιά από την σούπα και συνεχίζετε το χτύπημα.
Το ρίχνετε όλο μέσα στην ψαρόσουπα, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Κρεατόσουπα με ξινό τραχανά

Υλικά
μοσχάρι 800 γρ., κατάλληλο για βραστό 
(ποντίκι ή ελιά) κομμένο σε κύβους
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα 
σε χοντρές ροδέλες
 2 κλωνάρια σέλινο πλυμένα και χοντροκομμένα
 1 κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο
 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά ξινό 
αλάτι
πιπέρι
 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
 2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
Διαδικασία

Βράζετε 1 1/2 λίτρο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι και ρίχνετε το κρέας.
Το ξαφρίζετε καλά και προσθέτετε το λάδι και το κρεμμύδι.
Βράζετε 35'. Κατόπιν αφαιρείτε το κρεμμύδι, προσθέτετε τα καρότα. τις πατάτες και το σέλινο και συνεχίζετε το βράσιμο 30' σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.
Κατόπιν προσθέτε στη σούπα τον τραχανά και σιγοβράζετε το φαγητό 11'-13' ακόμη για να μαλακώσει και ο τραχανάς. (Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμη μαζί με το τραχανά).
Αλατοπιπερώνετε τη σούπα και τη σερβίρετε καυτή με χωριάτικο ψωμί.

Πηγή:icookgreek.com/gastronomos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου