Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα με Cointreau


Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου». 
Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».
Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. 
Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι "για την εταιρεία", "για το μαγαζί" κ.λ.π.(el.wikipedia.org)
Μια εύκολη βασιλόπιτα-κέικ που μοσχοβολάει εσπεριδοειδή.
Υλικά

(Μερίδες: 10-12)


370 γρ. Αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ταψί
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

500 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα
6 αυγά

1 πορτοκάλι, το ξύσμα (ακέρωτο)
100 γρ. Cointreau

βούτυρο, λιωμένο, για το ταψί


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. 

Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη, ρίχνοντας έπειτα τα αβγά και το Cointreau. 
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22-24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα βάζοντας και το φλουρί. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC-160οC για μία ώρα.
 Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη. 

Πηγή:steliosparliaros.gr

1 σχόλιο: