Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μικρό Χωριό (Παλαιό & Νέο) Ευρυτανίας

Όχι δεν είναι αντίπαλα..., απεναντίας και τα 2 μαζί συμμαχούν να μας εκπλήξουν ευχάριστα.Το καθένα για το δικό του λόγο. Δείτε γιατί!
ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ
(ΠΑΛΑΙΟ & ΝΕ0)
Στο 12ο χλµ. της διαδροµής από το Καρπενήσι και κατά µήκος της κατάφυτης κοιλάδας του Καρπενησιώτη συναντάµε τη διασταύρωση για Μεγάλο και Μικρό Χωριό. Παρά το... όνοµά του, το Μικρό Χωριό (χωρισµένο σε δύο οικισµούς) κουβαλάει... µεγάλη ιστορία!
Λέγεται ότι εδώ έπλυναν το νεκρό σώµα του Μάρκου Μπότσαρη µετά τη µάχη στο Κεφαλόβρυσο (1823), στην Κατοχή λειτούργησε εδώ το τυπογραφείο της Αντίστασης, ενώ τον Δεκέµβριο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης µε τους αντάρτες του αντιµετώπισε εδώ τάγµα 2.000 Ιταλών. Χρονιά-ορόσηµο το 1963, όταν το χωριό χτυπήθηκε από κατολίσθηση, στην οποία 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -θα ήταν περισσότεροι αν δεν ήταν Κυριακή, οπότε ο κόσµος βρισκόταν στην εκκλησία.
Ένα χρόνο αργότερα, σε απόσταση 2,5 χλµ., στους «πρόποδες» του Παλιού, σχεδιάστηκε από το τεχνικό γραφείο Δοξιάδη το Νέο Μικρό Χωριό, για να στεγάσει τους κατοίκους.
Πιο τουριστικό, µπορεί να περηφανεύεται για ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, το Country Hellas Club, και τη φηµισµένη ταβέρνα του Νασιόπουλου, το Χωριάτικο. Μην κάνετε, όµως, το λάθος και αρκεστείτε µόνο στον νέο οικισµό! Αν και λιγότερο ανεπτυγµένο τουριστικά, και µε µόλις 3 µόνιµους κατοίκους πλέον, το Παλαιό... Μικρό Χωριό δεν αποκαλείται άδικα «το µπαλκόνι της Ευρυτανίας», αφού η απαράµιλλη θέα του σε όλη την κοιλάδα της Ποταµιάς κόβει την ανάσα!
Ακολουθήστε τις πινακίδες, κάντε µια στάση στην αλπικής οµορφιάς λίµνη που σχηµατίστηκε από την κατολίσθηση και σύντοµα θα βρεθείτε µπροστά σε µια πλατεία... κινηµατογραφικής οµορφιάς, µε πέτρινες βρύσες και τρεχούµενα νερά, ενώ το όνειρό σας για χαλάρωση ικανοποιούν ένας παραδοσιακός ξενώνας και ένα οικογενειακό ταβερνάκι. Tip: Πάρτε µια γεύση από την ιστορία του τόπου στο Λαογραφικό Μουσείο.
Αξιόλογη πρόταση φαγητού, λίγο έξω από το Μικρό Χωριό, είναι το Μεσοστράτι, όπου µαγειρεύει η φηµισµένη Αντιγόνη, γνωστή από την ταβέρνα της στο Κρίκελλο.Για καφέ, στο cozy café Οικείο!
Χελιδόνα
Καθώς φτάνουµε στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού µε τις βρύσες, µας καλωσορίζει αυτή η ταβερνούλα, που αποτελεί λόγο για να ανηφορίσει κανείς µέχρις εδώ!
Έχοντας θέα που «αγκαλιάζει» όλη την Ποταµιά, αράζουµε δίπλα στο τζάκι και αφήνουµε τον Παναγιώτη (µάγειρα και έναν από τους ελάχιστους µόνιµους κατοίκους του χωριού) µαζί µε την εδώ και 20 χρόνια ντόπια µαγείρισσα κυρα-Μαρία να µας µυήσουν σε παραδοσιακές γεύσεις.
Must το ζυγούρι µε χυλοπίτες, ο κόκορας κρασάτος, η γίδα βραστή και, φυσικά, οι χωριάτικες πίτες, ενώ δεν λείπει το κυνήγι!
Για το τέλος, αφήστε χώρο για την πορτοκαλόπιτα από τα χεράκια της αδελφής του, Ρούλας. Tip: Το καλοκαίρι, τα τραπεζάκια έξω στην πλατεία είναι όνειρο!
Πηγή:travelstyle.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου