Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Γαύρος μαρινάτος

  No comments    
categories: 

Ο μαρινάτος γαύρος θα ικανοποιήσει τους λάτρεις ψαρικών και θαλασσινών.
Ένα καλοκαιρινό πιάτο,που μπορεί να αποτελέσει άριστο συνοδευτικό για το ούζο και το τσίπουρο σας αλλά και για συνοδευτικό των οσπρίων.

Υλικά

½ κιλό γαύρος
3 κουταλιές σούπας ημίχοντρο αλάτι (ριζάτο)
Ξύδι 
ελαιόλαδο
2 μέτρια καρότα
τα φύλλα από 1-2 κλαδιά σέλινο
κόκκοι πιπεριού
2-3 σκελίδες σκόρδο
προαιρετικά ψιλοκόβουμε και μια πιπερίτσα καυτερή
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το γαύρο και αφαιρούμε τα κεφάλια και τα εντόσθια.
Δεν χρειαζόμαστε μαχαίρι, τα κόβουμε με το χέρι. Φιλετάρουμε
Σε κάθε ψαράκι και στο χώρο που ήταν τα εντόσθια,βάζουμε τον αντίχειρά μας και πιέζουμε προς την ουρά να ανοίξει . Τραβάμε το κεντρικό κόκκαλο και το αφαιρούμε προσέχοντας να μη χωρίσει στα δύο το ψάρι μας.


Ξεπλένουμε καλά κάθε φιλέτο και το απλώνουμε σε ένα σκεύος με το άνοιγμα προς τα πάνω. Όταν έχει στρωθεί όλος ο πάτος του σκεύους αλατίζουμε.
Συνεχίζουμε βάζοντας σε στρώσεις φιλέτα και αλάτι μέχρι να τελειώσουν,καλύπτουμε με το ξύδι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Τα φιλέτα πρέπει να έχουν αλλάξει χρώμα, να έχουν ασπρίσει. Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη της ντομάτας και ψιλοκόβουμε το σέλινο.
Βγάζουμε τα φιλέτα από το ξύδι και χωρίς να τα ξεπλύνουμε τα βάζουμε σε γυάλινο μπολ που σκεπάζεται, σε στρώσεις με το σέλινο και το καρότο.
Σκορπάμε τις σκελίδες του σκόρδου και τους κόκκους του πιπεριού και καλύπτουμε εντελώς με ελαιόλαδο. Αφήνουμε να μείνει 2-3 ώρες ακόμη και σερβίρουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες πάνω κάτω.

πηγη:cretangastronomy.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου