Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Βάφτιση: Δικαιολογητικά βάφτισης


Αλήθεια, ποια είναι τα χαρτιά που χρειαζόμαστε προκειμένου να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η βάφτιση μας με απόλυτη επιτυχία;
Μπορεί η συγκέντρωση των δικαιολογητικών να μην είναι τόσο ευχάριστη και δημιουργική όσο η αναζήτηση των βαφτιστικών, του προσκλητηρίου, της μπομπονιέρας και… της τούρτας, είναι όμως άκρως απαραίτητη!



Πριν από τη βάφτιση
-Προσκομίζουμε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού (την οποία θα αναζητήσουμε στο δήμο που έχουμε δηλώσει τη γέννησή του) στον εφημέριο του ναού της ενορίας μας.
-Αν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε τη βάφτιση σε κάποια άλλη εκκλησία –και όχι στην ενορία μας– ζητάμε από τον εφημέριο του ναού της ενορίας μας να μεταβιβάσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του μικρού μας στο ναό στον οποίο επιθυμούμε να τελεστεί το Μυστήριο.
-Ακόμα ένα χαρτί το οποίο θα πρέπει να πάμε στην εκκλησία που έχουμε επιλέξει, είναι το πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού στο οποίο αναγράφεται «διά τη βάπτιση». Είναι το χαρτί το οποίο μας έδωσαν στο ληξιαρχείο όταν δηλώσαμε το μωρό μας μετά τη γέννησή του.
-Όταν θα πάμε να κλείσουμε ημερομηνία στην εκκλησία, δεν ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας τις αστυνομικές μας ταυτότητες και το πιστοποιητικό γάμου μας.
-Τις αστυνομικές μας ταυτότητες είναι απαραίτητο να τις έχουμε μαζί μας και την ημέρα της βάφτισης, μιας και πριν ξεκινήσει το Μυστήριο θα πρέπει να τις επιδείξουμε και να υπογράψουμε για το όνομα και το θρήσκευμα του μωρού μας. Μετά από εμάς, σειρά για να δηλώσουν τα στοιχεία τους έχουν και οι νονοί.


Μετά τη λήξη του Μυστηρίου
-Αφού ολοκληρωθεί το Μυστήριο, ο ιερέας εκδίδει τη δήλωση της βάφτισης. Πρόκειται για ένα χαρτί το οποίο θα πρέπει να καταθέσουμε στο ληξιαρχείο του τόπου βάφτισης μέσα σε δέκα ημέρες. 
-Μαζί μας θα πρέπει να έχουμε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του μωρού καθώς επίσης και μία βεβαίωση από τον ιερέα χαρτοσημασμένη με κληρικόσημο. 
-Η δήλωση της βάφτισης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ενενήντα ημέρες από τη τέλεση του Μυστηρίου διαφορετικά θα κληθούμε να πληρώσουμε το αντίστοιχο πρόστιμο.

Επόμενο βήμα; Η δήλωση του ονόματος! 
Αυτή, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε εξήντα ημέρες στο ληξιαρχείο της περιοχής που έχει δηλωθεί η γέννηση του μωρού μας ή στον τόπο κατοικίας μας. Ως γονείς, θα πρέπει να επισκεφτούμε και οι δύο μαζί το ληξιαρχείο έχοντας μαζί τις αστυνομικές μας ταυτότητες ή τα διαβατήριά μας. Αν κάποιος από τους δυο μας δεν μπορεί, τότε χρειάζεται να συνταχτεί μια εξουσιοδότηση.
Πηγή: paidimag.gr/Μάρθας Αγγελοπούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου