Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Παροιμίες

Στις σοφές κουβέντες ανήκουν οι Παροιμίες.Είναι λαϊκές φράσεις που με λίγα λόγια εκφράζουν μια σημαντική αλήθεια αλλά με αλληγορικό τρόπο. Οι παροιμίες είναι αμέτρητες, περίπου 120.000 και ο ρόλος τους πολύτιμος.Οι πρώτοι συλλέκτες παροιμιών λένε πως ήταν ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης με περισσότερη όμως σιγουριά γίνεται λόγος για τη χαμένη συλλογή του Αριστοτέλη.

Από που όμως προέρχονται αυτές οι παροιμίες, πότε εμφανίστηκαν και πώς;

Οι ελληνικές παροιμίες ανάγονται στη βαθιά αρχαιότητα. Τότε οι πρόγονοι μας συνήθιζαν να γράφουν και να επιγράφουν στις προτομές του θεού Ερμή(Ερμές), που ήταν προστάτης των πεζοπόρων, διάφορα ηθικά παραγγέλματα κοινωνικά ωφέλιμα και διδακτικά.
Οι προτομές ήταν ορθογώνιες στήλες που τελείωναν με την προτομή του Ερμή και τις χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στις πύλες των τοιχών, στις εισόδους των σπιτιών, στους δρόμους και στα σταυροδρόμια.Στόχος των παροιμιών που γράφονταν επάνω στις "Ερμές" ήταν να απασχολούν το μυαλό των οδοιπόρων,ώστε να γίνεται πιο εύκολη η πεζοπορία. 


Έτσι γεννήθηκε η λέξη παροιμία που η ρίζα της προέρχεται από την πρόθεση παρά που σημαίνει κοντά και το "οιμός" που στην αρχαία γλώσσα σημαίνει οδός, δρόμος΄παρόδιος δηλαδή παροιμία όπως μας αναφέρουν οι Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Θεόφραστος κ.α.

Βέβαια αργότερα κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους δημιουργήθηκαν πολλές συλλογές παροιμιών για θρησκευτικούς λόγους.
Φυσικά παροιμίες συναντάμε σε όλους τους λαούς σε όποιο επίπεδο ανάπτυξης κι αν βρίσκονται.

Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο:
"Το Λεξικό της Λαϊκής Σοφίας" του Τ.Νατσούλη      

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου