Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Κρητικό Παξιμάδι

  No comments    
categories: 


Το πιο χαρακτηριστικό παραδοσιακό προϊόν της κρητικής διατροφής είναι το παξιμάδι.

Χωρίζονται στο ντάκο που είναι μακρόστενο παξιμάδι και προέρχεται από μακρόστενη φραντζόλα, την κουλούρα ή κουκουβάγια που προέρχεται από μικρό στρογγυλό καρβελάκι με τρύπα στη μέση και τη ταμπακέρα που είναι σαν την κουλούρα αλλά χωρίς τρύπα στη μέση.

Το παραδοσιακό κρητικό παξιμάδι είναι κρίθινο με μια μικρή αναλογία σιταριού για να "δέσει" η ζύμη. Το σταρένιο φτιάχνεται από αλεύρι ολικής άλεσης.

Η χρήση του κριθαριού και του αλευριού της ολικής άλεσης κάνουν αυτό το παξιμάδι ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο, το τρώμε όμως με μέτρο αφού θερμιδικά ένα παξιμάδι αντιστοιχεί με τρεις φέτες ψωμιού.

Το παξιμάδι που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι σκληρό και κάπως αφράτο ενώ με το βρέξιμο πρέπει να παραμένει τραγανό χωρίς να διαλύεται. 

Το βρέξιμο δεν γίνεται κάτω από τη βρύση αλλά όπως μας συμβουλεύουν οι κρητικοί,βάζουμε νερό σ΄ένα βαθύ πιάτο και ακουμπάμε μέσα το παξιμάδι για δευτερόλεπτα, ώστε να μαλακώσει αλλά να μην διαλυθεί.

Το παξιμάδι μπορεί να μας δώσει ένα ωραίο πρωινό ή ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. 

Η κλασική παραδοσιακή συνταγή!



Βρέχουμε το παξιμάδι, τρίβουμε από πάνω με τον τρίφτη μια ντομάτα βάζουμε λίγο αλάτι, συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω το τυρί που μπορεί να είναι ξινομυζήθρα ή φέτα ή ανθότυρο για πιο ελαφρύ ή κατίκι, το τυρί πρέπει να είναι σε χοντρά θρύμματα, τελειώνουμε εάν θέλουμε με λίγες ελιές μικρού μεγέθους. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και ρίγανη.

Σαν πρωινό μπορούμε να σερβίρουμε το ντάκο μας με ντομάτα και αυγό ποσέ.



 Βρέχουμε το παξιμάδι μας, τρίβουμε την ντομάτα με τον τρίφτη επάνω στο παξιμάδι, λίγο αλάτι, λίγη ρίγανη και επάνω τοποθετούμε το αυγό μας, τελειώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου