Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Πουγγιά Αστυπάλαιας.


Όσοι είστε λάτρεις των τυριών, δοκιμάστε μία παραδοσιακή συνταγή της Αστυπάλαιας, τα πουγκιά (είτε γλυκά, είτε αλμυρά), τα οποία μοιάζουν με καλτσούνια και περιέχουν χλωρή.
Από τα πιο ξεχωριστά τοπικά προϊόντα του νησιού είναι η χλωρή, ένα λευκό τυρί που μοιάζει πολύ σε γεύση και εμφάνιση με τον ανθότυρο βέβαια όσοι δεν μπορούν να την προμηθευτούν θα χρησιμοποιήσουν ανθότυρο.

Υλικά

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
3 κουτ. της σούπας λάδι
Νέρο όσο χρειαστεί

Γέμιση αλμυρή
Κοπανιστή 
(εαν η κοπανιστή είναι πολύ πικάντικη 
την ανακατεύουμε με λίγη φέτα)
1 αυγό
Λίγο νερό
Λίγο δυόσμο

Γέμιση γλυκιά
300 γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
(τοπικά χρησιμοποιούν τη χλωρή)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
λίγο ζεστό νερό ή γάλα


Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε ένα μπωλ τα υλικά της ζύμης, από τα στερεά προς τα ρευστά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει αφράτη ζύμη (όχι πολύ σφιχτή). Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε στην συνέχεια πιέζοντας τα ώστε να γίνουν στρογγυλές πιτούλες.
Για τη γλυκιά γέμιση
Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό τα υλικά της γέμισης έτσι ώστε να λιώσουν και να γίνει ένα απαλό μίγμα,προσοχή όχι νερουλό
Γεμίζουμε με τη γέμιση τις στρογγυλές πιτούλες. και τα κλείνουμε καλά σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Τηγανίζουμε τα πουγκιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τις βγάζουμε τοποθετώντας τες σε αποροφητικό χαρτί.
Τα γλυκά πουγκιά τα πασπαλίζουμε με μέλι και κανέλα.

πηγη:astypalaia-island.gr/
oneman.gr/astypalea.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου