Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μαγειρεύοντας τον μπακαλιάρο




Δύο φορές επιτρέπει η εκκλησία την κατανάλωση ψαριού μέσα στη Σαρακοστή: την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που ο παστός μπακαλιάρος πήρε την πρώτη θέση στο ελληνικό τραπέζι αυτές τις μέρες, Άλλωστε οι Πορτογάλοι, που τον μαγειρεύουν με περισσότερους από 400 τρόπους (!), τον λένε «ψάρι του βουνού»… 

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η κάτασπρη, αφράτη σάρκα του μπακαλιάρου, προσφέρεται για πολλά νόστιμα πιάτα και η ελληνική κουζίνα έχει κάμποσα να δείξει –εκτός από τον κλασικό τηγανητό μπακαλιάρος με σκορδαλιά
Το πιο σημαντικό στοιχείο για ένα ωραίο πιάτο με μπακαλιάρο, είναι η πολύ καλή ποιότητά του. Ο καλύτερος παστός μπακαλιάρος, θεωρείται πως είναι της Ισλανδίας με δεύτερο της Νορβηγίας που τον βρίσκουμε και ευκολότερα. 
Θα προτιμήσουμε ένα χοντρό κομμάτι με λευκό κρέας και θα κοιτάξουμε να έχει το αλάτι μια ελαφριά λάμψη (αλλιώς έχει τραβήξει υγρά, έχει χάσει την προστασία του και δεν θα είναι ζουμερός). 
Ένα τέτοιο κομμάτι, θα το ξαλμυρίσουμε για 18 ώρες αλλάζοντας κάθε 4 ώρες νερό. Θα ξαλμυριστεί καλύτερα αν το βάλουμε μέσα στο νερό ακουμπισμένο σε ένα στραγγιστήρι με πόδια ώστε το αλάτι να κάθεται στον πάτο. 
Στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, υπάρχει και έτοιμος ξαλμυρισμένος μπακαλιάρος φιλέτο. Χρειάζεται να προσέξουμε δύο σημεία αν τον προτιμήσουμε: θα βγάλουμε την πέτσα όταν είναι ακόμα παγωμένος –αλλιώς θα φύγει και μεγάλο κομμάτι σάρκας μαζί με την πέτσα- και θα τον μαγειρέψουμε πολύ λιγότερο χρόνο από τον άλλο, 7-8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση το φαγητό, είναι αρκετά.


Μπακαλιάρος αγιορείτικος με πατάτες και κόκκινη σάλτσα



Ανήμερα του Ευαγγελισμού, όλα τα ελληνικά σπίτια, κατακλύζονται από οσμές παστού τηγανητού μπακαλιάρου. Τώρα γιατί επιλέγουμε παστό μπακαλιάρο; Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων που ζούσαν σε περιοχές μακριά από την θάλασσα να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι
Για όσους θέλουν να γευτούν κάτι διαφορετικό υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρευτεί ο μπακαλιάρος. Αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε δοκιμάστε…για αυτήν την 25η του Μάρτη τον αγιορείτικο μπακαλιάρο με κόκκινη σάλτσα, συνταγή του αγιορείτη μοναχού Επιφανείου.
Δείτε τη συνταγή:Μπακαλιάρος αγιορείτικος με πατάτες και κόκκινη σάλτσα
Μπακαλιάρος στιφάδο



Ο μπακαλιάρος παστός στιφάδο γίνεται με το κρεμμυδάκι ή κοκκάρι όπως λέγεται. Προτιμήστε το φρέσκο κοκκάρι κι ας έχει λίγο παραπάνω κόπο, η γεύση του είναι πολύ ανώτερη από το κατεψυγμένο. Αν αντέχετε τα καυτερά, προσθέστε μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
Μπορείτε να το συνοδέψτε με τηγανιτές πατατούλες και απολαύστε το.
Δείτε τη συνταγή:Μπακαλιάρος στιφάδο 



Αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου



Πεντανόστιμες μπακαλιαροκροκέτες που θα γίνουν ανάρπαστες από μικρούς και μεγάλους.Η εναλλακτική μας πρόταση για τον τηγανητό μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού.
Δείτε τη συνταγή:Αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου


Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά


Το έθιμο να τρώμε τηγανιτό μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.

Σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής η ορθοδοξία προβλέπει αυστηρή νηστεία.Επισήμως, μόνο δύο φορές επιτρέπεται (“καταλύεται”) το ψάρι μέσα στη Σαρακοστή. Η μία είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου και η άλλη την Κυριακή των Βαΐων. Και μια και ο Ευαγγελισμός είναι χαρμόσυνη γιορτή, εκτός από το ψάρι επιτρέπεται και το λάδι και το κρασί.
Και γιατί τηγανητό; Μα γιατί τηγανίζοντας με πολύ κουρκούτι τον μπακαλιάρο φεύγει η αρμύρα της σάρκας.

Δοκιμάστε τον τηγανιτό μπακαλιάρο με σκορδαλιά που ετοίμασε ο Βασίλης Καλλίδης
Δείτε τη συνταγή: Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά


πηγη:sofissecrets1.blogspot.com/athinorama.gr/ixomageiremata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου