Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Βάστα Αρκαδίας και η Αγία Θεοδώρα



Το Βάστα είναι χωριό στον Νομό Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Λύκαιου. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Μεγαλόπολης με έδρα τη Μεγαλόπολη. Από το Βάστα κατάγεται ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό από το 2016 είναι 27. 
Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το χωριό, πολύ κοντά στα σύνορα των νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας αλλά εντός των συνόρων του νομού Αρκαδίας, βρίσκεται ο δημοφιλής ναός της Αγίας Θεοδώρας που αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Βρίσκεται μέσα σ' ένα πυκνό δάσος με βελανιδιές και πλατάνια σε μικρή απόσταση από το χωριό Δασοχώρι (2 χλμ.). Το μαγικό σε αυτό το εκκλησάκι είναι τα μεγάλα δέντρα που φύονται στη στέγη του και ο ποταμός Χάραδρος που τρέχει ασταμάτητα χειμώνα καλοκαίρι από κάτω. Προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Αγία Θεοδώρα της Βάστα Πελοποννήσου
Πρόκειται για τοπική Αγία που έζησε τον 10ο αιώνα στην κεντρική Πελοπόννησο (σύνορα Μεσσηνίας- Αρκαδίας). Από μικρή αγάπησε τον θεάνθρωπο και λυτρωτή Χριστό και σ’ αυτόν αφιέρωσε τη ζωή της. Έζησε σαν μοναχός σε ανδρικό μοναστήρι της άνω Μεσσηνίας και έφτασε σε μεγάλο ύψος αγιότητας. Συκοφαντήθηκε όμως βάναυσα ότι άφησε έγκυο κοπέλα της περιοχής! Τα ήθη της εποχής εκείνης ήταν τέτοια, ώστε βιαστικά την καταδίκασαν σε θάνατο. 


Γιατί όμως, ενώ είχε πρόχειρη την απόδειξη της αθωότητας της σαν γυναίκα, και αφού αρνήθηκε τη συκοφαντία, δεν τη χρησιμοποίησε; Το λόγο γνωρίζει αυτή και ο Θεός. Γεγονός είναι ότι φορτώθηκε ξένη ντροπή και αποφάσισε να μαρτυρήσει από αγάπη. Τα τελευταία λόγια της ήταν: “Το σώμα μου να γίνει ναός, τα μαλλιά μου πελώρια δέντρα και το αίμα μου ποτάμι”. Σήμερα στον τόπο του μαρτυρίου της, στο χωριό Βάστα Αρκαδίας, υπάρχει εξωκλήσι που από δίπλα του περνάει ποτάμι και πάνω στη σκεπή του υπάρχουν κατά παράδοξο τρόπο 17 τεράστια δέντρα. Λεπτομερή βιογραφία της Αγίας, έγραψε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Θεόφιλος.

Διαδρομή
Ακολουθήστε την Εθνική Οδό προς Τρίπολη και συνεχίστε, όχι προς Σπάρτη αλλά
προς Μεγαλόπολη (Αθήνα - Μεγαλόπολη: 193 χιλιόμετρα). Στα 8,5 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη θα χρειαστεί να στρίψετε δεξιά προς Ίσαρη-Βάστα- Αγ. Θεοδώρα. 
H διαδρομή είναι πανέμορφη, μέσα στις καστανιές, ενώ θα περάσετε από τα χωριά Χωρέμης, Απιδίτσα και θα καταλήξετε στο πετρόκτιστο αρκαδικό χωριό Ίσαρης. 
Βγαίνοντας υπάρχει ένα κομμάτι χωματόδρομου για 1,5 χιλιόμετρο, που καταλήγει σε διασταύρωση στην οποία θα πρέπει να στρίψετε αριστερά, προς Αγ.Θεοδώρα, και όχι δεξιά προς Βάστα. Περνάτε δίπλα από το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και της Αγ. Ειρήνης και καταλήγετε στην Αγ. Θεοδώρα ύστερα από μια ασφάλτινη διαδρομή 6,5 χιλιομέτρων με αρκετές στροφές.

Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό αυθημερόν από την Αθήνα είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική είτε από καθαρά εκδρομική.


πηγη:el.wikipedia.org/newsbreak.gr/tanea.gr













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου