Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικες γλυκές λιχουδιές



Απομένουν μερικές μέρες ακόμη για να έρθουν τα Χριστούγεννα. Αυτή η εποχή του χρόνου έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και συναισθήματα για τον περισσότερο κόσμο.
Για να κάνετε την αρχή και να δώσετε το έναυσμα για την αρχή της γιορτής στο σπίτι σας διοργανώστε μικρές απογευματινές οικογενειακές συγκεντρώσεις με άρωμα Χριστουγέννων!
Βαφτίστε τις ως την οικογενειακή σας παράδοση των Χριστουγέννων.
Επιτραπέζια παιχνίδια, Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια για τα μικρά παιδιά, Χριστουγεννιάτικες ταινίες, ροφήματα και λιχουδιές θα δημιουργήσουν μία σπέσιαλ σπιτική εκδήλωση, μία οικογενειακή στιγμή που θα παραμένει αναλλοίωτη καθώς περνούν τα χρόνια.

Ξεκινήστε τις εορταστικές οικογενειακές σας στιγμές με ξεχωριστές λιχουδιές για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά!


Χριστουγεννιάτικο κέικ με cranberry


Η ιστορία κι η παράδοση του Christmas Cake κατάγεται από το 16ο αι. και αποτελεί μια εξέλιξη της Χριστουγεννιάτικης πουτίγκας.
Ίσως είναι από τις σημαντικότερες δημιουργίες που έχει να επιδείξει η εγγλέζικη κουζίνα. 
To χριστουγεννιάτικο κέικ είναι ένα πλούσιο κέικ με ξερά φρούτα, μπαχαρικά κι αλκοόλ το οποίο σιγοψήνεται για αρκετή ώρα στον φούρνο σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία. 
Παραδοσιακά ψήνεται έναν έως τρεις μήνες πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να υπάρχει χρόνος για το feeding (τάισμα στα αγγλικά).
Οι νοικοκυρές κάθε 2-3 μέρες ποτίζουν το ψημένο κέικ με αλκοόλ, συνήθως μπράντι, σέρι (ισπανικό κρασί) ή ουίσκι μέσα από τρυπίτσες στην επιφάνειά του.
Παρακάτω θα δείτε πως θα φτιάξετε το πιο νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό χριστουγεννιάτικο κέικ cranberry για εσάς και τους οικείους σας.


Ζάχερ τόρτε (Sachertorte) το διάσημο βιεννέζικο γλυκό



Το ζάχερ τόρτε (sachertorte) είναι ένα κέικ σοκολάτας που δημιούργησε ο Franz Sacher το 1832, για τον πρίγκιπα Klemens Wenzel von Metternich στην Βιέννη όταν ανέθεσε στον προσωπικό του σεφ να φτιάξει ένα πρωτότυπο επιδόρπιο για κάποιους σημαντικούς του καλεσμένους. 
Ο επικεφαλής σεφ ήταν άρρωστος και το βάρος έπεσε στον 16χρόνο Franz Sacher, που ήταν εκπαιδευόμενος μάγειρας στην κουζίνα του πρίγκιπα, στο δεύτερο έτος του. 
Είναι μια από τις πιο διάσημες Βιεννέζικες σπεσιαλιτέ.
Η αυθεντική ζάχερ τόρτε φτιάχνεται μόνο στην Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ.
Φτιάξτε το δικό σας Ζάχερ τόρτε!


Στόλεν (Stollen)


Το Στόλεν είναι ένα αρτοσκεύασμα σαν κέικ με ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και αμυγδαλόπαστα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη. Πρόκειται για παραδοσιακό γερμανικό έδεσμα που τρώγεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Όταν πρωτοεμφανίστηκε το στόλεν ήταν απλά ένα νηστίσιμο Χριστόψωμο. Σύμφωνα με το δόγμα της καθολικής εκκλησίας απαγορευόταν η χρήση βούτυρου και καρυκευμάτων στο στόλεν.
Η γραφειοκρατία και οι αυστηροί νόμοι του Βατικανού περιόριζαν πολύ τους Σάξονες αρτοποιούς της εποχής, οι οποίοι θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν βούτυρο εφόσον το λάδι ήταν ακριβό και δυσεύρετο. Περί το 1450 ο πρίγκιπας-εκλέκτορας Ερνέστος της Σαξονίας και ο αδελφός του, δούκας Αλβέρτος Γ΄, ζήτησαν με μια επιστολή από τον Πάπα Νικόλαο Ε΄ να επιτρέψει τη χρήση βουτύρου αντί για λάδι για το ψήσιμο. Το αίτημα δεν έγινε τότε δεκτό, αλλά το 1491 ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ έδωσε τελικά την έγκρισή του για το βούτυρο με την προϋπόθεση, να καταβάλλεται στην εκκλησία ένα είδος φόρου σε χρυσό κάθε χρόνο. Στη διάρκεια των επόμενων χρόνων το Χριστόψωμο εμπλουτίστηκε με ξηρούς καρπούς και φρούτα ξερά και ανακηρύχτηκε γλυκό των Χριστουγέννων.
Στην αγορά της Δρέσδης από το 16ο αιώνα, οι αρτοποιοί συνήθιζαν να προσφέρουν για την περίοδο των εορτών ένα ή δύο στόλεν στον ηγεμόνα τους που ζύγιζαν περίπου 16 κιλά έκαστο. Η παράδοση αυτή σταμάτησε μόνο το 1918 με την πτώση της μοναρχίας.
Σήμερα το κέικ χριστόλεν ή στόλεν (christollen/Stollen) σερβίρεται παντού στη Γερμανία και είναι πρωταγωνιστής των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων θεωρείται η λιχουδιά της χώρας με ιδιαίτερη προέλευση τη Δρέσδη.


Μήλα βουτηγμένα σε καραμέλα 


Γευστική λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους, εντυπωσιακά Χριστουγεννιάτικο.
Το μήλο της Χιονάτης συναντά την ζεστή καραμέλα και μετατρέπεται σε ένα λαχταριστό γλυκό. Φανταστείτε φρέσκα μήλα, φτιαγμένα σαν γλειφιτζούρια βουτηγμένα σε μια υπέροχη, τραγανή κόκκινη, καραμέλα.


Cookies με άρωμα μελομακάρονου


Τον 16ο αιώνα τα μπισκότα είχαν ήδη σταδιακά μετατραπεί σε διάφορες χώρες της μεσαιωνικής Ευρώπης σε δημοφιλές χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Οι γερμανικές οικογένειες μάλιστα γέμιζαν κατά κόρον ολόκληρες πιατέλες με τα γνωστά “Lebkuchen” ή αλλιώς gingerbread καθώς και βουτυράτα spritz. Την ίδια εποχή στη Σουηδία τα πικάντικα pepparkarkor με τζίντζερ και μαύρο πιπέρι κέρδιζαν έδαφος ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, ενώ οι Νορβηγοί προτιμούσαν τα αρωματισμένα με λεμόνι και κάρδαμο krumkake.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πιο πρόσφατα παραδείγματα χριστουγεννιάτικων μπισκότων έχουν δανέζικες επιρροές, που εντοπίζονται κάπου στις αρχές του 17ου αιώνα. Λόγω της αλλαγής των νόμων που αφορούσαν την εισαγωγή προϊόντων, ανάμεσα στα 1871 και 1906, άρχισαν σε πρώτη φάση να διαδίδονται στην αμερικανική αγορά διάφορες χαριτωμένες φόρμες κοπής μπισκότων που πολλοί χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν στολίδια για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. 
Στα βιβλία μαγειρικής την ίδια εποχή έκαναν το ντεμπούτο τους και οι πρώτες συνταγές που πρότειναν μπισκότα σε διάφορα ευφάνταστα σχήματα. Το 1902 μάλιστα γνωστή αμερικανική εταιρεία παρασκευής σνακ προώθησε μια σειρά από μπισκότα για στολισμό δέντρων εσωκλείοντας στα πακέτα της ακόμα και κλωστή. Η ίδια εταιρεία χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα συνολικά περίπου 12.871 χιλιόμετρα κλωστής κάθε χρόνο για τα ρετρό κουτιά της!
Από τη δεκαετία του ’30 καθιερώθηκε το έθιμο ο Άη Βασίλης να απολαμβάνει χιλιάδες μπισκότα εν μία νυκτί, δηλαδή την παραμονή των Χριστουγέννων, βουτώντας τα σε ένα ποτήρι γάλα που φροντίζουν να τον κεράσουν παιδιά από κάθε γωνιά της Αμερικής και όχι μόνο…

Φτιάξτε αυτά τα cookies με τα αρώματα των μελομακάρονων και πλημμυρίστε την κουζίνα σας με το άρωμα των Χριστουγέννων. 


Tα τζίντζερ ανθρωπάκια


Τυπικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα, που φτιάχνουν στη Γερμανία με τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο και μέλι ή μελάσα. Εναλλακτικά το μέλι πλέον αντικαθίσταται από λευκή ή καστανή ζάχαρη. 
Οι ρίζες των gingerbreads, που είναι πιο διαδεδομένα, εντοπίζονται κάπου στο 10ο αιώνα όταν η ζάχαρη θεωρείτο πολυτέλεια και το μέλι ήταν το πιο διαδεδομένο γλυκαντικό. 
Λέγεται ότι τα πρώτα gingerbreads ψήθηκαν από μοναχούς στη Νυρεμβέργη, ενώ μέχρι το 1867 ήταν αποκλειστικά χειροποίητα. 
Τα Speculaas, που φτιάχνουν περισσότερο στη δυτική και νότια Γερμανία, είναι λεπτά και τραγανά μπισκότα διακοσμημένα με ανάγλυφες φιγούρες και συνήθως περιέχουν κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, κάρδαμο και λευκό πιπέρι. Αυτά τα μπισκότα τα φτιάχνουν σε διάφορες εκδοχές στην Ολλανδία και το Βέλγιο στη γιορτή του Άγιου Νικόλα στις αρχές Δεκεμβρίου.


Σιμιγδαλένιος χαλβάς χριστουγέννων


Αρωματικός, φρουτένιος κι ανάλαφρος,αυτός ο ιδιαίτερος χαλβάς μοσχοβολά γιορτές. 
Το διακριτικό άρωμα του βουτύρου και ο πολτός μήλου που αντικαθιστά μέρος της ζάχαρης δίνουν σε μια κλασική συνταγή μια διαφορετική γεύση!
Δοκιμάστε τον και θα με θυμηθείτε…Σιμιγδαλένιος χαλβάς χριστουγέννων


Λικέρ Πορτοκάλι


Τα λικέρ προέρχονται ιστορικά από τα βότανα, που χρησιμοποιούνταν παλαιόθεν για ιατρικούς σκοπούς, συνήθως ως εκχυλίσματα για την παρασκευή ιαμάτων. Χρονολογούνται από το 13ο αιώνα και πρωτοεμφανίστηκαν κυρίως στην Ιταλία, ενώ συχνά παρασκευάζονταν από μοναχούς, όπως π.χ. το γαλλικό σαρτρέζ (Chartreuse).

Σήμερα λικέρ φτιάχνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: μόνα τους, με πάγο, με καφέ, ανάμικτα με κρέμα ή άλλες μείξεις με σκοπό να γίνουν κοκτέιλ κλπ. 
Τα απολαμβάνουμε με ένα γλυκό.




πηγη:el.wikipedia.org/eatdessertfirstgreece.com/olivemagazine.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου