Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Το μπονσάι που είναι 391 ετών και επέζησε της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

  No comments    
categories: 

Αυτό το πανέμορφο δέντρο μπονσάι φυτεύτηκε το 1625. Σήμερα φιλοξενείται στο Εθνικό Δενδροκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον. Το δώρισε στις ΗΠΑ το 1976 ο Ιάπωνας δάσκαλος και μετρ στην καλλιέργεια και περιποίηση των μπονσάι, Μασάρου Γιαμάκι.

Αυτό το σπάνιο δέντρο κρύβει και μια εκπληκτική ιστορία επιβίωσης της φύσης απέναντι στο ανθρώπινο χέρι της καταστροφής.

Αυτό που δεν γνώριζαν οι εργαζόμενοι στο αμερικανικό μουσείο ήταν πως αυτό το μπονσάι επέζησε της ατομικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα το 1945. Η βόμβα σκότωσε 140.000 ανθρώπους. Ωστόσο, ανάμεσα στους ελάχιστους επιζώντες ήταν η οικογένεια Γιαμάκι και το μπονσάι τους.


Οι εργαζόμενοι έμαθαν το ιστορικό του δέντρου από τα εγγόνια του δωρητή Μασάρου Γιαμάκι. Τα εγγόνια Σιγκέρου, 21 ετών, και Ακίρα, 20 ετών, αποκάλυψαν ότι την ημέρα που έπεσε η βόμβα στην πόλη τους η οικογένειά τους και το μπονσάι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι και σε απόσταση ασφαλείας. Τα δύο εγγόνια του, μετά το θάνατο του παππού τους, θέλησαν να μάθουν τι απέγινε με το δέντρο-κομψοτέχνημα και έμαθαν ότι ο παππούς το είχε προσφέρει στις ΗΠΑ πριν γεννηθούν εκείνα.

Η ιστορία του μπονσάι έγινε viral στα social media. «Είναι ένα δώρο φιλίας, που δείχνει τη σύνδεση δύο διαφορετικών πολιτισμών. Μπροστά σε αυτό το δέντρο έχει εκτυλιχθεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας. Είναι σαν να αγγίζεις την ιστορία», δήλωσε η Κάθλιν Έμερσον Ντελ, επιμελήτρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

πηγη:epixeiro.gr0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου