Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Σκόουνς


Τα scones, είναι μικρές λιχουδιές που μοιάζουν λίγο με κέικ, λίγο με αφράτο ψωμί, λίγο με τσουρέκι… Οι Εγγλέζοι, και οι Αμερικανοί, τα τρώνε για πρωινό, με μαρμελάδα, ή αλμυρά όλες τις ώρες. Αλλά τα scones είναι παγκόσμια λιχουδιά!

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ρίζες τους είναι από τη Σκωτία και άρχισαν να φτιάχνονται με βρώμη. Τοποθετούσαν τη ζύμη σε ένα ταψί, την έκοβαν σε τρίγωνα κομμάτια και τα βάζανε στο φούρνο ή πάνω στη σόμπα. Η προέλευση των scones, όπως και το όνομά τους, δεν είναι διευκρινισμένη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η ονομασία τους προέρχεται από τους βασιλιάδες της Σκωτίας οι οποίοι στέφθηκαν με την πέτρα (stone – scone) του πεπρωμένου. Άλλοι θεωρούν ότι σχετίζεται με την ολλανδική λέξη “schoonbrot” που σημαίνει καλό λευκό ψωμί, ή από τη γερμανική λέξη “sconbrot” που σημαίνει όμορφο ψωμί. Άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από την ιρλανδική λέξη “sgonn” που είναι η άμορφη μάζα ή μεγάλη μπουκιά.

Δοκιμάστε τα για πρωινό, με το τσάι, αντί για ψωμί, για κέηκ, ή ως κυρίως πιάτο, με μια σαλάτα.


Υλικά
(Μερίδες 12 - 15)

270 γρ. αλεύρι  για όλες τις χρήσεις
0.50 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
40 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο αγελάδας τεμαχισμένο σε κύβους
150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
1 τεμ. αυγό ελαφρώς χτυπημένο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο. 
Τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν ψίχουλα ψωμιού. 
Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, όχι πολύ ομοιογενής. 
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο πάχους 5 εκ. και κόβουμε με κουπ πατ ή ένα μικρό ποτηράκι μικρούς δίσκους διαμέτρου 5 εκ. 
Τους τοποθετούμε σε ταψί και τους αλείφουμε με το αβγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. 
Βγάζουμε τα ψωμάκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σήτα για να κρυώσουν. Τα σερβίρουμε την ίδια ημέρα συνοδεύοντάς τα με βούτυρο ή μαρμελάδα.


πηγη:mamapeinao.gr/iefimerida.gr/steliosparliaros.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου