Η ελληνική λέξη για τη φράουλα είναι «χαμαικέρασος», το «φράουλα» έχει λατινική προέλευση.
Οι φράουλες είναι το χαρακτηριστικό κέντημα στο μαντίλι της Δυσδαιμόνας στον Oθέλλο, έχουν γίνει ταινία από τον Ingmar Bergman «Άγριες Φράουλες». Στα χρόνια της φουλ ψυχεδέλειας, οι Beatles τραγουδούν "Strawberry fields forever", και στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σε αυτές!
Τις βρίσκουμε όλο τον χρόνο, ωστόσο η μεγαλύτερη παραγωγή τους είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο.Η φρέσκια φράουλα της υπαίθρου στη χώρα μας είναι συνώνυμο με την Άνοιξη.
Κατά τον 14ο αιώνα οι Γάλλοι έδειχναν έντονο ενδιαφέρον για τις φράουλες. Ωστόσο το περιβόητο γλυκό με φράουλες και σαντιγί σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1509, σε μια δεξίωση του καρδινάλιου Γούλσι.
Ένα γνωστό, κλασικό πιάτο είναι οι Φράουλες Ρομανόφ, που αποτελείται από φρέσκες φράουλες ποτισμένες με χυμό πορτοκάλι και λικέρ πορτοκάλι, ενώ ταιριαστά συνοδευτικά στις φράουλες είναι η σαμπάνια, το κόκκινο κρασί ή ο χυμός πορτοκάλι.
Όμως την πιο φινετσάτη εκδοχή τούρτας με φράουλες, χωρίς αμφιβολία, εκφράζει η περίφημη "Fraisalia" του Joel Robuchon, με ελαφρύ παντεσπάνι ραντισμένο με σιρόπι και kirsch, σαντιγύ με βανίλια και ολόκληρες φραουλίτσες από πάνω, γκλασαρισμένες με ζελέ φράουλας...
Στην αρχαία ρωμαϊκή γραμματεία βρίσκουμε αναφορές στη φράουλα, αλλά αφορούν τις υποτιθέμενες φαρμακευτικές της ιδιότητες.
Αυτό το ζουμερό αρωματικό φρούτο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πάρα πολλές συνταγές για να ευχαριστηθείτε τη γεύση του, σε γλυκά, μαρμελάδες ή να το προσθέσετε σε σαλάτες, να δημιουργήσετε γρανίτες ή χυμούς, καθώς και να το ανακατέψετε με αμυγδαλόγαλα και μέλι για ένα απολαυστικό ρόφημα.
Τις ιδανικά ώριμες και αρωματικές, τις τρώμε σκέτες! Αν μας ενοχλεί ή οξύτητά τους, τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για δυο-τρεις ώρες, οπότε αφήνουν κι ένα υπέροχο, αρωματικό σιρόπι. Λίγες σταγόνες καλό ξίδι μπαλσάμικο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι τονίζουν πρωτότυπα τη γεύση τους.
Αγορά και συντήρηση
Οι φράουλες, σήμα κατατεθέν της Άνοιξης, είναι καλής ποιότητας, όταν είναι “παχουλές», στρογγυλεμένες, με μία φυσική λάμψη και πλούσιο κόκκινο χρώμα χωρίς λευκά ή πράσινα μέρη ή εξογκώματα. Τα κοτσανάκια τους πρέπει να είναι λαμπερά πράσινα και φρέσκα και μυρίζουν όμορφα και έντονα, με το χαρακτηριστικό άρωμά τους.
Μερικά μυστικά για να τις συντηρήσουμε: οι φράουλες είναι πολύ εύθραυστες και ευαίσθητες. Μπορεί να χάσουν την τραγανή τους υφή και να λιώσουν μέσα σε 24 ώρες. Τις αποθηκεύουμε λοιπόν το πολύ για 1 –2 ημέρες στο ψυγείο, μέσα σε ένα αεροστεγές σκεύος, επάνω σε χαρτί κουζίνας, σε μία σειρά.
Τις πλένουμε με κρύο νερό, λίγο πριν τις φάμε, διότι το νερό αφαιρεί το φυσικό προστατευτικό εξωτερικό τους περίβλημα και έτσι χαλάνε γρήγορα.
Βγάζουμε τα κοτσανάκια τους, στρίβοντάς τα ελαφρά ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, μόνον αφού τις πλύνουμε, διότι αλλιώς «μουλιάζουν» και η γεύση τους ατονεί.
Οι φράουλες μπορούν να καταψυχθούν ολόκληρες ή κομμένες σε φέτες και να διατηρηθούν στην κατάψυξη 8-12 μήνες.
Οι φράουλες έχουν την τιμητική της αυτόν τον καιρό γλυκές και ζουμερές, είναι αγαπημένο φρούτο στους περισσότερους από εμάς. Οι πάγκοι μαναβικής έχουν γεμίση με τον μικρό αυτό κατακόκκινο καρπό.Δείτε συνταγές που μπορείτε να
τις απολαύσετε!!!!
Φράουλες και κρέμα μασκαρπόνε σε ποτήρι
Η φράουλα τρελαίνεται για γλυκιές συντροφιές: οι συνδυασμοί της με ζάχαρη, σαντιγί, σοκολάτα είναι κλασικοί. Η αρωματική της οξύτητα υποστηρίζει και ισορροπεί τέλεια τη γλύκα, κάνοντάς την ιδανική πρώτη ύλη για γλυκά.
Φραουλολικέρ
Θα πιείτε ένα λικεράκι; Πόσο συνηθισμένη δεν ήταν αυτή η φράση μέχρι πριν από 20-25 χρόνια στα ελληνικά σπίτια.Φτιάξτε το πιο ωραίο λικέρ φράουλα που ήπιατε ποτέ. Στην υγειά σας!
Δείτε:Φραουλολικέρ
Σορμπέ φράουλας
Δεν είναι παγωτά, όμως είναι εξίσου απολαυστικά. Έχουν φρουτένια δροσερή γεύση, βελούδινη υφή και προσφέρουν στον οργανισμό γερές δόσεις ενέργειας. Αν, μάλιστα, τα φτιάχνετε μόνοι σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αγνά υλικά και αληθινά φρούτα, χωρίς τα χημικά πρόσθετα και τα χρώματα που περιέχουν τα έτοιμα σορμπέ.
Δείτε:Σορμπέ φράουλας
Γλυκό ψυγείου με φράουλες
Ένα νοσταλγικό, ρετρό αεράκι πλανιέται στη σκέψη του 'γλυκού ψυγείου', καθώς για τους περισσότερους είναι συνώνυμο του εύκολου, σπιτικού γλυκού που δεν απαιτεί φούρνο και που δεν έλειπε παλιότερα από κανένα οικογενειακό ψυγείο τις Κυριακές...
Φτιάξτε το πιο δροσερό γλυκό για το καλοκαίρι με αφράτη κρέμα με φράουλες, κρέμα γάλακτος και τυρί κρέμα.
Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια
Οι φράουλες εκτός από πολύ ωραίο χρώμα και πολύ δημοφιλή γεύση έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και πρσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε όσους τις καταναλώνουν. Περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι B1, B2, B3, B6, A, K και η βιταμίνη E και οι επιλογές κατανάλωσής τους είναι ποικίλες και για κάθε γούστο. Δοκιμάστε αυτή την πεντανόστιμη μαρμελάδα φράουλα.
Λεμονάδα με φράουλα, σπιτική
Τώρα που θα ξεκινήσει η εποχή της φράουλας σας προτείνω μια σπιτική λεμονάδα, αγαπημένο ποτό όλων.
Είναι σπιτική συνταγή, απλή, γίνεται μόνο με λεμόνια, φράουλες και μέλι. Τα λεμόνια αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους, φρέσκα και μυρωδάτα.
Κρατήστε τη συνταγή, για να την σερβίρετε στους πασχαλινούς επισκέπτες σας. Προσοχή, αγοράστε βιολογικές φράουλες!
Είναι σπιτική συνταγή, απλή, γίνεται μόνο με λεμόνια, φράουλες και μέλι. Τα λεμόνια αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους, φρέσκα και μυρωδάτα.
Κρατήστε τη συνταγή, για να την σερβίρετε στους πασχαλινούς επισκέπτες σας. Προσοχή, αγοράστε βιολογικές φράουλες!
Παγάκια από φράουλες
Φρουτώδη και πανεύκολα παγάκια, με βάση το prosecco ή την σαμπάνια, που μπορούν να δώσουν μια εκπληκτική νότα δροσιάς για τα κοκτέηλ σας ή τα ποτά σας.
Δείτε:Παγάκια από φράουλες
Μους φράουλας
Λαχταριστές και ζουμερές, οι φράουλες -που τώρα βρίσκονται στην εποχή τους- θα σας προσφέρουν όλη τη διατροφική τους αξία και νοστιμιά, φτάνει να ξέρετε ποιες να διαλέξετε και πώς να τις φυλάξετε.Εντρυφήστε, λοιπόν, στα μυστικά του καρπού του πάθους και γευτείτε όσα έχει να σας προσφέρει.
Μους ή αλλιώς φράουλα αφρός στο ποτήρι με κέικ «ποτισμένο» σε σιρόπι φράουλας.
Δείτε:Μους φράουλας
Πανεύκολη τούρτα φράουλα
Αυτή η τούρτα είναι τόσο φραουλένια, τόσο αέρινη και τόσο εύκολη που δεν θα το πιστεύετε μέχρι να την δοκιμάσετε. Το παντεσπάνι από μόνο του είναι γλυκό απίθανο. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε! Οι φράουλες είναι τώρα στην καλύτερη τους εποχή.
Δείτε:Πανεύκολη τούρτα φράουλα
Φράουλα,το ανοιξιάτικο γλυκό κουταλιού
Το γλυκό κουταλιού φράουλα είναι η αχώριστη παρέα των παγωτών, της σαντιγής και της σοκολάτας.
Frozen yogurt με γεύση φράουλα
Το παγωμένο γιαούρτι με άρωμα βανίλιας ή μαστίχας ταιριάζει πολύ με φρέσκα φρούτα και αυτή είναι η καλύτερη πρόταση, κατά τη γνώμη μας. Συνταγές, όμως, υπάρχουν πολλές...
Φτιάξτε το Frozen yogurt με γεύση φράουλα και σερβίρετέ το μετά από το γεύμα, θα ξετρελαθείτε! Να θυμάστε: πρώτα πλένουµε καλά τις φράουλες και έπειτα αφαιρούµε το κοτσάνι γιατί απορροφούν νερό.
πηγη:efsyn.gr/athinorama.gr/http://sofissecrets1.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου