Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Το πασχαλινό αρνάκι των νησιών


Το έθιμο του οβελία έχει μια μεγάλη διάδοση γιατί εκτός από τη μοναδική γεύση και την ακαταμάχητη μυρωδιά που γεμίζει τον αέρα 
έπαιξε ρόλο και η διαδικασία της ιεροτελεστίας του γυρίσματος της σούβλας(πριν τα μοτεράκια…)που δημιουργεί μια μοναδική παρεΐστικη αίσθηση.
Εκτός βέβαια από την γενέτειρα της σούβλας τη Ρούμελη και τις τελευταίες δεκαετίες τον Μοριά, σχεδόν όλες οι άλλες περιοχές της Ελλάδας προτιμούν το πασχαλινό αρνί ή το κατσίκι τους ψημένο με διαφορετικούς τρόπους.
Ας παρασύρουμε την γεύση μας σε ένα γευστικό σεργιάνι.

Αρνάκι στο φούρνο (Κασπακ’νό Λήμνου)


Το Κασπακ’νό, είναι αρνί ή κατσίκι στο φούρνο με ρύζι και λιωμένο φρέσκο τυρί από πάνω. 
Παραδοσιακό έδεσμα της Λήμνου με καταγωγή, όπως μαρτυρά και τ’ όνομά του, από το χωριό Κάσπακας και με πρωταγωνιστή το ντόπιο αρνάκι ή κατσικάκι.Είναι το εμβληματικό Πασχαλινό φαγητό των κατοίκων του Κάσπακα. 
Καταπλήξετε τους συνδαιτυμόνες σας σ΄ένα Κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι!
Δείτε:Αρνάκι στο φούρνο (Κασπακ’νό Λήμνου)

«Λαμπριανό» Αρνί γεμιστό Αστυπάλαιας



Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της ελληνικής παράδοσης. Καθόλου περίεργο, λοιπόν, ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έφτιαχναν γλυκίσματα και φαγητά ειδικά γι' αυτή την περίοδο.
Η Λαμπρή γιορτάζεται στην Αστυπαλιά με γεμιστό αρνάκι το «Λαμπριανό»

και γλυκά πιτάκια με τυρί τις Λαμπρόπιτες. 
Δείτε εδώ:Πασχαλινά εδέσματα της Αστυπάλαιας


Τσιγαριαστό αρνάκι Σφακίων


Το τσιγαριαστό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της δυτικής Κρήτης και ειδικότερα τα Σφακιά.Φτιαχνόταν με αγρίμι (Κρι-κρι) αλλά μετά την απαγόρευση του κυνηγιού του το φτιάχνουμε ωραιότατα με κατσικάκι ή αρνί.
Η ευρηματικότητα και η καθαρότητα των γεύσεων συνυπάρχουν σε τούτο το ορεινό πιάτο. Λακωνικό εις το έπακρον, φτιάχνεται με τρία μόνο υλικά,αρνάκι ή κατσικάκι,ελαιόλαδο και κρασί.
Δείτε εδώ:Τσιγαριαστό αρνάκι Σφακίων

Σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι


Συνοδεύουμε με ελαφριές και υγιεινές σαλάτες, που θα ισορροπήσουν με την παρουσία τους τις λιπαρές λιχουδιές του λαμπριάτικου τσιμπουσιού.














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου