Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Τσικνίζουμε.....



Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Ας τη γιορτάσουμε όσο της αξίζει, με συμβουλές και συνταγές για γεύσεις που θα μας μείνουν αξέχαστες!
Ας τσικνίσουμε!!!!!

Το μενού της Τσικνοπέμπτης!


Τσικνοπέμπτη στο σπίτι με καλό κρασί και, φυσικά, άφθονα μεζεδάκια από κρέας που θα ψήσετε στη σχάρα, στο γκριλ, στο φούρνο ή στο τηγάνι και θα γεμίσει το σπίτι με τις λαχταριστές ευωδιές που απαιτεί η μέρα.
Δείτε:Το μενού της Τσικνοπέμπτης!

Ψήσιμο:Tips πώς να ψήσετε το κρέας


Θέλετε να γίνετε ειδικοί στο ψήσιμο του κρέατος, είτε αυτό είναι στα κάρβουνα, είτε στο φούρνο, είτε στο χαρτί; Γνωρίστε όλα τα μυστικά του καλού ψήστη και τις έξυπνες τεχνικές του, για να απολαύσετε επιτέλους το ψητό που ονειρεύεστε!
Άλλοι στη σχάρα, άλλοι στο φούρνο και άλλοι στο χαρτί. Ξέρετε όμως τι κρέας να πάρετε για την κάθε περίπτωση, τι να κάνετε και τι να μην κάνετε για να γίνει μαλακό και να παραμείνει ζουμερό;
Δείτε:Ψήσιμο:Tips πώς να ψήσετε το κρέας

Μαρινάδα: Όλα τα μυστικά


Μαρινάδα, ή αλλιώς πώς ένα μίγμα από υγρά, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά μετατρέπει μαγικά το κρέας, τα θαλασσινά ή ακόμα και τα λαχανικά σε τρυφερά, γεμάτα γεύση πιάτα.
Δείτε:Μαρινάδα: Όλα τα μυστικά

Κρεατικά: Πόση ώρα τα μαρινάρουμε;


Προτάσεις για νόστιμες τηγανιτές μπριζόλες!


Τι κάνει τρυφερή μια χοιρινή μπριζόλα;
Από ποια σημεία κόβονται οι μπριζόλες
Δείτε:Προτάσεις για νόστιμες τηγανιτές μπριζόλες!

Σουβλάκια: Τι κρέας χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους


Το δημοφιλέστερο φαγητό των Ελλήνων
Δείτε:Σουβλάκια: Τι κρέας χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους

Τσιγαριαστό αρνάκι Σφακίων


Το τσιγαριαστό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της δυτικής Κρήτης και ειδικότερα τα Σφακιά.
Η ευρηματικότητα και η καθαρότητα των γεύσεων συνυπάρχουν σε τούτο το ορεινό πιάτο. Λακωνικό εις το έπακρον, φτιάχνεται με τρία μόνο υλικά, αρνάκι ή κατσικάκι, ελαιόλαδο και κρασί.
Δείτε:Τσιγαριαστό αρνάκι Σφακίων

Τηγανιά λεμονάτη με κατσικάκι


Ένας γερός μεζές είναι απαραίτητος για να συνοδέψει το κρασί, την μπίρα,το τσίπουρο ή το ούζο της παρέας, η τηγανιά είναι ιδανική.Λόγω μάλιστα της ευκολίας στην εκτέλεση, εδραιώνεται στα αγαπημένα και των πλέον άπειρων στην κουζίνα.
Δοκιμάστε αυτή τη λαχταριστή λεμονάτη τηγανιά με κατσικάκι,που θα σας βάλει σε πειρασμό!
Δείτε:Τηγανιά λεμονάτη με κατσικάκι

Η κλασική χωριάτικη σαλάτα στο απόλυτο remake της!


Ταλαντούχος σεφ δημιουργεί το απόλυτο remake της κλασικής χωριάτικης σαλάτας.
Δείτε:Η κλασική χωριάτικη σαλάτα στο απόλυτο remake της!

Λαχανοσαλάτα με μήλο

Υπέροχη σαλάτα όλο χρώμα και γεύση! Αν σας αρέσουν τα ξινόμηλα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αντί για τα κόκκινα.
Δείτε:Λαχανοσαλάτα με μήλο


Ένα γλυκό ψυγείου με φράουλες κλείνει το γεύμα της Τσικνοπέμπτης. Υπάρχουν ήδη οι φρέσκιες αλλά και με καταψυγμένες μπορούμε να κάνουμε το γλυκό μας.

Γλυκό ψυγείου με φράουλες


Ένα νοσταλγικό, ρετρό αεράκι πλανιέται στη σκέψη του 'γλυκού ψυγείου', καθώς για τους περισσότερους είναι συνώνυμο του εύκολου, σπιτικού γλυκού που δεν απαιτεί φούρνο και που δεν έλειπε παλιότερα από κανένα οικογενειακό.
Δείτε:Γλυκό ψυγείου με φράουλες



πηγη:sansimera.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου