Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Το τσουρέκι και οι συνταγές του


Τσουρέκια αφράτα, ευωδιαστά, καλοψημένα, με λαχταριστή εμφάνιση που κερδίζουν τις εντυπώσεις!
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα αφράτο, λαχταριστό και μοσχοβολιστό τσουρέκι; Το τσουρέκι της Λαμπρής με το κατακόκκινο αβγό δεν λείπει ποτέ από το πασχαλινό μας τραπέζι.


Τα μυστικά του τσουρεκιού


Οι ζύμες που περιέχουν μαγιά, όπως το τσουρέκι, θεωρούνται δύσκολες επειδή άλλοτε μπορεί να φουσκώσουν και άλλοτε όχι, ακόμα και αν ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή. 

Τσουρέκι 

Χωρίς τσουρέκια και κουλουράκια, Πάσχα δεν γίνεται. Φυσικά, υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στην αγορά, που το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξουμε τι ταιριάζει στο τραπέζι μας. Είναι όμως άλλο πράγμα να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Πιο εύκολα τα κουλουράκια, πιο πολύπλοκα τα τσουρέκια, ό, τι και να αποφασίσουμε, η διαδικασία της ετοιμασίας τους μας βάζει στο πνεύμα της γιορτής, με όλα αυτά τα αρώματα που γεμίζουν το σπίτι. 
Αφράτο παραδοσιακό τσουρέκι με τα κλασικά αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα και μαστιχωτή υφή.
Δείτε:Τσουρέκι

Πασχαλινά τσουρέκια "σύμβολα της ζωής"



Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς κατά τη ζύμωση το αλεύρι «ζωντανεύει» με τη μαγιά και γίνεται ψωμί. Ακόμα και κατά την ειδωλολατρική περίοδο βλέπουμε ότι το «ψωμί» συμβόλιζε τη «ζωή».
Το σχήμα ποικίλει ανάλογα την περιοχή και τις παραδόσεις της. 
Φυσικά η πλεξούδα με ή χωρίς το αυγό είναι το πιο διαδεδομένο. 
Οι πλεξούδα συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων την περίοδο της ειδωλολατρίας.
Τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. 

Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «καλαθάκια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια».
Για τα υλικά για δυο μεγάλα τσουρέκια δείτε:Πασχαλινά τσουρέκια "σύμβολα της ζωής"


Τσουρεκάκια Vegan (Νηστίσιμα)


Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek.
Το τσουρέκι στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί του Πάσχα το οποίο παρασκευάζεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου πια και όχι μόνο στην κλασική του μορφή αλλά με σοκολάτα ή νηστίσιμο. Στην Ελλάδα αλλά Πασχαλινά ψωμιά είναι η λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο.
Φανταστικά vegan τσουρεκάκια!


Καλή επιτυχία!!!!!









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου