Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Το μενού της Καθαράς Δευτέρας



Η Καθαρά Δευτέρα σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και για την Ορθόδοξη εκκλησία, είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μιλώντας πάντα σε θρησκευτικό πλαίσιο, ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα, διότι από αυτήν τη μέρα και για 40 μέρες, όσες έμεινε ο Χριστός στην έρημο πριν αρχίσει το κήρυγμά του, οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά πριν το Πάσχα.
Σήμερα, τα φαγητά που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία νηστίσιμων εδεσμάτων που γεμίζουν το τραπέζι της οικογένειας.
Οι οδηγίες της νηστείας, αποκλείουν κλασικές επιλογές νόστιμων μεζέδων, για το λόγο αυτό μέσα στο πέρασμα του χρόνου επιστρατεύτηκε η δημιουργικότητα προκειμένου με λιγότερες επιλογές να γίνουν εξαιρετικά πιάτα. 

Οι μεζέδες των Κούλουμων με τη συνοδεία κρασιού, τσίπουρου,ούζου και καλής παρέας είναι απ’ τις κορυφαίες γεύσεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας
Σε αυτό το πνεύμα είναι και οι συνταγές που σας προτείνουμε.

Λαγάνα σπιτική


Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται.
Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. 

Φάβα: Πως την μαγειρεύουμε και τα μυστικά της


Γίνεται πολύ εύκολα και σχετικά γρήγορα, καθότι δεν χρειάζεται μούλιασμα. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι το επιμελές πλύσιμό της σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Καλού-κακού προτού την πλύνουμε, την καθαρίζουμε, δηλαδή απομακρύνουμε τυχόν ξένα σώματα (πετραδάκια, κομμάτια από άχυρα κ.λπ.).
Αυστηρή αναλογία φάβας-νερού δεν υπάρχει: αν η φάβα είναι ευκολόβραστη, ακολουθούμε την αναλογία 1:3, δηλαδή 1 φλιτζάνι φάβα - 3 φλιτζάνια νερό.

Δείτε τη συνταγή:Φάβα:Πως την μαγειρεύουμε και τα μυστικά της

Χταπόδι ξυδάτο ψητό στο φούρνο! 


Φρέσκο ή φρεσκοκατεψυγμένο και καλοδιατηρημένο είναι το χταπόδι που έχει χρώμα άσπρο-γκριζωπό. Αν κοκκινίζει, σημαίνει πως είναι κάποιων ημερών ή έχει ταλαιπωρηθεί από απανωτές καταψύξεις και αποψύξεις.
Πεντανόστιμη και πολύ απλή συνταγή για το αγαπημένο μας χταπόδι, που όμως κρύβει συγκλονιστική γεύση! Σερβίρεται με ψητές πατάτες. Απλά φτιάξτε το!

Δείτε τη συνταγή:Χταπόδι ξυδάτο ψητό στο φούρνο!
Δείτε επίσης:Μαγειρική του Αγίου Όρους:Χταπόδι με κοφτό μακαρόνι

Γαριδομακαρονάδα


Η γαριδομακαρονάδα με ούζο είναι μια καταπληκτική και πολύ νόστιμη συνταγή. Οι γαρίδες είναι ένα εκπληκτικό θαλασσινό το οποίο είναι η βάση ή λειτουργεί σαν συμπλήρωμα σε εκατοντάδες συνταγές εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.
Δείτε τη συνταγή: Γαριδομακαρονάδα
Δείτε επίσης:Γαρίδες σαγανάκι πικάντικες

Μύδια γεμιστά-Μύδια τηγανιτά σουβλάκι από την Πόλη


Η πολίτικη κουζίνα είναι μυρωδιές,είναι μπαχάρια .Ξεχωριστό όμως κεφάλαιο σε αυτή την κουζίνα αποτελεί το πιλάφι που απαντάται σε αναρίθμητες παραλλαγές, Από την κουζίνα της Πόλης βέβαια δεν λείπουν και τα θαλασσινά. Τοποθετούνται όμορφα πάνω σε ταψιά με πάγο και είναι σα να φωνάζουν τους καταναλωτές να τα πάρουν.
Τα γεμιστά μύδια είναι μια συνταγή που παντρεύει όλες αυτές τις γεύσεις δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη γευστική απόλαυση!
Δείτε επίσης:Μυδοπίλαφο
Ταραμοκεφτέδες


Οι ψευτοκεφτέδες της Σαρακοστής, τρώγονται όλο το χρόνο στο καθημερινό τραπέζι με μια πράσινη σαλάτα και αγαπούν τρελά το ούζο ή το τσίπουρο.
Δείτε τη συνταγή: Ταραμοκεφτέδες

Ταραµοσαλάτα από λευκό ταραµά 


Ο ταραμάς είναι η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα, ένα από τα πιο φημισμένα νηστίσιμα πιάτα. Στην ουσία πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη παρασκευή του γνωστού σαρακοστιανού εδέσματος.
Η καλύτερη ποιότητα ταραμά είναι ο λεγόμενος λευκός αν και στην πραγματικότητα το χρώμα του ελαφρώς γκριζόλευκο.

Δείτε τη συνταγή:Ταραµοσαλάτα από λευκό ταραµά

Το τουρσί είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε τα λαχανικά σας αλλά και
να δώσετε έξτρα γεύση και νοστιμιά, που διαρκεί για μήνες μετά.
Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό τουρσί λαχανικών μέσα σε 10 λεπτα!!
Δείτε τη συνταγή:Λαχανικά τουρσί

Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, φιστίκι Αιγίνης και σάλτσα εσπεριδοειδών


Γευστική, ανάλαφρη και χειμωνιάτικη αυτή η σαλάτα ταιριάζει με όλα τα γεύματα.

Δείτε τη συνταγή:
Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, φιστίκι Αιγίνης και σάλτσα εσπεριδοειδών

Μους σοκολάτας με φουντούκια/ "Nutella Chocolate Mousse"


Φτιάξετε μια μους σοκολάτας με γάλα καρύδας, κακάο και φουντούκια για να δώσετε μια γεύση Nutella. Αυτή η συνταγή είναι vegan, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη γιατί ως γλυκαντική ουσία χρησιμοποιούμε λίγους χουρμάδες!!!!

Δείτε τη συνταγή:Μους σοκολάτας με φουντούκια/ "Nutella Chocolate Mousse"


πηγη:sofissecrets1.blogspot.com/athinorama.gr/caruso.gr










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου