Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Μπακαλιάρος σκορδαλιά!

  No comments    
categories: 



Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Ο βακαλάος, αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο.

Πρόκειται για ψάρι αγαπητό σε όλη την Ελλάδα και μαγειρεύεται με δεκάδες τρόπους. 
Δείτε: Μπακαλιάρος με κουρκούτι video

Μπακαλιάρος στιφάδο

Απλή μεν και οικονομική, αλλά θαυματουργή η σύνθεση του πιάτου και χορταστική. Προσθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που ένα αδύναμο γευστικά, λευκότατο και παστό ψάρι έχει ανάγκη για να αναδειχθεί μεγαλειωδώς στον πρωταγωνιστή του τραπεζιού μιας μέρας: κόκκινη σάλτσα που το ποτίζει και το συνοδεύει στο πιάτο (και για … κλάσικ παπάρες), γλύκα έμμεση και άμεση απ’ τα μικρά κρεμμύδια, αρώματα απ’ τα μυρωδικά.
Το ξύλο κανέλας και τα μπαχάρια του πηγαίνουν επίσης, κάποιες νησιώτικες εκδοχές το εμπλουτίζουν μάλιστα με δαμάσκηνα, εμπλουτίζοντας τους τόνους αλμυρού – γλυκού και το γευστικό κοντράστ.

Δείτε: Μπακαλιάρος στιφάδο

Μπακαλιάρος αγιορείτικος με πατάτες και κόκκινη σάλτσα


Η σάλτσα είναι εναργής και λαμπερή, κάτι που οφείλεται στη σύβραση όλων των υλικών χωρίς άλλη προεργασία, δια χειρός Μοναχού Επιφάνειου. Δείτε: Μπακαλιάρος αγιορείτικος με πατάτες και κόκκινη σάλτσα

Αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου

Η εναλλακτική μας πρόταση για τον τηγανητό μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού.
Τολμήστε κι εσείς κροκέτες μπακαλιάρου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Δείτε: Αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου

Υγράλατος μπακαλιάρος και σκορδαλιά:Tα καλύτερα tips


Μπορούμε να βρούμε μπακαλιάρο παστό με το κόκαλο είτε φιλεταρισμένο υγράλατο που είναι λίγο πιο ακριβός. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που προσέχουμε είναι το φιλέτο που θα διαλέξουμε να είναι αρκετά χοντρό και η επικάλυψη του αλατιού να είναι όσο πιο λευκή γίνεται.
Δείτε: Υγράλατος μπακαλιάρος και σκορδαλιά:Tα καλύτερα tips

Ξαλμύρισμα Μπακαλιάρου video


Tο εξαιρετικά θρεπτικό αυτό ψάρι (πλούσιο σε μέταλλα, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, Ε και D και φτωχό σε λιπαρά) βρίσκεται στην «κόκκινη» λίστα της Greenpeace, λόγω υπεραλίευσης. Παρ' όλ' αυτά, στο εμπόριο υπάρχει σε αφθονία σε όλες του τις μορφές.
Δείτε: Ξαλμύρισμα Μπακαλιάρου video

Η σκορδαλιά και τα tips της


Η σκορδαλιά, που ούτε προέρχεται ούτε σχέση έχει με την μπραντάδα, είναι κι αυτή γνωστή σάλτσα από παλιά με διάφορες μορφές, τόσο στις κουζίνες της Μεσογείου όσο και στις αραβικές, όπου το σκόρδο καταναλωνόταν σαν τροφή και σαν φάρμακο από την εποχή των φαραώ. Εννοείται πως γινόσουν καλά αλλά δεν σούμενε φίλος, ούτε καν βαμπίρ! Από τα βυζαντινά χρόνια υπάρχει το “ματζέτα, όπερ αγελάδα, οφτή με την αλιάδα”, όπερ σάλτσα με σκόρδο που γινόταν τότε στην Κρήτη με κοπανισμένο σκόρδο, κοπανισμένες ελιές και ελαιόλαδο, η οποία “αλιάδα” πιο περίπλοκη εμφανίζεται σε ενετικά συνταγολόγια του 14ου αιώνα και αργότερα εμπλουτίζεται με καρύδια και πιπέρι

                                                          Σκορδαλιά με καρύδια από την Θράκη

Προτάσεις για το καλύτερο κουρκούτι


Το κουρκούτι είναι λεπτόρρευστη ζύμη που παρασκευάζεται με νερό, αλεύρι και μαγιά. Χρησιμοποιείται στο στάδιο του παναρίσματος πριν το τηγάνισμα, και για παρασκευή τηγανίτων λαχανικών όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ροδέλες κρεμμυδιού, μπακαλιάρου και άλλων θαλασσινών.
Δείτε: Προτάσεις για το καλύτερο κουρκούτι

Τα χορταρικά που θα συνοδεύσουν  το γεύμα σας

Δείτε: Σαλάτα με βραστά παντζάρια

Χόρτα,πως θα τα αγοράσετε, θα τα καθαρίσετε και θα τα μαγειρέψετε!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου